Мими Виткова: Проблемите на НЗОК са много дълбоки

Те не идват само от отделни личности, смята бившият здравен министър
Обновена: 28 юли 2018 09:52 | 26 юли 2018 22:07, Красимир Ангелов
24
Мими Виткова: Проблемите на НЗОК са много дълбоки
Снимка: Bulgaria ON AIR

Документът "Визия за България" съдържа необмислени предложения за здравната система. С текстът опозицията можеше да представи наистина своите различни виждания за секторите в страната, но това не се случи. Оттам лъха на политическа несъстоятелност. Едни добри намерения не бяха облечени в подходяща форма.

Така бившият здравен министър Мими Виткова коментира в "Денят ON AIR" с водещ Николай Кръстев документа на БСП "Визия за България", който бе представен от лидера на социалистите и представлява виждането на "червените" за бъдещето на България и решението на проблемите в различните сектори.

"Начинът, по който са поднесени предложенията, показват едно непознаване на проблемите в здравеопазването. В документа на БСП системата се комерсиализира, медицината отстъпва на парите. Някои лекари може да получават едва 1000 лв., а други пък 20 000 и няма проблем с това. Никой вече не иска да става педиатър или патоанатом", уточни експертът по здравеопазване.

Според Виткова проблемът в НЗОК не е само в отделни личности.

"Проблемите на НЗОК са много тежки и дълбоки. 50% от разходите за здравеопазване идва от пациента. В Европа се взема от пациента близо 15%. Би трябвало всичко да върви по схемата от здравия за болния, от работещия за неработещия", отбеляза тя пред Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ няма как хора, които взимат хиляди левове заплата, да не си плащат осигуровките, а в същото време да се взимат пари за бюджета от минималната работна заплата.

Видео с целия разговор вижте на сайта на телевизия Bulgaria ON AIR
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
19
 
! Отговори
до Пешо преди 5 години
Истинските комунисти,Пешо са били идеалисти и са загинали като ония 17 партизани от отряда на който бащата на Мими Виткова е бил командир.Ако те по някакъв начин възкръснат ще бъдат убити от тези които тогава са ги предали,а след 9 септември са дошли на власт!
19
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бащата на Мими Виткова е бил командир на партизански отряд.Отрядът бива обкръжен от 6000 войници,полицаи и жандармеристи.Падат убити 17 партизани,а оцеляват 10.Винаги съм се чудел как са оцелели.Отговорът ми дойде в казармата.Стрелях по мишена 50х50 см на разстояние 300 метра.и съвсем лесно улучих в центъра.Тогава осъзнах,че са оцелели тези за които е имало заповед да бъдат оставени живи!Те,децата им,внуците им и до ден днешен управляват България и докато са те бял ден няма да видим!
18
0
 
18
 
! Отговори
Пешо преди 5 години
До az: Явно , има новоизлюпени фашистчета ,като тоя тук ! Време е пак да се разкрият каменоломните -и без това пътищата ни плачат за чакъл.
17
1
 
17
 
! Отговори
ьььььььььььььььь преди 5 години
Беше министър с Жан Виденов Какво стана тогава Спомняте ли си Сега дава акъл
16
0
 
18
 
! Отговори
БПФ преди 5 години
...отделно осигуровки не плащат децата (това е ОК), пенсионерите (за тия с пенсии под МРЗ също е ОК, но за тия с високи пенсии за мен не е) и "всеки, който се ЧУВСТВА беден". Това е много особена категория - защото нормален човек няма право да се чувства беден, ако има законна собственост - дори да е половин декар наследствена нивица на някой чукар... нали се сещате, за кой е измислена? Нали се сещате как към 70% от т.нар. "роми" вече са здравно осигурени?
15
1
 
