Най-евтиното от скъпите лекарства! Касата иска нови правила!

Ако пациентът иска друга терапия, ще вади пари от джоба си
12
Най-евтиното от скъпите лекарства! Касата иска нови правила!
Снимка: Булфото, архив

В цял свят фармацевтичната индустрия стимулира предписването на по-скъпо терапии, но понеже това не е в интерес на пациента, ще трябва да се промени. Заявка за това направи новият шеф на НЗОК Дечо Дечев.

Според него въвеждането на нови правила при финансирането на медикаментите от Касата е един от механизмите, по които това може да се пресече.

Още по темата
Така че той ще предложи при няколко варианта за скъпо струващи лекарства задължително да се изписва най-евтиното, което обаче задължително трябва да има същата ефикасност, показания и противопоказания.

Ако пациентът иска по-скъпата терапия, ще може да се възползва от нея, като си доплати.

Намеренията на Дечев срещнаха подкрепата и на зам.-здравния министър Бойко Пенков и член на Надзорния съвет на здравната каса.

"Няколко пъти се опитвах да прокарам идеи за въвеждане на прогенерична политика. Не успях засега. Радвам се, че д-р Дечев мисли в тази посока. Ще има подкрепата ми", увери той.

Пенков допълни, че продължава работата по е-търга на здравно министерство за лекарствата в болниците.

Очаква се е-търгът да свали разходите на болниците с 15%.

Дечев обеща още в следващите 3 месеца да е готов с проект за оздравяване, в който конкретни мерки по перата, в които бюджетът на НЗОК към този момент се е провалил.

Целта ще е през 2019 г. здравната каса  за първи път да бъде без дефицит.

"Ако на политиците не им хареса, ще бъда управителят с най-кратък мандат от 3 месеца“, зарече се Дечо Дечев. 

"Големият проблем в контрола е, че касата се занимава с дейности, за които няма компетентност. Няма медицинско лице в НЗОК, което да е по-компетентно от лекаря, извършил медицинската дейност, която тя трябва да контролира", обясни Дечев.

Според него проблемът може да се реши, чрез въвеждането на онлайн система, който да проверява в реално време.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Половината налични пенсионери вече щяха да са мъртви, ако нямаха осигурен достъп до модерни лекарствени средства. Ако ги лишим от тях наистина ще лишим БСП от половината електорат до следващите избори. Хитър замисъл. Де го чукаш, де се пука. Само като му кажеш на пенсионера, че вече ще доплаща 40 лв. за модерното си лечение - ще получи инфаркт още преди да е стигнал до вкъщи. Ми да *** бедните и старите казва новия шеф на Касата, а здравите ще си ги лекуваме в частните болници. Ужким!
10
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Истината е че еврофонтана пресъхва и за да продължи гепенето от някъде требе да се отреже - или както се казваше в История на света ДГД бедните!
9
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това не е истина. В САЩ (чието здравеопазване е най-скъпо за бедните) си имат нещо наречето "Оранжева книга", която вписва всички по-евтини генерични лекарства, които могат да заместят напълно скъпо и известно лекарство. Лекарите са задължени да я ползват- доколко го правят, не знам. В Западна Европа, лекарствата се плащат от здравната каса почти напълно в някои държави, независимо колко плащаш за осигуровка, така че самият пациент дори не знае кое е най-скъпото...
8
0
 
8
 
! Отговори
пациент преди 5 години
При историята с Валсартан се оказа, че не всички, а по-евтините препарати с тази съставка са в списъка на блокираните лекарства в ЕС. Вижте списъка им, проверете и цените им. Отказвам се да мисля, моля се само да можем да си позволим да плащаме за здравето и за живота си.
7
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Цитат от днес. бг: "В цял свят фармацевтичната индустрия стимулира предписването на по-скъпо терапии"Тоя оправи България, сега се е заел да оправи света. Браво. Похвално. Само жал за болните, на които евтините лекарства не действат и ще трябва да доплащат сами по принуда скъпите. Някои от лекарствата, главно за тежки болести, са хиляди левове. Браво. Погребалните агенции ще захлебят май и те.
6
9
 
3
 
! Отговори
Левски преди 5 години
След като го обесват, дори попът се противопоставя да бъде погребан в българско гробище! Толкова е бил пропищял българският народ от този крадец, ракетьор, разбойник и детеубиец.Ако от българската история махнем лъжите, останалото ще може да се побере на 4 страници малък формат.
5
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поредната ненормална калинка. Последния случай с валсартана показва, че е поредният амбициозен куку, като доктор Моско Менгеле и неговите ваксини. И сред генеричните фирми има добри и лоши и най-евтиното често е ***.
4
1
 
10
 
! Отговори
AXE преди 5 години
Бойко Пенков е съсобственик на София МЕД и не е излизал от там.... А тя е частна болница, към която се насочват парички. Същото е с Тихомир Каменов - бившо Ченге от ДС/, което е собстевник на Чайкафарма и е най големият "радетел" да се фалират държавните болници, за да може неговите ЧАЙКА МЕД да получават максимални субсидиии. Дано Доктор Дечев да изпъди частично поне търговците от храма на здравето!!!!!!!!!!
3
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За да се строят и построят толкова много болници ,значи някой си е направил сметката как ще ни ,,лекува ,,
2
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Ако на политиците не им хареса, ще бъда управителят с най-кратък мандат от 3 месеца, зарече се Дечо Дечев.======Ами така е-идва ,*** докрай нещата и се изнизва ! Пука му за болните!
1
2
 
21
 
! Отговори
Питащ преди 5 години
Не виждам как ще се забрани на предствавителите/дистрибутури ли, агенти ли ?/ на различни фармацефтични фирми да обикалят непрекъснато личните лекари и специалистите и да ги зарибяват с бонуси за изписани техни лекарства! Аптеките дават съответната информация и кръга се затваря! Много от фирмите награждават най-добрите/!!!/ с екскурзии по света или спа почивки!