България и Румъния отново ще слушат "Свободна Европа"

Дезинформация и социално разделение подкопавали обществата
19 юли 2018 19:15, Екип на Investor.bg
156
България и Румъния отново ще слушат "Свободна Европа"
Снимка: архив Reuters

14 години след като прекрати дейността си в България, радио "Свободна Европа" отново се завръща у нас. Това става ясно от интернет страницата на медийната група RFE/RL, от която то е част. И ако новината на първо четене звучи чудесно, защото към общия медиен пейзаж ще се прибавят стойностни и безпристрастни анализи и новини, то на второ четене е леко плашеща, защото очевидно медийната среда и свободата на словото са твърде далеч от мястото, на което трябва да бъдат.

Според официалното съобщение целта на завръщането е да се направи опит да се засили медийната среда в страната. "Правителствени служители, представители на гражданското общество и журналисти изразиха загриженост, че дезинформацията, корупцията и социалното разделение подкопават политическата система", се посочва още в съобщението.

Радиото се завръща и в Румъния.

Програмата прекрати дейността си у нас през 2004 г., а в Румъния - през 2008 г., като периодът съвпадна с присъединяването на двете страни към НАТО и ЕС.

"Надяваме се по-специално, че нашите репортажи, разработени от местни журналисти, ще помогнат за израстването на свободните медии, ще насърчат изповядването на демократичните ценности и институции и ще поддържат дискусията за членството в НАТО, ЕС и западните организации. Очакваме с нетърпение да си сътрудничим с независими местни медии и с гражданското общество", коментира президентът на медията Томас Кент, цитиран в съобщението.

Очаква се Радио „Свободна Европа“ да стартира през декември тази година, като ще предлага мултимедийно покритие и анализи на български и румънски. Програмата ще си партнира с местни медии, за да се разширят съществуващите проекти, които насърчават публичната отчетност и разкриват фалшиви новини.

"Свободна Европа" вече има сериозни ангажименти на Балканите със своите бюра в Босна и Херцеговина, Косово, Македония, Черна Гора и Сърбия. Освен това има и програма на румънски език за Молдова, се посочва още в анонса.

Мрежата от репортери на RFE/RL обслужва аудитория от 26 милиона души в 25 страни, които са подбрани заради ограничената свобода на словото или непълно развитата медийна среда. Тя е независима медийна организация, която се финансира с грант от Американския Конгрес. Създадена е през 1949 г. в САЩ, пише в съобщението на сайта на медията. 

Важно е да припомним още, че "Свободна Европа" изигра ключова роля по време на Студената война чрез информационни емисии за страните от Източния блок.

Във времената, когато западни вестници, списания или книги не можеха да пробият "желязната завеса", до аудиторията успяваха да достигнат без цензура единствено радиовълните. "Свободна Европа" всъщност дълго време беше единственият адекватен източник на информация за ключовите събития в самия Източен блок. Примерите са много, ще споменем само един – аварията в Чернобил, която беше неглижирана от всички други медии в комунистическите страни.

Завръщането на програмата безспорно ще бъде глътка свеж въздух, но е и повод сериозно да се замислим какво е състоянието на българските и румънски медии и дали изобщо в двете страни има свобода на словото - толкова години след падането на желязната завеса...

Още новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


156
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
0
 
1
 
! Отговори
ГНЕЗДО НА ОСИ преди 5 години
До Свободна ЕвропаНаричаха я ГНЕЗДО НА ОСИ а бе тъпкано с ДС.....-коритаров-папакочев-румяна узуновамаруся столева-павел гловусанов-владимир костов
104
0
 
1
 
! Отговори
ама коя година? преди 5 години
До Свободна ЕвропаЩе стартира през декември!
103
0
 