19
 
! Отговори
БПФ преди 5 години
Последното изречение казва всичко !!!!Държавни чиновници, садии, прокурори, митничари, полицаи, военни НЕ плащат осигуровки - но ги "осигурява" държавата на половин минимална работна заплата !!! Държавата е най-некоректният платец на осигуровки, а същата държава преследва дори безработни и току-що завършили ученици да ПЛАЩАТ !!!Как може да искаш от 18-годишно момче/момиче, дето вчера му е бил абитуриентският бал, от днес да плаща осигуровки, а мръсният садия в същото време да НЕ плаща?
14
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Самата Мими Виткова докато беше министър на здравеопазването не реши никакви проблеми,само ги задълбочи но за сметка на това, след министерстването си построи частна болница "Доверие" в София.И сега такива неуспешни в обществен план люде раздават акъл по медии,след като са могли докато са били министри да променят нещата в поверената им сфера.Който влезе във властта,вече 30 години се обогатява само лично за сметка на народ и държава.
13
1
 
20
 
! Отговори
az преди 5 години
До Българин----------------------Какви партизани,бе. Най-обикновени комунистически терористи-убийци,слуги на чужда държава.НАЙ-ГОЛЕМИТЕ *** и *** са ставали шумкари. Жалко,че не е имало германски части у нас да ги изтребят до крак като ***.
12
1
 
23
 
! Отговори
Възмутен преди 5 години
Не харесвам комунисти, сегашни социалисти като д-р Виткова, но в интернюто си изрече невероятно много истини и констатации за здравната ни система! Не може държавата да е поела ангажимента да внася на 2/3 от българите здравните осигуровки, а в системата на касата да влизат само 1/3 като сума! Като каква тогава тази държава е национализирала касата и е направила полувината от служителите в една независима институция/каквато трябва да бъде НЗОК/ държавни служители?
11
1
 
23
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Дъщерята на партизанина убиец Витко Иванов отрязъл ръцете на Видинския архимандрит. Нямат свършване!
10
1
 
21
 
! Отговори
USA преди 5 години
Ако един трайно безработен е все още жив, това означава, че някой друг го храни, обува, облича.... и трябва да му плаща здравните осигуровки и купува лекарствата. Тия с големите заплати неискали да плащат ! Имаме ли държава ! В САЩ при заплата $ 2-3 хиляди и повече плащам $ 6.85 за 2-***. Останалото ми се добавя от държавата.
9
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Права е Имаме си БСП1 ( на Позитано20) и БСП2 ( Банкя- ГерБ)Както и няколко миниБесепета - Воля, ОП, Д(п)С
8
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Щом и тя видя проблемите, а другите ги замазват, значи съвсем няма изход.
7
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По света има много каси, частни, държавни и ИЗБОР в коя каса да се осигуряваш. Разликата е в това, че ще получиш помощ, но ако плащаш повече ще получиш лукс самостоятелна стая и ако се налага да доплащаш за по-скъпа пломба тя е покрита от по-скъпата застраховка, но това не значи, че ако си в държавната каса, ще ходиш с дупка на зъба ако не платиш. Не, ще имаш пломба, но ако искаш от по-скъпият материал ще доплатиш още 30 Е.
6
2
 
33
 
! Отговори
Аз преди 5 години
Крадецът крещи "Дръжте крадеца"...
5
6
 
35
 
! Отговори
червена крадла преди 5 години
Мими Виткова е най-корумпираната и некомпетентна комунистическа министърка след Емилия Масларова. Тя бе член на правителството на Жан Виденов, което умишлено фалира банките в България и ограби парите на хората.
4
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тази е типичната колибарка с власт. От колибата и хоп лекар. А беззъбото й мъжле огненчо, пере паричките с два камиона. Преди правешкия ушат ***, само е слухтял кой какво прави, най-вече в сомат , и се е чудил как някой е казвал ДСйбъ в главата. Колкото по-бързо се затрият, толкова по-добре за България.
3
3
 
41
 
! Отговори
Ужас преди 5 години
Точно тази да говори за проблемите е тъжно и ценично тя има фирма за лекарства и цените които слага са убииствени и източват касата...
2
4
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Отвсякъде проблеми в държавните струтури после ГЕРБ не били виновни.
1
5
 
43
 
! Отговори
истина е преди 5 години
И при тази хиляди измряха !!!