Винетката "уикенд" – към 10 лева. Еднодневна ли? Няма да има!

Цените на останалите стикери няма да бъде променяна
18 юли 2018 20:34, Красимир Ангелов
37
Винетката "уикенд" – към 10 лева. Еднодневна ли? Няма да има!
Снимка: Булфото

Очакванията са новата "уикенд" винетка да струва около 10 лева, но цената няма да бъде разглеждана на заседанието на Комисията по регионална политика в Народното събрание днес, обяви пред БНР председателят на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" Светослав Глосов.

Още по темата

Той посочи, че вероятно пътната такса за почивните дни ще бъде въведена от догодина заедно с останалите електронни винетки.

Шефът на АПИ бе категоричен, че еднодневни винетки няма да има, а цените на винетките ще останат непроменени. "Единствената разлика е, че вече няма да има книжни стикери, които се лепят на стъклата, а ще бъде електронна винетка - номерът на автомобила влиза в електронната система и ще бъде следен от контролните пунктове - рамки и автомобили, които са за тази цел", уточни Глосов.

"Тол системата ще бъде изградена върху 16 000 километра - 80% от републиканската пътна мрежа, но това не значи, че върху всичките километри ще има еднаква цена. Ще има нулева ставка на част от пътната мрежа – там, където тя е в лошо състояние в момента и не позволява да бъде таксувана. Ще има различни цени в зависимост от категорията на пътищата и от тяхното състояние. Тази тарифа в момента се изготвя от консултанта на агенцията - Световната банка. Очакваме в средата на август да бъде представена официално за обсъждане", посочи още той.

По думите на Светослав Глосов в момента винетните такси у нас са най-евтините в Европа, а въвеждането на тол такса за товарните автомобили ще е най-справедливото таксуване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
5
 
! Отговори
До 32 преди 5 години
Даже трябва да е 50 лв. за колоездач а за автомобил за е 150лв и тогава ще дишаш с пълни дробове.
33
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тъпанаря Глосов да види цената на винетките в Румъния например и тогава да казва , кои винетки са най-евтини в Европа.
32
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо няма да има дневна винетка и защо пътищата са ни в таково окаяно състояние питайте кръглия суджук от Банкя
31
0
 
12
 
! Отговори
Мнение преди 5 години
Винетка "Уикенд" трябва да е електронна и да струва най-много 2 лева. Това прави по 8 лева месечно. Така хората ще получат справедливост - който не шофира извън града защо трябва да плаща масрафите на разни дистрибутори, товарни камиони и други, които минават по 500 км на ден и реално те амортизират пътищата. А най-голямата сеч трябва да бъде за транзитно преминаващите ТИР-аджии, които дори и снимки от камери не плащат и шофират като изтървани по пътищата.
30
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
10 лв са нищо.Трябва да е поне 50 лв.Иначе ще продължаваме да дишаме газове от аспусите на селяните.
29
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Апи продава 11000 универсални разрешителни СЕМТ на чужди шофьори, който ги освобождават от пътни такси по някакви измислени критерии, които бяха отхвърлени от Гърция, Унгария, Русия и още няколко държави. Тоест България не ги таксува, но много от евро държавите ги таксуват. Пак ще цоцат от бг шофьорите. СЕМТ важи за 1 година и не се контролира поради това че АПИ е изпълнителна агенция, като много от шофьорите притежаващи СЕМТ го разменят с други шофьори на границата за да избегнат такси и колеги
28
0
 
11
 
! Отговори
пецата преди 5 години
говориха колко е важна пътната инфраструктура за ИКОНОМИКАТА на БГ и ЕС ,който му е важна икономиката той да плаща, пътищата основно се амортизират под влиянието на превози с камиони по 20 тона товар, леките автомобили не влияят на настилката, да ги вземат тези пари от тези на които им са изгодни тези пътища, ако ли не , нека пътищата са с дупки и разбити аз ще намеря начин да отида до морето ама бизнесмените ще ревнат защо им се разбиват камионите/бусовете, СТАНА ТАКА ЧЕ БОЛЕН ЗДРАВ НОСИ
27
2
 
