200 000 българчета родени зад граница... Как да обърнем тенденцията?

Липсва комплексна политика за справяне с демографската криза
24 юли 2018 13:15,
491


България се топи - след малко повече от 20 г. населението на страната ще бъде по-малко от 6 млн. души. На фона на тази тревожна статистика над 200 000 българчета са родени извън страната, посочи бившият министър на труда и социалната политика и вицепремиер Ивайло Калфин в студиото на Bulgaria ON AIR.

"Намаляването на населението има много аспекти - очевидно е че трябва да се вземат мерки. В средата на годината правителството прие програма за противодействие. В предишни години демографските проблеми са се отбелязвали също в доклади като заплаха за националната сигурност. Липсва комплексна политика, промяната не става с 2-3 мерки, става с комплекс от мерки", каза Ивайло Калфин в "България сутрин".

Още по темата

Бившият министър на труда и социалната политика изброи основните направления, в които мерките за борба с демографската криза трябва да са съсредоточени: удължаване продължителността на живот, насърчаване на раждаемостта и намаляване на броя граждани, които напускат страната.

"Много деца се раждат в чужбина, над 200 000 български деца са родени навън, заради по-доброто образование и здравеопазване. Трябва да има възможност за по-добро съчетаване между кариера и семейство", посочи още Калфин.

Бившият вицепремиер даде пример с Унгария, където за трето дете семействата получават значителна сума и определи всички мерки, които правят по-спокойни младите родители като полезни.

Сред тях той акцентира на безплатния достъп до детски градини и ясли.

"В София трябва да се построят и пригодят много детски заведения, които да бъдат достъпни. Държавата прави нещо в тази посока, но това е случва бавно. Това е инвестиция, не е разход - ефектите са много", каза още той.

Калфин засегна и проблема с квалифицираните работни места и го квалифицира като "остър".

Той акцентира върху важността на структурата на населението, не само броя на хората, отбелязвайки, че у нас тя е застаряваща.

"В Чехия, Унгария и Полша мерките за продължаване на живота са дали най-бърз ефект", каза още той.

Ивайло Калфин обърна внимание на медицинската превенция при откриване на две от най-често срещаните заболявания с фатален край у нас - сърдечно-съдовите и онкологичните, които се лекуват ако са открити в ранен стадий.

"За да се обърне тенденцията трябва упорито да се следва комплекс от мерки продължително време", посъветва Калфин.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


491
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
382
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до трънчеЕкономиката не се развива, корупцията е твърде голяма. Какво искате, бе? -Економика има в ***, при нас е Икономика
381
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По тая логика и на полурусначетата да нием шута и нолога да не се връщат, a?
380
3
 
8
 
! Отговори
Панков преди 5 години
Със всеки иэминал ден,и след иэкаэванена такива като тоэи наглец,се убеждавамв правотата на Народния съд...
379
3
 
8
 
! Отговори
До Калфин преди 5 години
Е,то бива да си НАГЪЛ,ама то вашето е СВРЪХ НАГЛОСТ и ЦИНИЗЪМ !!! Като започнаха да бягат хората КЪДЕ бяхте ,бе ? На ЛУНАТА ли бяхте , КЪДЕ бяхте ?
378
5
 
5
 
! Отговори
Queens,NYC преди 5 години
За да се върнем ние , ГЕРП трябва да си тръгне......
377
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
КАЛФИН-ПРЕЗИДЕНТ! УМЕН, ДИПЛОМАТИЧЕН И УРАВНОВЕСЕН Е!
376
2
 
4
 
! Отговори
ИЗРОДИ преди 5 години
Виждате ли сега резултатите от вашето управление ,а ???? С вашите камъни ,по вашата глава !!! Никога няма да върнете българите,които ИЗГОНИХТЕ !!!! И още се явявате и имате смелостта да описвате положението в страната , НЯМАТЕ срам !!! ОПРОПАСТИХТЕ ДЪРЖАВАТА,а сега ще ревете ли ???За ЗАТВОРА сте ,ама кога ???
375
2
 
