България и Румъния отново ще слушат "Свободна Европа"

Дезинформация и социално разделение подкопавали обществата
19 юли 2018 19:15, Екип на Investor.bg
156
България и Румъния отново ще слушат "Свободна Европа"
Снимка: архив Reuters

14 години след като прекрати дейността си в България, радио "Свободна Европа" отново се завръща у нас. Това става ясно от интернет страницата на медийната група RFE/RL, от която то е част. И ако новината на първо четене звучи чудесно, защото към общия медиен пейзаж ще се прибавят стойностни и безпристрастни анализи и новини, то на второ четене е леко плашеща, защото очевидно медийната среда и свободата на словото са твърде далеч от мястото, на което трябва да бъдат.

Според официалното съобщение целта на завръщането е да се направи опит да се засили медийната среда в страната. "Правителствени служители, представители на гражданското общество и журналисти изразиха загриженост, че дезинформацията, корупцията и социалното разделение подкопават политическата система", се посочва още в съобщението.

Радиото се завръща и в Румъния.

Програмата прекрати дейността си у нас през 2004 г., а в Румъния - през 2008 г., като периодът съвпадна с присъединяването на двете страни към НАТО и ЕС.

"Надяваме се по-специално, че нашите репортажи, разработени от местни журналисти, ще помогнат за израстването на свободните медии, ще насърчат изповядването на демократичните ценности и институции и ще поддържат дискусията за членството в НАТО, ЕС и западните организации. Очакваме с нетърпение да си сътрудничим с независими местни медии и с гражданското общество", коментира президентът на медията Томас Кент, цитиран в съобщението.

Очаква се Радио „Свободна Европа“ да стартира през декември тази година, като ще предлага мултимедийно покритие и анализи на български и румънски. Програмата ще си партнира с местни медии, за да се разширят съществуващите проекти, които насърчават публичната отчетност и разкриват фалшиви новини.

"Свободна Европа" вече има сериозни ангажименти на Балканите със своите бюра в Босна и Херцеговина, Косово, Македония, Черна Гора и Сърбия. Освен това има и програма на румънски език за Молдова, се посочва още в анонса.

Мрежата от репортери на RFE/RL обслужва аудитория от 26 милиона души в 25 страни, които са подбрани заради ограничената свобода на словото или непълно развитата медийна среда. Тя е независима медийна организация, която се финансира с грант от Американския Конгрес. Създадена е през 1949 г. в САЩ, пише в съобщението на сайта на медията. 

Важно е да припомним още, че "Свободна Европа" изигра ключова роля по време на Студената война чрез информационни емисии за страните от Източния блок.

Във времената, когато западни вестници, списания или книги не можеха да пробият "желязната завеса", до аудиторията успяваха да достигнат без цензура единствено радиовълните. "Свободна Европа" всъщност дълго време беше единственият адекватен източник на информация за ключовите събития в самия Източен блок. Примерите са много, ще споменем само един – аварията в Чернобил, която беше неглижирана от всички други медии в комунистическите страни.

Завръщането на програмата безспорно ще бъде глътка свеж въздух, но е и повод сериозно да се замислим какво е състоянието на българските и румънски медии и дали изобщо в двете страни има свобода на словото - толкова години след падането на желязната завеса...

Още новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


156
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Във фащ за много наивни и *** ни имат.Умря тая. Мара се омъжи и вече не ...
24
6
 
3
 
! Отговори
Бас ловя, че ... преди 5 години
... водещият на радиото, ще кара "Волга" ... )
23
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Имам два въпроса. Ще пуснат ли пак по магазините вефовете и ще трябва ли пак да се крием като слушаме радио " Свободна Европа"
22
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Тя е независима медийна организация, която се финансира с грант от Американския Конгрес."Който дава парите, той поръчва музиката. Та в този ред на мисли моля не обиждайте интелигентността ни, наричайки радиото "независимо", а още по-малко пък "европейско". :)
21
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Така , така независимите медии не се финансират ат американския конгрес а от Шиши и мама!А може и като тоя гръцки милиардер с руски произход!А бе вие въобще разбирате какво пишете, къде в България в момента може да се слуша и гледа независима от правителството и Шиши медия?? Няма, имаше BIT и Шиши я купи и затвори! Защо сме на 110 място по свобода на словото! Защо днеска КЗК забрани да се продава НОВА? За да ви манипулират Боко и олигарсите!
20
9
 
5
 
! Отговори
да не окаже, че ... преди 5 години
... радиото ще е с дъх на синьо гориво ...!? )
19
10
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От сега мога да ви кажа, че населението изобщо няма ви слуша радиото, освен шепа заблудени грантаджийски единици. :D
18
9
 
18
 
! Отговори
Бате Гойко преди 5 години
"Добре ще да е да слушаме радио Свободна Европа,за да знаем какво става у нас и в чужбина..."Колега, не се заблуждавай, радио "свободна Европа" е точно толкова свободно, колкото е федерален федералния им резерв.
17
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На работа се пуска само музика, вечерно време разпускам с филми... Кой ще слуша тези глупости? Тези явно си мислят, че още живеем в 60-те с по една радиоточка като форма на развлечение.
16
4
 
7
 
! Отговори
Хипотеза преди 5 години
Честно казано, ако трябва да избера дали да слушам новини по медиите на Свинечовека или "Свободна Европа" - направил съм веднага своя избор!
15
4
 
5
 
! Отговори
? преди 5 години
Като знам, че всега всичко е обратно - "минуса" стана плюс, "плюса" - минус, да не се окаже, че финансирането на тая "свободна" европа, ше идва от друга място ? )
14
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Независимите медии не се финансират от Американския конгрес.
13
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Тя е независима медийна организация, която се финансира с грант от Американския Конгрес."Тоест радио "Вашингтонска пропаганда", нямащо нищо общо с Европа. Та кой нормален европеец ще слуша каканиженето на вашингтонците, след като обявиха ЕС за свой враг?
12
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добре ще да е да слушаме радио Свободна Европа,за да знаем какво става у нас и в чужбина.В момента журналистите са подвластни на олигарси и политици и маниполират обикновеният човек с фалшиви или двусмисленни новини.
11
11
 
12
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Добре дошли отново, приятели!Гарантирам ви поне няколко десетки хиляди слушатели след месец-два!Дано хибридните наглеци не Ви заглушват в провинцията и особено из Северозападна и Североизточна България!
10
8
 
17
 
! Отговори
Бате Гойко преди 5 години
"Тя е независима медийна организация, която се финансира с грант от Американския Конгрес"Независима, независима, колко да е независима?
9
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Тя е независима медийна организация, която се финансира с грант от Американския Конгрес."Независима медия, зависеща от парите на американския конгрес... Явно от Вашингтон ни вземат за балъци. :D
8
11
 
18
 
! Отговори
Анониме преди 5 години
И кой е тоя дето ще си губи времето слушайки глупости?-:)
7
10
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На работа хора си пускат музика. Не си и въобразявайте, че хората ще ви слушат полит бълвочите.
6
14
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"България и Румъния отново ще слушат "Свободна Европа"Ще слушаме само в мечтите ви. Никой нормален няма си прекара работния (или почивния) ден слушайки речите и наставленията на американския конгрес.