Пазарджик, след закона "Антибурка" – вкъщи или с медицинска маска

Радикалният ислям у нас е факт, а къде е полицията?
Обновена: 20 юли 2018 09:39 | 20 юли 2018 07:00, Камелия Цветанова
75
Пазарджик, след закона "Антибурка" – вкъщи или с медицинска маска
Снимка: Reuters, архив

Две години след приемането на закона, който забранява носенето на бурки на обществени места, забулените жени в Пазарджик не намаляват. Заради глобите, които се налагат при носенето на този тип облекло на обществени места, жените търсят алтернативни методи, за да прикрият лицата си, например медицински маски. Други, макар и единици, остават на твърди позиции.

Още по темата

Съпругата на проповедника Ахмед Муса бе сред първите глобени. Жената вече втора година не е напускала дома си в желанието си да не сваля бурката. За тези две години са глобени 20 забулени жени. Молитвите в джамията в града също продължават по стария си начин.

"Законът работи, нещата са сравнително добре, доколкото би могла полицията да наложи спазването на правилата на всички. В Пазарджик две години след приемането на закона нещата са много по-добре отколкото бяха преди това. Тогава тези хора, облечени нетрадиционно за нашите географски ширини, бяха през цялото време в център и се виждаха постоянно. Сега поне в центъра на града и в района на един от големите хипермаркети не се виждат толкова. Това не означава, че ги няма, но вероятно ходят повече в махалата, отколкото из града, защото се страхуват от глоби", коментира пред БНР Александър Сиди от ВМРО – партията, която инициира приемането на законовата забрана .

Според него трябва да се търси по-дълбоко - откъде идват парите, кой финансира носенето на бурки и съответно тези хора да влязат в затвора и да получат своето наказание.

"Само със закон да спрем бурките, това не решава проблема, а беше по скоро един сигнал, че държавата знае какъв е проблемът и тръгва да работи по него. Но самото премахване на бурките няма да реши проблема с радикалния ислям в България. Категорично трябва да работим активно в тази посока и всички онези лица, които имат странни обвързаности, пътувания и контакти трябва най-малкото да бъдат респектирани от нашите служби за сигурност, за да знаят, че са под наблюдение всички техни действия. Тези хора, които се надсмиват над закона, трябва да са респектирани с всички полицейски средства, които са възможни, с всички средства на държавната принуда, които да ги накарат да спрат да го правят. Тези хора нямат свян, нямат усещане за държавност. На тях самата им религия им казва, че те са нещо различно и не са част от корпуса на българското общество – това е големият проблем", смята Сиди.

Позволихме радикалният ислям да навлезе в България и допуснахме лидерите в тази посока да се държат безнаказано, сякаш всичко им е позволено, посочи Александър Сиди.

"Надявам се в най-скоро време да видим сериозни полицейски акции. Дори мисля, че българските граждани биха били съгласни да заплащаме глоби за полицейски тормоз върху тези хора, само и само да ги спрем, защото те веднага в момента, в който влезе полицията и започне да претърсва, знаем, че ще дойдат едни правозащитници, които ще кажат, че се нарушават правата на хората", добави той.


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
На мнение съм че тези които ги защитават-БХК-задължително и без да ги свалят никога трябва да носят никаб !!
49
0
 
8
 
! Отговори
Знам преди 6 месеца
Те взимат по една,шепа жълтиси
48
1
 
19
 
! Отговори
Пет преди 6 месеца
Бурка е това с мрежата пред очите дето в Афганистан то носят. Това е Хиджаб
..или Никаб.... с черните чаршафи и парцали пред очите.. Някой се крият че им плащат и са наистина дебели и грозни... а това с плащанията става в Джамията.като отидат да се молят мъжете им плащат на семейство...за дълго брада ...600.за Никаб 500....или нещо повече на месец...за забрадени деца по 300..ако не съм точен с цената са ме коригира Някой по добре запознат!
47
1
 