2
 
! Отговори
До Калфин преди 5 години
А защо не кажете кои допринесоха за това ??? ВЕДНЪЖ кажете,ние сме ВИНОВНИ,защото оставихме българите с най-ниските заплати и пенсии да умират !!!! Никога няма да си признаете ВИНАТА,защото сте ЛЪЖЦИ и *** !!!!
374
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Заглавието не е правилно.Не са 200 000 българчета а са германчета,англичанчета,американчена и др. от български произход. Повечето от тях никога няма да стъпят в България а много от тях няма да знаят български език. За жалост това е положението.
373
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Прави впечатление, че винаги някакви бивши министъри, депутати и всякакви други от предишни правителства се изказват какво трябва да се направи. Докато е бил министър нито дума за проблемите - всичко е наред, мед и масло тече по улиците. Хората бягат от България не заради никаквото подпомагане при раждане, а заради ниските доходи. Там е най-големия проблем. Професия майка защо е толкова разпространена при ромеите? Само че е неприложима за българите!
372
1
 
10
 
! Отговори
Ала- бала преди 5 години
На кукуво лято ще обърнеш истината наопаки. Всеки нормален човек си търси по- добро и светло настояще и бъдеще. Какво има в действителност тук? Едно голямо НИЩО, въплътено с безброй празни глупости и измишльотини. Не народ, а М.ърша!
371
3
 
7
 
! Отговори
Пламен преди 5 години
Долу писалите разграничават "българи" и други("***" четох по-долу). Аз живея в град с повече от "другите" вече. Нямате си на идея как са облечени, къщите им са стегнати, колите им(първоначално с шведски и немски номера) са лимузини и джитове на максимум 8години, които ние не можем да си позволим. Та питам аз - Кои са "***", те или ние?
370
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ти супер, ама като знам, че макса на заплатите е по 6-7000 лева самия. България, а частния бизнес означава или връзки с "партията", която и да е тя в момента, или побой и отнемане на каквото и да си съградил в живота си. А и народа е заспал.
369
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На пичовете чалгари и разбойници от Драгалевци и Лозенец не им дреме за вас роби
368
1
 
9
 
! Отговори
ИЛИЯ ИЛИЕВ преди 5 години
Каво коментирате!?Като оставиш човек без хляб/работа/, той си търси оцеляването.
367
3
 
5
 
! Отговори
Тия преди 5 години
200 000, скоро ще бъдат бачи бази за афганистанските и арабски заселници в западноевропейските държави, нищо добро не ги чака
366
4
 
13
 
! Отговори
мъдреца преди 5 години
До Истината 357: Ама вие не подценявайте Бати Бойко *** Борисов, моля ви! Това неговата дългосрочна стратегия - до се множат *** за сметка на българите, за да има послушен електорат да го избира, изгони или прикътка всеки способен да управлява по Европата (справка Сидеров, Станишев итн), тормози всички останали в бг и пие кръвта им. Като дойде момента ще продаде държавата на най-добрата ооферта, от Китай или Израел или Саудитска Арабия. Дано да не съм прав, дано да не съм жив!
365
2
 
15
 
! Отговори
мъдреца преди 5 години
По точно е да се каже ако имаш сериозни амбиции в живота. След 20 години пак някой ще каже "Държавата прави нещо в тази посока, но това е случва бавно". А в същото време последният българин или българка ще излети от Терминал 2. Дано да не съм прав...
364
1
 
12
 
! Отговори
Bg преди 5 години
Prichinata ne e obrazovanieto ili p1k drugo.. Nay malkoto zaplashtane. Za 400 lewa semeystwo kak se gleda?
363
8
 
6
 
! Отговори
Граовец преди 5 години
Рашистите искат да ни насадят комплекс като на инките за да разчистят полуострова от Българите. Ядец! Няма да стане! Българите сме кораво племе!