Гавра на Централни гробища: Поругаха Стамболов и Каблешков!

Откраднат е бронзовият бюст на големия държавник
Обновена: 18 юли 2018 17:09 | 18 юли 2018 14:00,
122
Гавра на Централни гробища: Поругаха Стамболов и Каблешков!
Снимка: архив "Булфото"

Цинична гавра е била извършена с гробовете на големите българи Стефан Стамболов и на Тодор Каблешков. За наглото посегателство сигнализираха от ВМРО, които са били сезирани от свои поддръжници.

Бандити са разбили паметника на великия български държавник Стефан Стамболов и са откраднали бронзовия бюст. Оказва се, че и гробът на Каблешкови също не е подминат и е бил обект на посегателството, би тревога общинският съветник на воеводите в София Карлос Контрера.

Според него има сериозен проблем в сигурността на гробищните паркове въпреки положените за това усилия.

"Директно заявявам, че случилото е недопустимо и имаме колосален провал на охранителна полиция към Второ районно (Централни гробища попадат в района му), както и на охранителната фирма. Под носа им са откраднали бюста от гроба на Стамболов, на метри от входа, където има охрана", обяви възмутен Контрера, цитиран от пресцентъра на ВМРО.

Той попита задочно полицейските патрули какво правят и къде са, когато вандали вилнеят и сквернят гробове в най-стария ни гробищен парк.

"За мен това е тотална издънка и на охранителна полиция към Второ районно управление, и на частните охранители. Въобще за какво са там и какъв е ефектът от дейността им. Като гледам резултатите, мога да кажа, че имитират дейност", коментира още общинарят.

Той смята, че полицейските патрули не се справят с вихрещите се по софийските гробища цигански банди. Въпреки отчитането на много дейности, мероприятия и спецоперации, известните на полицията тартори и подчинените им продължавали да върлуват в гробищните паркове.

Според Контрера най-много са проблемите на Централни гробища, където безчинствали 40-50 души, известни на полицейските патрули. Те от години чупят паметници и мамели опечалени да поправят паметник, който сами преди това са счупили. Измамите достигали до десетки хиляди левове.

Карлос Контрера е категоричен, че основната вина за тази ситуация пада върху лошата организация на полицейската охрана.

"Знае се, че районът е рисков, но какво като го знаят, патрулите минават и заминават. Частната охранителна фирма също не се справя", отсече още Контрера.

ВМРО настояват да се засили охраната, да се проведе разследване кой не си е свършил работата и да има наказани и уволнени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
1
 
12
 
! Отговори
ХХХ преди 5 години
Каквото каже КИМ ЧЕН БОРИСОВ !
64
0
 
5
 
! Отговори
ХХХ преди 5 години
И тия тук взеха да пишат врели некипели ........даже не знаят къде е погребан Каблешков ....
63
0
 
14
 
! Отговори
Жоро-Хъша преди 5 години
Публично осакатяване на говедата, които поръгават паметници и гробове.Нищо друго не би свършило работа
62
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НПОтата плащат на циgаните да рушат всичко българско а политиканите ни послушковци с широко затворени очи и отворени дирници.
61
0
 
12
 
! Отговори
хан Крум преди 5 години
Чупиш паметник -чупят ти ръцете.
60
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ПРИ СОЦА РОМИТЕ РАБОТЕХА.СЕГА БЕРАТ ЖЕЛЯЗО И ПОЛУЧАВАТ СОЦИАЛНИ ПОМОЩИ, ЗАЩОТО на избори ДАВАТ 300 000 ГЛАСА НА ГЕРБ.
59
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Може ли авторката да ни каже къде точно е гробът на Каблешков на Центр.софийски гробища. Ще го почистим и ремонтираме веднага за наша сметка.
58
0
 
20
 
! Отговори
аз преди 5 години
Мале в Русия ако направят нещо такова майна им жална на римляните)
57
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дааа ... всички индикатори са налице че руската империйка и турската империйка започват подялбата на задунайската губернийка / румелийски вилает .Като в добрите стари времена ...
56
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ТОДОР КАБЛЕШКОВ СЕ Е САМОУБИЛ В КОНАКА В Габрово в 1876 г. и е бил погребан там в двора на черквата "Св.Йоан".След Освобождението костите му са пренесени в Копривщица и до днес са там.Така че на някой от авторите на тази статия му са много мътни нещата.
55
0
 
14
 
! Отговори
Harvester преди 5 години
Каблешков е погребан в Копривщица...
54
6
 
12
 
! Отговори
о времена преди 5 години
по Живково време, *** работеха и си знаеха мястото. Липсва ми спокойствието на онова време. Сега когато полицията е по-твърда, било полицейщина. На запад директно при конфронтации ги пръскат с вода и сълзотворен газ, пък не съм чула да се оплакват, от полицейщина. Щом нарушаваш реда, ще си търпиш последствията без хън-мън. И сега с тази ч.ума по преживните, се опитват да изкарат виновно правителството. Бойко тече ми носът, хремава съм, ти си виновен, ела помогни...
53
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До стал..нДопреди няколко години за всяка повреда на надгробен паметник се подаваше жалба в гробищната администрация, която назначаваше комисия да оцени щетите и половината от сумата я плащаше охранителната фирма, а другата половина - гробищната администрация. После се изхитриха и поставиха условие първо да се подаде жалба в РПУ, а както знаеш, ако се жалваш за щета, която е под 500-700 лв, полицията не се занимава с това! И пиеш една студена вода.
52
5
 
7
 
! Отговори
До Shark преди 5 години
Точно той, любимият ти комунизъм/социализъм, докара тук отнякъде си голяма част от тях. Точно по времето на соца им внушиха, че сме длъжни да им осигуряваме безплатно какво ли не.Още тогава научиха ромките, че могат да си осигуряват по една заплата, че и повече, без да работят, достатъчно е само да раждат през 2-3 години. После за децата им повечето неща бяха безплатни, а майка им натрупваше по 20 и повече години трудов стаж само от платени майчинства и право да се пенсионира в по-ранна възраст!
51
2
 
5
 
! Отговори
стал..н преди 5 години
ако кметът каже "кой е бил патрул тази нащ на грабищата - нека да плати всички разходи по ново възстановяване на откраднатото" - веднага ще хванат виновните
50
0
 
24
 
! Отговори
Една малка градинка преди 5 години
в центъра на Сф, беше оформена като европейско площадче,постлано с павета, а върху чешмичката в центъра й имаше изящна малка скулптура на Чапа по митологичен сюжет - и нея откраднаха.В единия край на същата градинка има стар войнишки паметник.Имената на загиналите бяха изписани с метални букви.Изкъртиха ги, сега са написани с боя.От всички тези поразии са "спечелили", колкото да се наплюскат веднъж.Разбирате ли, че тези съсипват културата ни, не ги е грижа за историята ни, не ценят изкуството
49
1
 
10
 
! Отговори
ами... преди 5 години
ами какво искаш от *** . за тях няма свято име в Бг историята - тове беше целта на планът Ран-Ът.А по рано всяка банда си имаше полицай, сега е обратното - всеки полицай си има банда
48
2
 
6
 
! Отговори
мангал преди 5 години
До До БарселонаСакън, ще опропастиш електората на БСП!!
47
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До До БарселонаВинаги, когато ходя на гробищата задължително се появява просяк, други си предлагат услугите да помагат при почистването та гроба и казват най-малко 10 лева ще струва.Не можеш да се усамотиш.........Между другото си има агенции лицензирани да ти вършат всякакви услуги на гроба.
46
0
 
22
 
! Отговори
До Анонимен 29 преди 5 години
Сега охраняват гроба на Васил Илиев, след като местни роми откраднаха направените от чисто злато букви от паметника му. Приживе му имаха страха и не смееха да вилнеят така, както правеха в други райони.Не ти ли направи впечатление, че още преди повече от 20 г. изчезнаха металните букви от всякакви паметници, дори и от историческите монументи по градинки и паркове. Върху надгробните паметници отдавна вече не слагат метални букви, а изписват с боя имената и датите. И това е вид опростачаване!