5
 
! Отговори
Шимит преди 6 месеца
М 42,трябва да,проговори
46
0
 
14
 
! Отговори
;-? преди 6 месеца
Нинджи в града от една година не съм виждал, но в махалата си носят
45
0
 
29
 
! Отговори
точка преди 6 месеца
Лишаване от българско гражданство и изгонване от страната.Да поемат към пустинята.
44
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
"Няма християни, няма мюсюлмани, всички сме хора"
С тази мантра ли ще излезеш на сирийските главорези, които искат да те направят с 20-30 см по-нисък?
43
28
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Няма християни, няма мюсюлмани, всички сме хора, всички изпитваме едни и същи чувства. Всички имаме едни и същи страхове. Тъмни сили се опитват да ни настройват за да се избиваме, докато ТЕ печелят.
42
1
 
13
 
! Отговори
Пенсионерка преди 6 месеца
Къде ги дават и аз да я нося че с тази малка пенсия за нищо не стига
41
1
 
36
 
! Отговори
ПростСлучаенМинувач преди 6 месеца
Добре де, разбирам арабите да се увиват в тия чаршафи в пустините - в тия песъци това може би ще да е нещо като предпазно облекло, да не са целите в пясък от пясъчните бури. Например афганистанската бурка с мрежата пред очите ще пази от замърсяване на окото, да не влезе някоя песъчинка... Поне аз така си го обяснявам, с чисто практически причини... Ама в България? За какво АДЖЕБА им е това тук? Да виждате случайно пустиня в България? Освен пустинята, която някои политици оставят след себе си...
40
4
 
35
 
! Отговори
SS преди 6 месеца
Аборигените с бурките не са виновни - виновни сме ние останалите, защото ги търпим !
39
49
 
3
 
! Отговори
Евролиберал преди 6 месеца
Бурката е ценност. Бурката ни обогатява културно и ни прави по-силни! Европа само може да спечели от исляма! Искаме повече ислям, повече хора от Екватора и БИ! Лодките с бежанци продължават да идват, което е добре! Изключително съм доволен, че бурките стават все по-популярни в България! Гей парадите също! Сега трябва само да подпишем Истанбулската конвенция и да въведем гей културата в училищата! И да си нарежем оградата за да влизат по-лесно бежанци! Да идват и да се смесват с нас!
38
5
 
16
 
! Отговори
Георгиева преди 6 месеца
България '' Мила-родина'' не трябва никога да се променя, а да запази народните си традиции и религия до край! 💓
37
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Някой знае ли този дето им плаща по 500лв за да носят бурки в кой ден от седмицата им плаща, откъде минава и в колко часа? За един преятел питам!
36
18
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Аз съм за закон за забрана на носенето на бикини, прашки и сутиени. Който ги носи - глоба.
35
3
 
41
 
! Отговори
gio преди 6 месеца
само същество с коефициент на интелигентност на торен червей би се съгласило да носи чаршаф. Форма на уахабитски изкривени разбирания за религията им.
34
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Заглавието ви е МАЛОУМНО. Има откровен *** в редакцията, и подозирам, че се занимава само с писане на заглавията.
33
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Да не излизат. Нищо не вони толкова гадно на този свят, колкото забулена жена. Ако видите такова нещо, по-добре спазвайте дистанция, защото миризмата е нечовешка, заклевам се.
32
1
 
28
 
! Отговори
гг преди 6 месеца
Изгонете ги от България .Има бурка има проблем няма бурка няма проблем
31
1
 
28
 
! Отговори
Jo6 преди 6 месеца
Бурката е измишльотина и е изиграла ролята си във някакви отминали времена. Интересно как млади жени и момичета си СЛАГАТ ТАКИВА НЕЩА И ЗАЩО ??? ЯВНО ПАК СТАВА ВЪПРОС ЗА ПАРИ, НО ЕДВА ЛИ СА ЗА ТЯХ.