Пазарджик, след закона "Антибурка" – вкъщи или с медицинска маска

Радикалният ислям у нас е факт, а къде е полицията?
Обновена: 20 юли 2018 09:39 | 20 юли 2018 07:00, Камелия Цветанова
75
Пазарджик, след закона "Антибурка" – вкъщи или с медицинска маска
Снимка: Reuters, архив

Две години след приемането на закона, който забранява носенето на бурки на обществени места, забулените жени в Пазарджик не намаляват. Заради глобите, които се налагат при носенето на този тип облекло на обществени места, жените търсят алтернативни методи, за да прикрият лицата си, например медицински маски. Други, макар и единици, остават на твърди позиции.

Още по темата

Съпругата на проповедника Ахмед Муса бе сред първите глобени. Жената вече втора година не е напускала дома си в желанието си да не сваля бурката. За тези две години са глобени 20 забулени жени. Молитвите в джамията в града също продължават по стария си начин.

"Законът работи, нещата са сравнително добре, доколкото би могла полицията да наложи спазването на правилата на всички. В Пазарджик две години след приемането на закона нещата са много по-добре отколкото бяха преди това. Тогава тези хора, облечени нетрадиционно за нашите географски ширини, бяха през цялото време в център и се виждаха постоянно. Сега поне в центъра на града и в района на един от големите хипермаркети не се виждат толкова. Това не означава, че ги няма, но вероятно ходят повече в махалата, отколкото из града, защото се страхуват от глоби", коментира пред БНР Александър Сиди от ВМРО – партията, която инициира приемането на законовата забрана .

Според него трябва да се търси по-дълбоко - откъде идват парите, кой финансира носенето на бурки и съответно тези хора да влязат в затвора и да получат своето наказание.

"Само със закон да спрем бурките, това не решава проблема, а беше по скоро един сигнал, че държавата знае какъв е проблемът и тръгва да работи по него. Но самото премахване на бурките няма да реши проблема с радикалния ислям в България. Категорично трябва да работим активно в тази посока и всички онези лица, които имат странни обвързаности, пътувания и контакти трябва най-малкото да бъдат респектирани от нашите служби за сигурност, за да знаят, че са под наблюдение всички техни действия. Тези хора, които се надсмиват над закона, трябва да са респектирани с всички полицейски средства, които са възможни, с всички средства на държавната принуда, които да ги накарат да спрат да го правят. Тези хора нямат свян, нямат усещане за държавност. На тях самата им религия им казва, че те са нещо различно и не са част от корпуса на българското общество – това е големият проблем", смята Сиди.

Позволихме радикалният ислям да навлезе в България и допуснахме лидерите в тази посока да се държат безнаказано, сякаш всичко им е позволено, посочи Александър Сиди.

"Надявам се в най-скоро време да видим сериозни полицейски акции. Дори мисля, че българските граждани биха били съгласни да заплащаме глоби за полицейски тормоз върху тези хора, само и само да ги спрем, защото те веднага в момента, в който влезе полицията и започне да претърсва, знаем, че ще дойдат едни правозащитници, които ще кажат, че се нарушават правата на хората", добави той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
14
 
32
 
! Отговори
Аз преди 5 години
Еврочумата герб ще ни мачка и изсели до последния българин само това знам
6
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това на снимката хора ли са?
5
1
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най - добре е да си стоят вкъщи и без това мъжете им искат така и ги третират като робини, а и са отблъскващо грозни и дебели, не са гледане...
4
6
 
23
 
! Отговори
Ванго Севрюков преди 5 години
Герп са виновни.Догодина честваме 10 гадишен юбилей от както са на власт и други едни 60 години.Станишев е бил мп 4 години,но барабар с дпс,които го свалиха и се прилепиха към бмбе.Не, че беше компетентен,но периодът на зулуми е по.малък.Единственото мъжко момиче беше Ренето Инджова,но никой няма интерес от такива във властта.
3
4
 
25
 
! Отговори
е преди 5 години
До Престъпен РайМи, защо си мислиш, че някой я управлява? Говорим за планова ликвидация - по плана "Ран-Ът"! Последният да загаси лампите и да затръшне вратата...
2
27
 
21
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 5 години
opravlyava 15 godini vecheДа ама много удобно пропускаш да кажеш, че през тези години БСП-то идва през няколко години на власт, СЪСИПВА държавата и я хвърля на акулите!
1
2
 
57
 
! Отговори
Политически пророк преди 5 години
Късно е либе за китка.Радикалният ислям отдавна е навлязъл в България,но политиците и топ милиционерите се занимаваха с натрупване на "първоначалният" капитал и неглижираха проблема.