Омбудсманът - посредник в конфликта на хората с увреждания

Мая Манолова се ангажира да се срещне с двете групи
26 юли 2018 19:00,
11
Омбудсманът - посредник в конфликта на хората с увреждания
Снимка: Facebook

Омбудсманът Мая Манолова пое ангажимент да е посредник между двете групи протестиращи хора с увреждания пред Народното събрание.

Още по темата
Тя се срещна с представители на двете протестни палатки пред парламента. Омбудсманът е категорична, че проблемите на хората с увреждания са общи и те трябва да седнат на една маса. Манолова пое и ангажимент да върне протестиращите майки на деца с увреждания в работната група, която обсъжда закон за хората с увреждания в социалното министерство.

По думите на омбудсмана е притеснително, че освен майките, и националнопредставителните организации имат възражения към реформата, която предстои, както и съмнения дали изобщо ще има такава реформа. Мая Манолова посочи, че до момента от вариантите на закон за хората с увреждания става ясно, че това е имитация на реформа и не се предлага нищо ново. Омбудсманът допълни, че е поела ангажимент да участва активно в работата по закона за хората с увреждания и идния понеделник ще бъде в работната група, като очаква предложения за реформи.

Националнопредставителните организации ще имат в петък шествие с искането за реформа, която да не е "на парче", а да се мисли за години напред, каза Хари Хараламбов от Съюза на слепите в България.

Той е предложил на Мая Манолова да изтегли законопроекта за личната помощ и в администрацията на омбудсмана да се създаде контактна група с представители на двата протестиращи лагера, като се обсъди част от законопроекта на омбудсмана да влезе в закона за хората с увреждания.

Мая Манолова припомни, че тя и майките, при внасянето на законопроекта, посочиха, че подкрепят и трите законопроекта - изготвения от тях, и двата, които се обсъждат в социалното министерство, стига в тях да има реални реформи. Те са склонни законопроектът за личната помощ да изчака приемането на другите два.

Майките на деца с увреждания също организират в петък форма на протест. Те ще изпращат депутатите в "заслужена почивка" с пояси, детски играчки и "други забавления" за плажа, каза Вера Иванова, цитирана от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
3
 
! Отговори
Д.Кавгазов преди 5 години
Овцееее, за да се даде нещо, първом трябва да се произведе!!!
9
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пожелавам успех на майките. Браво , на тях търсят си правата в тая корумпирана държава. Успех,но дано се справят с администрацията която усвоява всичко,дано достигнат поне 5ст до тях
8
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мали видяхте ли злобата на тая партия!?
7
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мая Манолова е страхотен човек.Мисли и работи за хората със сърце.Тези неща се виждат, така че стига сарказъм.Един да мисли и него ли трябва да го окепавим.....
6
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Законът трябва да е так- так! Без вратички, без възможност за заобикаляне. Инвалидът има право на това и това- получава го. Няма право на това и това- не го получава. Никакви лични преценки на служители от комисии или други. Те са предпоставка за приятелство или враждебност. Където става въпрос за пари, лично отношение не трябва да има. Който е с чужда помощ, ТЕЛК преценява 2-4-6 или 8 часа с придружител. Майките да си намерят човек по избор, който ще гледа детето. Сключва се ТД с гледачката.
5
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мая Манолова е добър човек.Не като злобарките от ГЕРБ - Цвета Караянчева и Десислава Атанасова, които открито се подиграха с тези хора пред Парламента.
4
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тая Мая Манолова е единствената, която върши някаква работа.И Президента Радев, който спря корупцния закон на ГЕРБ и Олигархията за приватизацията.Останалите са ...
3
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоз защо опипва омбудсмана?
2
10
 
12
 
! Отговори
Перко преди 5 години
Мая да каже за кого играе. За себе си или за организациите, които искат да гърбят държавата и да печелят на гърба на болните деца. Щото за болните деца със сигурност не играе
1
7
 
8
 
! Отговори
мила картинка преди 5 години
какво показва тази снимка?