Свети Илия – господар на летните небесни стихии и градушката

Днес имен ден празнуват Илия, Илиян, Илияна, Илко, Илка
Обновена: 20 юли 2018 08:10 | 20 юли 2018 08:10, Василия Пейчева
13
Свети Илия – господар на летните небесни стихии и градушката
Снимка: Архив, Булфото

Българската православна църква почита днес паметта на Свети пророк Илия. Църковният празник е наречен от народа Илинден. Свети Илия се тачи от всички християни като най-големия библейски пророк и заедно с Моисей - като един от двамата най-велики старозаветни мъже.

Илия е живял по времето на израилския цар Ахав. Родил се е в град Тезвия. Името му означава "крепост Господня". Израилските царе се покланяли на идоли и живеели нечестиво. От всички най-недостойни били Ахав и жена му.

Илия отишъл при нечестивия цар и му предрекъл поради греховете суша, която продължила три години и шест месеца. Тогава Илия събрал народа, жреците и пророците на Ваал в планината Кармил. Помолил се на истинския Бог и огън паднал от небето и запалил жертвеника.

Житието на пророка представя как при смъртта му огнена колесница с огнени коне го отнесла с вихър на небето. Същия образ рисува и иконографията - Свети Илия е в позлатена небесна колесница, теглена от четири бели коня.

В християнизираните митологични представи, отразени и в песенната традиция, при подялбата на света на Свети Илия се паднали "летните гръмотевици, летните трескавици".

Според народните представи Свети Илия е господар на летните небесни стихии и градушката. Той ходи по небето със златна колесница и преследва ламята, която "пасе" житата. Светкавиците са огнени стремена, които хвърля по ламята. Огънят, излизащ от ноздрите и изпод копитата на конете му, дава дъжд и роса.

На този ден се спазва строго забраната за работа. В чест на светеца се коли курбан от най-стария петел и се изпича погача. Трапезата се прекадява от най-възрастния член на семейството. Организират се и общоселски сборове с жертвоприношение на мъжко животно - овен или вол. Общоселската трапеза се нарежда на високо място или под вековни дъбови дървета.

Илинден е празник на кожарите, на кожухарите, самарджиите и на керемидарите.
Имен ден празнуват Илия, Илиян, Илияна, Илко, Илка.
 


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
0
 
! Отговори
Asdf преди 5 месеца
Когато бях малък (1956- 58 г.), всяко лято ходех при баба във Варна. На 2 август (тогава се падаше Илинден) баба ме събуди рано сутринта и ме заведе на Рибарския плаж. Поверието било да се посрещне изгрева на слънцето край морето. Морето беше гладко като огледало. Баба ме предупреди този ден да не се къпя, защото морето вземало жертви. Върнахме се в къщи, наспах се и към 10 ч. отидох на плажа. Имаше много силно вълнение и едно от крайбрежните корабчета, Емона беше изхвърлено на плиткото.
10
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Не се топете днеска в морето!
9
0
 
2
 
! Отговори
Една българка преди 5 месеца
Честит имен ден на моя син Илиян .Да ни е жив и здрав ,с успехи и да е късметлия в живота. АМИН.
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Честит празник!
7
0
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 5 месеца
Честит празник на всички християни! Честит имен ден!
Сутринта срещнах една Илийка, но умишлено пропуснах да й честитя. Не за друго, ами да не помисли, че имам някакви аспирации към нея и да тръгне да ми обяснява дали, колко и кого обича:))))
6
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
"Житието на пророка представя как при смъртта му огнена колесница с огнени коне го отнесла с вихър на небето."

Може ли да кажете къде пише такова нещо?

Свети Илия не е взет при смъртта си. За своята праведност той е взет на небето от колесницата ЖИВ. След време неговият ученик Св. Енох също е взет жив. До Възкресението Христово те са били единствените хора, пребиваващи в небесното царство. Преди Великото Второ пришествие на Господа тези двама Божии свидетели ще дойдат отново на земята
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Пиринска Македония

Какво е това македония?
4
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Хайде да празнуваме литературни герои ...
3
1
 
30
 
! Отговори
Дидка преди 5 месеца
Здраве, успехи и късмет за всички именници ! Честити Празник за близките им и професиите закриляни от Свети Илия !
2
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Не знам, как сте я чели тая Библия, ама там за полубогове, било то и "светии", който контролират каквото и да е, няма и помен. Само един контролира и не е някой, който е умрял пред 10 века.
1
6
 
14
 
! Отговори
Пиринска Македония преди 5 месеца
На 20 юли 1903 г. в Македония избухна Илинденското востание , най големото вооружено востание на Балканите.25 000 македонски комити се бореа срещу 400 000 души турски аскер за свободата и Автономията на Македония.,В Крушево бе обявена Република - првата Република на Балканот,со прв Претседател Никола Карев.