200 000 българчета родени зад граница... Как да обърнем тенденцията?

Липсва комплексна политика за справяне с демографската криза
24 юли 2018 13:15,
491


България се топи - след малко повече от 20 г. населението на страната ще бъде по-малко от 6 млн. души. На фона на тази тревожна статистика над 200 000 българчета са родени извън страната, посочи бившият министър на труда и социалната политика и вицепремиер Ивайло Калфин в студиото на Bulgaria ON AIR.

"Намаляването на населението има много аспекти - очевидно е че трябва да се вземат мерки. В средата на годината правителството прие програма за противодействие. В предишни години демографските проблеми са се отбелязвали също в доклади като заплаха за националната сигурност. Липсва комплексна политика, промяната не става с 2-3 мерки, става с комплекс от мерки", каза Ивайло Калфин в "България сутрин".

Още по темата

Бившият министър на труда и социалната политика изброи основните направления, в които мерките за борба с демографската криза трябва да са съсредоточени: удължаване продължителността на живот, насърчаване на раждаемостта и намаляване на броя граждани, които напускат страната.

"Много деца се раждат в чужбина, над 200 000 български деца са родени навън, заради по-доброто образование и здравеопазване. Трябва да има възможност за по-добро съчетаване между кариера и семейство", посочи още Калфин.

Бившият вицепремиер даде пример с Унгария, където за трето дете семействата получават значителна сума и определи всички мерки, които правят по-спокойни младите родители като полезни.

Сред тях той акцентира на безплатния достъп до детски градини и ясли.

"В София трябва да се построят и пригодят много детски заведения, които да бъдат достъпни. Държавата прави нещо в тази посока, но това е случва бавно. Това е инвестиция, не е разход - ефектите са много", каза още той.

Калфин засегна и проблема с квалифицираните работни места и го квалифицира като "остър".

Той акцентира върху важността на структурата на населението, не само броя на хората, отбелязвайки, че у нас тя е застаряваща.

"В Чехия, Унгария и Полша мерките за продължаване на живота са дали най-бърз ефект", каза още той.

Ивайло Калфин обърна внимание на медицинската превенция при откриване на две от най-често срещаните заболявания с фатален край у нас - сърдечно-съдовите и онкологичните, които се лекуват ако са открити в ранен стадий.

"За да се обърне тенденцията трябва упорито да се следва комплекс от мерки продължително време", посъветва Калфин.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


491
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
342
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Безплатно ли е безплатното раждане в Б-ия? Защо хиляди жени остават с 1 дете и причината е лошият спомен от раждането. В 21 в. това е много жалко, но е факт. Защо в Б-ия присъствието на близък по време на раждането е ЛУКС, някъде и платен 200 лв. Защо обезболяването е лука? Ако е цивилизовано още няколко хиляди бебета ще са факт. Защо ни заблуждават, че нашето майчинство е най-страхотното, майките работят по света почасово или въобще, защото с 1 заплата на бащата без да е изп. дир. ще живеят нор
341
10
 
7
 
! Отговори
Шоп преди 5 години
До ПатилХората, обикновените, корумпират системата, а после пискат че властта била корумпирана.
340
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Земята е нашият общ дом. Важното е там където ги раждат, да им говорят на български. Задължително.
339
6
 
15
 
! Отговори
Американ преди 5 години
От тези 200000 деца едва ли ще има повече от 2000 българчета. Понеже децата на българите в чужбина по принцип много малко знаят български, даже и тези родени в България. Все още се чудя, 20 години вече, как може хора с "куц" английски да отглеждат деца, на които българския е още по-"куц", но е факт.
338
1
 
17
 
! Отговори
Патил преди 5 години
Трабва да се улесни живота на хората. Бездушни и ароганти хора ни упраляват и не ги е грижа дали имаш проблеми. Забравят, че заплатите на всички чиновници и управници идват от нашите данъци и това трябва да им се напоня непрекъснато. Те са на работа за да служат на гражданите ! Корупция на всички нива !
337
1
 
13
 
! Отговори
Наблюдател преди 5 години
Калфин, малко ли се плаща на циraнитe сега, та да им се плаща и за третите деца!?Корупцията е първопричината, я колко работодатели не плащат осигуровки, че и държавата и тя не е редовен платец! Проправят се пътища да се "краде" административно по какъв ли не начин, но никакви условия за развиване на истински бизнес.
336
1
 
18
 
! Отговори
akud преди 5 години
когато селяните като домусчиев бъдат спряни да ограбват държавата , како бъдат спряни да внасят евтина неграмотна работна ръка от дето сварят, а вместо тава направят заплатата по 6.00 лв. на час. а парите от дуржавата отидат за помощ за първо и второ дене, за образованите и плащащи данъци
335
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Калфин пак да се заеме със социалните въпроси и броят на родените в чужбина българчета ще се удвои.
334
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
БКП то ви обича и пази от пренаселване.
333
3
 
21
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
Добре ,че МВФ позволи на България да въведе валутен борд , иначе положението ви щеше да стане повече от трагично !
332
4
 
10
 
! Отговори
Олд преди 5 години
Една държава с общ език, един народ не с една идея. Средден пръстт и гроб за овцете в нея. Днес всеки сам решава...
331
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До selajedin eyubiЯ се пердаши в анадола. Там ти е мястото.
330
6
 
4
 
! Отговори
selajedin eyubi преди 5 години
До АнонименSHTE VI OSTAVIM MALKO OT PUSTINIATA SPOKOINO
329
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До selajedin eyubiМечтите са безплатни, но неосъществими.
328
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Явно такъв като номер 371 , представлява ***, който само взема от България и чужбина, но за тях нищо не би напоравил. Егоистино, индивидулано, продажно, консуматорско, безполезно ко/***/ле и кърлеж.
327
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Явно такъв като номер 371 , предтсвлява ***, който само взема от България и чужбина, но за тях нищо не би напоравил. Егоистино, индивидулано, продажно, консуматорско, безполезно ко/***/ле и кършеж.
326
17
 
16
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
Чак сега става ясно ,че през комунизма животът се поддържаше изкусвено ,на реанимация , Тодор Живков взимаше заеми от западните държави за да може да плаща заплати на работниците защото от търговията със СССР ,България само губеше ! Затова след падането на комунизма рухнаха и всички неконкорентноспособни заводи и селски стопанства , обезлюдяха повече от 700 села в които сега има от 0 до 10 жители !Липсата на конкуренция през комунизма стана причина българската индустрия да стане неконкурентносп
325
1
 
20
 
! Отговори
Иванов преди 5 години
Към управляващите: Уважаеми управляващи освен към вашия рахатлък кога ще обърнете поглед към интересите на редовия гражданин. Скапахте ни живота с вашите реформи. Реформи, които не подобряват живота. Да го знаете това което правите не подобрява живота. Едни хора просто умират, други бягат за да се спасят, трети живуркат и не се размножават. Няма връщане, България намалява.
324
2
 
14
 
! Отговори
аааа, не! преди 5 години
За трето дете от моите данъци да се дават значителни суми? Има заможни семейства с по три деца и едва ли имат нужда от държавна пара за стимул. Но веднага се сещам за едни нискообразовани семейства, които и за трето и за пето дете ще черпят с "марково уиски" у махалата. Тоз ми ти унгарски модел хайде нема нужда да го плащаме
323
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 371Абе, негодник, продажно ко/***/ле! Ти си се родил в чужбина, твоите родители са те и/***/ли и те и ти взимате наготовото! Ядеш наготово от чужденците, взимаш им онова, което те с труд са направили за своите си съграждани!