9
 
! Отговори
Емо преди 5 години
цените на винетките остават същите, като разходите за отпечатването и разпространението им изчезват. вие кво си мислихте, че ще пуснат дневни винетки за левче, седминчи за 5 лв, а месечни за 15 лв.? Нали целта е да се закрепости народа да не пътува, а да си грухти като свин.я в ***? Сви.нята в *** има право само да грухти доволно и да си сърба п.о.м.и.ята. Другия път гласувайте пак за ГРОБ, и бате ви Бойко ще ви сготви още по-вкусна п.о.м.и.я.
26
1
 
16
 
! Отговори
Смотаняци преди 5 години
Не става въпрос колко стотинки е на ден винетката, а какво получаваме срещу тези стотинки. Заради това робско мислене със стотинките на ден продължават да ни крадат, а ние опъваме хомота, защото е само стотинки на ден. И в Европа да идепе, оставате робски души, не хора.
25
1
 
9
 
! Отговори
% преди 5 години
Проблемът е, че уикенд, седмична и месечна са толкова скъпи спрямо годишната, че не са привлекателни за покупка. Сметнете всяка една на ден колко идва. Годишна 97лв/12месеца/~30дни - 27ст на ден;; 3 месечна 54лв/3месеца/~30дни - 60 ст на ден;; месечна 30лв/~30дни - 1лв на ден;; седмична 15лв/7дни - 2,14лв на ден;; уикенд 10лв/2,5дни - 4лв на ден... при тези цени хората не си купуват винетки, карат няколко коли с една и тн. Да се намали цената им, ще се вдигне потреблението и увеличат приходите.
24
14
 
3
 
! Отговори
БГ преди 5 години
Ами ако се правиш на умен сметни и 100лв на една година и виж колко стотинки идва на ден! Коли ми карат пари за годишна винетка нямат сигурно и гумите не си сменяте
23
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ОТ ПЕТЪК НА ОБЯД ДО 24 4АСА В НЕДЕЛА ТОВА СА ДВА ДНИ И ПОЛОВИНА 10 ЛВ. А ЗА 7 ДНИ 15 ЛВ. НЕЩО АРИТМЕТИКАТА МИ НЕ ИЗЛИЗА. ЗАЩО ЛИ. ЗА ДВА ДНИ И ПОЛОВИНА НЕ ТРЯБВАШЕ ЛИ ВИНЕТКАТА ДА СТРУВА 4 ЛВ. И 50 СТ. НЕЩО ПАК НИ ПРЕМЯТАТ НА КЪЛБЕТА. ВМИНЕТКА НЯМА ДА КУПЯ ПОНЕ В ТОЗИ ЖИВОТ. ЗА СЛЕДВАЩИЯТ ЩЕ МУ МИСЛЯ.
22
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По-скъпо и от Великобритания.. а бате ти Бойко си прибира средно в джеба 1.4млн лева за всеки километър път. Беше изчислено за 1км разходи материали и труд излиза 300 000 лв а във Варна Бойко ти ги прави за 1.7млн на км. Правете си сметка къде ви отиват парите
21
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До некой - ако се направи и сметката - "доходи" към "винетки" - може да излезе че Българските са и най скъпи дефакто!
20
0
 
25
 
! Отговори
некой преди 5 години
Реално - ако някой добър адвокат се заяде - може да го осъди за откровенна лъжа - понеже в няколко Европейски страни (междувпрочем с по високи доходи от България!) винетките са по евтини! ама в Тикволандия никой не носи отговорност за лъжите си...
19
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абсурдна цена. Няма да се купува.
18
0
 
13
 
! Отговори
Математика преди 5 години
Кой ще плаща? Софиянци, които ще си ходят по родните места веднъж годишно?
17
0
 
18
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
за тия пътища това си е рекет не само те разбиват колата ами са и опасни
16
0
 
9
 
! Отговори
Чичо Манчо преди 5 години
До Анонимен 17От петък по ОБЕД до неделя през нощта.
15
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако тръгнеш петък вечер защо ти е уикенд винетка:) или може би чакаш да стане 00ч за уикенда. Много умно го измислиха за 5лв.разлика БРАВО!