200 000 българчета родени зад граница... Как да обърнем тенденцията?

Липсва комплексна политика за справяне с демографската криза
24 юли 2018 13:15,
491


България се топи - след малко повече от 20 г. населението на страната ще бъде по-малко от 6 млн. души. На фона на тази тревожна статистика над 200 000 българчета са родени извън страната, посочи бившият министър на труда и социалната политика и вицепремиер Ивайло Калфин в студиото на Bulgaria ON AIR.

"Намаляването на населението има много аспекти - очевидно е че трябва да се вземат мерки. В средата на годината правителството прие програма за противодействие. В предишни години демографските проблеми са се отбелязвали също в доклади като заплаха за националната сигурност. Липсва комплексна политика, промяната не става с 2-3 мерки, става с комплекс от мерки", каза Ивайло Калфин в "България сутрин".

Още по темата

Бившият министър на труда и социалната политика изброи основните направления, в които мерките за борба с демографската криза трябва да са съсредоточени: удължаване продължителността на живот, насърчаване на раждаемостта и намаляване на броя граждани, които напускат страната.

"Много деца се раждат в чужбина, над 200 000 български деца са родени навън, заради по-доброто образование и здравеопазване. Трябва да има възможност за по-добро съчетаване между кариера и семейство", посочи още Калфин.

Бившият вицепремиер даде пример с Унгария, където за трето дете семействата получават значителна сума и определи всички мерки, които правят по-спокойни младите родители като полезни.

Сред тях той акцентира на безплатния достъп до детски градини и ясли.

"В София трябва да се построят и пригодят много детски заведения, които да бъдат достъпни. Държавата прави нещо в тази посока, но това е случва бавно. Това е инвестиция, не е разход - ефектите са много", каза още той.

Калфин засегна и проблема с квалифицираните работни места и го квалифицира като "остър".

Той акцентира върху важността на структурата на населението, не само броя на хората, отбелязвайки, че у нас тя е застаряваща.

"В Чехия, Унгария и Полша мерките за продължаване на живота са дали най-бърз ефект", каза още той.

Ивайло Калфин обърна внимание на медицинската превенция при откриване на две от най-често срещаните заболявания с фатален край у нас - сърдечно-съдовите и онкологичните, които се лекуват ако са открити в ранен стадий.

"За да се обърне тенденцията трябва упорито да се следва комплекс от мерки продължително време", посъветва Калфин.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


491
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари