"Не" на насилието над жени, но и "Не" на Истанбулската конвенция

Българите почти единодушно: Жена не трябва да се бие!
116
"Не" на насилието над жени, но и "Не" на  Истанбулската конвенция
Снимка: Булфото, архив

Българите не одобряват насилието над жени, но и не искат Истанбулската конвенция да бъде ратифицирана от парламента.

Още по темата
Това е основният извод от проучване на "Галъп интернешънъл", направено през февруари тази година.

Агенция припомни данните в  очакване на решението на Конституционния съд за Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие.

Магистратите бяха сезирани от депутатите от ГЕРБ, които искат те да кажат дали конвенцията противоречи на Конституцията ни.

Точното питане на депутатите е дали Истанбулската конвенция не е в разрез с чл. 46, ал. 1 от основния закон, който гласи: "Бракът е доброволен съюз между мъж и жена. Законен е само гражданският брак".

Решението на КС се очаква да излезе в петък, а с него ГЕРБ ще си измие ръцете от конфликтната тема, предизвикала бурни препирни, в които депутатите от Бойко Борисов се оказаха сами срещу коалиционния си партньор "Обединени патриоти", срещу опозиционната БСП, срещу Българската православна църква, неправителствени организации.

"Галъп интернешънъл" припомня, че  86% от българите са чули за Истанбулската конвенция, което на практика означава всички.

Сред чувалите 58% не одобряват България да я приеме, а 19% подкрепят ратификацията й. Съотношението е приблизително три към едно. Останалите се колебаят.

Отрицанието преобладава във всички социални групи.

Известно изключение са привържениците на ГЕРБ, където близо една трета  приемат конвенцията, а две пети все пак я отхвърлят.

57% от българите признават, че не биха одобрили избора на детето си, ако то им признае, че е гей, лесбийка или има друга нетрадиционна сексуална ориентация.

Едва 20 на сто споделят, че не биха имали нищо против.

А иначе 89% са на мнение, че жената не трябва да се подчинява на мъжа. Само 10% са на обратното мнение.

Българинът смята още, че мъжът няма право да бие жена си.  95% казват, че мъжът няма право да удари шамар на жена.


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Аман от третополови
88
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Чели сме я .д.о.!
И приложението към нея което е нагло.
Ти не си я чел.Специализирано правосъдие!?Това да не е ЧК на Ленин!Тотална промяна на възприемане и възпитание.Не те ли е срам да ми говориш за нещо което защитава един пол и по презумпция обявява мъжа за престъпник?!И сега боя си е криминализиран в НК.Това е специализирано правосъдие за какво?! Кажи бе ***!
87
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
най якото е че при тези казуси има винаги едни 20% в посока различна от стадото ... после оня комунист не бил прав за 80-те:):)
86
16
 
1
 
! Отговори
Discovery преди 7 месеца
100% от протестиращите дори не са чели и документа за тая конвенция..., ама протестират щото чули недочули некви врели некипели. Прочетете я и ще ви хване срам, че протестирате срещу нея, неграмотно племенце!!!!
85
1
 
1
 
! Отговори
говориш глупости преди 7 месеца
До -10

Тюринг никой не го е убивал,той сам се самоуби!Не може да се разхождаш гол по двора с норвежкото си другарче,"палаво" да се закачате,и да чакаш възхищението на другите!Нещата просто не стават така!Той е бил способен математик,но освен него има цял колектив от математици,плюс първия в света компютър,създаден за тази цел!
84
1
 
5
 
! Отговори
Дедо ви преди 7 месеца
Значи ако приемат тая конвенция вече ще си тупам бабата конвенционално....така излиза!
83
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Превод се извършва по смисъл и значение.А не директно както дойде.
(За оня дето писал за шлифера на Левента)
82
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Джендър (от англ. gender – „род (граматичен)“; и от лат. genus – „род“, „вид“, „тип“, семейство или група от неща) е понятие във философията, обществените науки и правото, означаващо набора от социално конструирани поведенчески и физиологични характеристики и поведения, свързвани с мъжествеността и женствеността – това, което се счита за прилягащо на жените и на мъжете в дадено общество, – които характеристики и поведения са основани на биологичните полови различия, но не са техен резултат, а са социално или културно конструирани
81
1
 
6
 
! Отговори
To6 преди 7 месеца
До зомбирания 80
Не искам да ни обясняват какво, какво е в тази т.н. конвенция. Имаме си достатъчно закони, но никой не ги спазва, там е проблема. Че има *** които бият жените си е друга тема.
80
17
 
1
 
! Отговори
Ач преди 7 месеца
Наш балкански левентин си мисли ,че джендър значи гей....
Все едно да си мислиш ,че пол значи шлифер....
79
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Виновни са мъжете.
Няколко незадоволени жени без работа, решават да си отмъстят на мъжете.И пишат ли пишат...Вижте им биографиите.Без деца, без мъже...
78
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Демек, жени купете си вибратор.Защо ви е мъж....
77
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Действието на романа „Добре охранявани мъже“ е пренесено в неопределеното бъдеще, но произведението е остро актуално и представлява остра сатира на съвременното американско общество и най-вече на ролята на жената в това общество. Със средствата на фантастичната гротеска авторът рисува една абсурдна картина на икономически и политически матриархат, където с помощта на унизителни и жестоки по своята същност методи се действува против природните закони и установените нравствени стойности.
76
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Тази простотия трябва да се забрани!
Фактите говорят че имаме нужда от закон за защита на мъжа.
-раждаемостта пада;
-2/3 от работещите на държавна работа са ЖЕНИ!!!
И Т.Н.
Няма равноправие между половете, в ущърб на "мъжкия пол".
Населението застарява и намалява.Тази ИК ще доубие останалите мъже.Има една книга на Р.Мерл-"Добре охранявани мъже"от поредицата Галактика.Това ли ни чака? Долу ИК!!!
75
2
 
9
 
! Отговори
Стефанов преди 7 месеца
До Анонимен29 -"Приемане на конвенция не значи, че трябва всички точки по нея да се вкарат в закона." - Това изобщо не е верно!!! ПРИЕМЕШ ЛИ КОНВЕНЦИЯТА, ИЗПЪЛНЯВАШ БЕЗПРЕКОСЛОВНО ВСИЧКИТЕ Й КЛАУЗИ. Пак по непочетен начин се опитват да прокарат законодателно приемането на джендърски мурафети, включително и във възпитанието на малките деца.
74
4
 
2
 
! Отговори
-10 преди 7 месеца
До Можело и без ИК

Великобритания до 50-те години имаше закон срещу хомосексуализмът. Благодарение на този закон си убиха човека, който спаси милиони през Втората световна война, защото разби кода на германската Енигма - Тюринг. Благодарение на този човек ти имаш възможност да си пишеш простотиите в мрежата. Айде да не ми даваш за пример такива държави!
73
8
 
0
 
! Отговори
-10 преди 7 месеца
До Анонимен

Милионите на Киро и Шопара ги уреждаха същите тези, които реват срещу конвенцията!
72
10
 
1
 
! Отговори
-10 преди 7 месеца
"Народът отхвърли Истанбулската конвенция" - така ли, кой народ? Онзи, който хукна да защитава Домусчиев ли?
71
3
 
22
 
! Отговори
extremist преди 7 месеца
"Не" на насилието над жени, но и "Не" на Истанбулската конвенция - TОЧНО ТАКА
70
4
 
23
 
! Отговори
NoName преди 7 месеца
НЕ НЕ и НЕ на Инстанбуската конвенция!