Гавра на Централни гробища: Поругаха Стамболов и Каблешков!

Откраднат е бронзовият бюст на големия държавник
Обновена: 18 юли 2018 17:09 | 18 юли 2018 14:00, Вера К. Александрова
122
Гавра на Централни гробища: Поругаха Стамболов и Каблешков!
Снимка: архив "Булфото"

Цинична гавра е била извършена с гробовете на големите българи Стефан Стамболов и на Тодор Каблешков. За наглото посегателство сигнализираха от ВМРО, които са били сезирани от свои поддръжници.

Бандити са разбили паметника на великия български държавник Стефан Стамболов и са откраднали бронзовия бюст. Оказва се, че и гробът на Каблешкови също не е подминат и е бил обект на посегателството, би тревога общинският съветник на воеводите в София Карлос Контрера.

Според него има сериозен проблем в сигурността на гробищните паркове въпреки положените за това усилия.

"Директно заявявам, че случилото е недопустимо и имаме колосален провал на охранителна полиция към Второ районно (Централни гробища попадат в района му), както и на охранителната фирма. Под носа им са откраднали бюста от гроба на Стамболов, на метри от входа, където има охрана", обяви възмутен Контрера, цитиран от пресцентъра на ВМРО.

Той попита задочно полицейските патрули какво правят и къде са, когато вандали вилнеят и сквернят гробове в най-стария ни гробищен парк.

"За мен това е тотална издънка и на охранителна полиция към Второ районно управление, и на частните охранители. Въобще за какво са там и какъв е ефектът от дейността им. Като гледам резултатите, мога да кажа, че имитират дейност", коментира още общинарят.

Той смята, че полицейските патрули не се справят с вихрещите се по софийските гробища цигански банди. Въпреки отчитането на много дейности, мероприятия и спецоперации, известните на полицията тартори и подчинените им продължавали да върлуват в гробищните паркове.

Според Контрера най-много са проблемите на Централни гробища, където безчинствали 40-50 души, известни на полицейските патрули. Те от години чупят паметници и мамели опечалени да поправят паметник, който сами преди това са счупили. Измамите достигали до десетки хиляди левове.

Карлос Контрера е категоричен, че основната вина за тази ситуация пада върху лошата организация на полицейската охрана.

"Знае се, че районът е рисков, но какво като го знаят, патрулите минават и заминават. Частната охранителна фирма също не се справя", отсече още Контрера.

ВМРО настояват да се засили охраната, да се проведе разследване кой не си е свършил работата и да има наказани и уволнени.


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Берат желязо...и бронз кога има. Доста повече пара пада от него.
88
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До 50
Предполагам имаш предвид онези "демократи" които премахнаха войнишкия паметник пред НДК и сложиха недоразумението "1300 години България".
А че някой е премахнал паметник на анти-българина Гошо Тарабата не виждам нищо лошо.
87
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Първо помислих, че са русофилите, които ненавиждат българските революционери, ама като прочетох, че бюстът е бронз ми стана ясно, че са от другата голяма група симпатизнати на БСП.
86
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Всичко е вярно,ходя често там! Пълна разруха,като се почне от алейките,болните дървета,храстите,опасните шахти,гробовете насред тротоарите,та се стигне до съмнителните типове предлагащи през 5 минути услуги,хвърчащите коли,измислени гробарски фирми,кучища,избелели и избелени попове и т.н.! Дикенсови сцени! А за гробовете на известните личности, мога да кажа, че освен занемарени,а и разграбени! Фандъкова май там не поглежда,не съм я виждал да дава там интервю!
85
0
 
14
 
! Отговори
Star преди 7 месеца
Това ако се бе случило по времето на Стамболов,бъдете сигурни че щеше да е за последно.За първи и последен път.А на извършителят лобното място щеше да е в съседство.
84
3
 
7
 
! Отговори
50 преди 7 месеца
А я си припомнете не бяха ли демократорите първите,които поругаха и премахваха паметници!И с това дадоха пример на тези свои духовни събратя.
83
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Куманиз 86
Но слушаме по телевизията думи като колко сме били благодарни на Левски за това че сега сме свободни! И аз вярвам..................................
Нашият народ е бил винаги много мъдър и ни личи.
82
3
 
4
 
! Отговори
Куманиз преди 7 месеца
А бе полицията бездействала! Как не, правила е отцепка докато са изнасяли бюста. После процент и част за шефа. Веригата кой я знае до къде стига. А иначе Стамболов "велик политик"? Как не, корумпе и фалшификатор на избори каквито са и сегашните! Както се казва демокрацията козината си мени, но нрава не! Не му требе бюст, не заслужава.
81
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Щом са почнали да задигат бронзовите бюстове значи е станало още по-зле.
80
0
 
10
 
! Отговори
Щирлиц преди 7 месеца
Ккава полиция имаме бе,стига глупости.
79
0
 
4
 
! Отговори
бай х преди 7 месеца
... само тепанье за тия ...
78
0
 
6
 
! Отговори
Чуденко преди 7 месеца
Защо се чуди Контрера ? Няма нищо за чудене - *** мародерстват из родината,я полицията се прави на БХК. Има само един начин, "уважаеми" полУтици - това са РЕЗЕРВАТИ !!! Има ги в САЩ и проблемът е решен окончателно!
77
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До 33 (№73)

Ами нали не много отдавна, в друг подобен материал за вандалщината по гробищата, изрично се каза, че се знаят кои са онези, които вилнеят из Централните гробища в София - това били роми-пришълци от провинцията, които си били направили незаконни коптори около улица "Старата воденица". Тази улица се намира западно от Центр.гробища, но не е много близо до тях - намира се чак към гара Биримирци.
Знаят ги кои са, но нали от Европа имало инструкция "да не бъдат притеснявани ромите"!
76
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Абе за Стамболов - айде, той е анти-герой, но за Каблешков трябва да ги обесят.
75
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Предлагам всички гробищни паркове, за които е нужно да се наема охрана, понеже гробовете там са осквернявани, да бъдат охранявани само и единствено от частни охранителни фирми (не бързайте с минуса :) ) В договорите им да пише, че фирмата охранител заплаща разходите по възстановяването на осквернените гробове. И... решаваме проблема. С полицията тази "хватка" няма как да се направи, затова в случая частните охранители са за предпочитане. Това ще е нещо като гаранция за добра охрана, а като не...
74
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Докато не се измете с шутове престъпната, червена хунта на ГЕРБ, БСП, ДПС, ОП... и всякакви отпадъци ще става все по-зле. Те ни убиват!!!
73
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Прогнила държава .
Вече нищо не може да ме учуди.
72
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
ДЪРЖАВАТА ЗАГИВА, УДАВЕНА В КОМУНИСТИЧЕСКА ПОМИЯ!
71
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ората немат пари. До просешка тояга сме стигнали повечето.
70
1
 
18
 
! Отговори
33 преди 7 месеца
Полицията и охранителите знаят всичко и всички около този и подобни на него случаи на вандалщина ,но просто не си изпълняват задълженията,за които вземат немалки заплати!А е твърде вероятно да са в колаборация с престъпниците-делят парите от новите паметници!