3
 
! Отговори
Свободна Европа преди 5 години
Завръщането на радио "Свободна Европа" в България показва по най-красноречив начин, че сегашна България не е част от свободна Европа.
102
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 108 . Нещата в журналистиката са по зле и от соца. Тогава всичко се проверяваше и отсяваше.Сега е пълно с неверни и умишлено спрена, важна информация за сигурността, живота, здравето и деиноста на населението. Свързана с пройзводството и услугите търговията конкуренцията.
101
0
 
5
 
! Отговори
П.Петров преди 5 години
Като ЕК не се сети досега, добре поне, че Американският Конгрес е усетил на къде "духа вятъра"!ЕС трябва да има национални телевизия и радио във всички държави членки, а дори и в желаещите да станат членки, които да популяризират политиките и ценностите на ЕС!В противен случай, олигархията, която държи икономическата, медийната, политическата и съдебната власт в Източна Европа и по своята същност е бивша комунистическа номенклатура, е оставена да манипулира общественото мнение според изгодата си, а това няма нищо общо с демокрацията, гражданското общество, гражданските и лични права и своб
100
2
 
2
 
! Отговори
Олег преди 5 години
Повечето писали тука си личи че са русофилчите хлапета на свободна и наета практика, които никога не са слушали Свободна Европа!Само да ги питам някога слушали ли са "Весела неделя" с Велко Верин?!А посещавали ли сте svoboda.org на компютъра си? А разбрахте ли, че ще има интернет съдържание? А изобщо как може да сте толкова кухи по толкова въпроси?
99
3
 
3
 
! Отговори
надеждата преди 5 години
До резултата- Спомени от соца и празни надежди.............
98
2
 
2
 
! Отговори
резултата преди 5 години
НИКАКЪВ от1949г. Пак сме роби! Да се връща вече турското!!! Аман от свобода!
97
2
 
1
 
! Отговори
антисимит преди 5 години
До муспиДело на световния ционизъм са френската революция, октомврийската, американската гражданска война, турското робство! Жената на царя е еврейката Сара и Маргарита...
96
7
 
0
 
! Отговори
1 преди 5 години
На кого му пука!?!?! Колко па да е свободна???
95
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Така де, стига сме слушали само "Гласът на Америка".
94
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До голямо разочарованиеТо иначе биха ли мълчали, виждайки как пазвантина на тато яха държавата?ПОЗОР!
93
0
 
3
 
! Отговори
голямо разочарование преди 5 години
До сладки спомениВсичко беше от ДС в радио Свободна Европа особено любимката ни Румяна Узунова!Георги Коритаров и до днес е говорител на телевизия ЕВРОПА! Позор!!!!!!!!!!!!!Павел Гловусанов - шефа и Маруся Столева забягнаха от там!
92
0
 
3
 
! Отговори
сладки спомени преди 5 години
До да си кажаКак със затаен дъх сме слушали с празни надежди?За съжаление ДС и там беше проникнала - Румяна Узунова, Коритаров, Папакочев.......
91
0
 
6
 
! Отговори
Истината преди 5 години
До демократорТова е то, ПСЕВДОдемокрацията - политиците и масовите медии да лъжат, а народът да не им вярва!
90
1
 
9
 
! Отговори
демократор преди 5 години
Това е то, демокрацията - политиците и масовите медии да лъжат, а народът да не им вярва!
89
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
дали изобщо в двете страни има свобода на словотоЕ това вече е върха на лъжата. Гьобелс ще се обърне в гроба ако чуе това. Да се говори,че в САЩ има свобода на словото е колосална лъжа. Свободата на словото там се убива ежедневно от т.н. политкоректност и мултикултурност. В тяхната преса има ежедневно материали по този въпрос, но аборигените в Румъния и България не трябва да я четат. Свобода на словото най-липсва в техните университети. Там за рецица теми не може да се говори и пише.
88
6
 
1
 
! Отговори
аС преди 5 години
От какво ще ни спасява, този път? И как ?!
87
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не сте познали, няма да го слушаме.
86
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Едно време казваха, че ако не си член на Партията или доносник, нямаш никакъв шанс да просперираш у нас.Е, лъжа ли беше това?