Паметник на добротата: За Дядо Добри и чудото да променим себе си

Инициатива събира пари, за да се издигне монумент на добрия старец
48

5363 гледания   |  Още видео
Помните ли дядо Добри? Онзи белокос аскет и странник, даряващ добрина и средства в името на вярата. Месеци след кончината на "Светеца от Байлово" сдружение "Азбукари" и съмишленици започнаха инициатива за събиране на средства в посока изграждане на паметник.
Още по темата
"Паметникът ще бъде посветен на добротата в България, а негов събирателен образ ще бъде дядо Добри. Планираме монументът да бъде около храм-паметника "Св. Александър Невски". Разчитаме на подкрепа от СО и Светия синод", обясни Цветомир Николов от сдружение "Азбукари".

Гостът поясни, че идеята на инициативата им е да увлекат младите и децата по добродетелите на дядо Добри.

"Предстои да се одобри проектът от Министерство на културата. Ние не искаме да правим просто паметник на дядо Добри. Ние искаме да издигнем монумент на добротата, чиито символ да бъде дядо Добри. Без проява на излишно его и шум", допълни Николов в "България сутрин".

Репортерът на Bulgaria ON AIR Михаела Карабельова се срещна с отец Серафим от Кремиковския манастир, където са започнали да събират истории за чудесата и добрините, които "Светецът от Байлово" е извършил.

"Не събираме само чудеса, а и различни случки и преживявания на други хора с него. Засега имаме съвсем малко истории. Има две стихотворения за дядо Добри. Той показа правилния за българите път с живота си. Той посочи спасението. Трябва да възприемем това, което той казваше и учеше", отбеляза отец Серафим.

Божият служител подчерта, че не бива да си спомняме дядо Добри само в един ден от годината, тъй като е по-важно да стане чудо като променим себе си, а не да търсим чудото.

Желаещите да дарят за инициативата на "Азбукари" могат да го направят на интернет платформата Helpkarma или чрез превод по банковата им сметка:

BG38FINV91501017186935

Първа Инвестиционна Банка


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
6
 
12
 
! Отговори
SHEFA преди 9 месеца
КАК ДА НЕ ГО ПОМНИМ ?ДАВАШЕ И ПОСЛЕДНОТО СИ ЛЕВЧЕ-ЗАСЛУЖАВА ПАМЕТНИК
5
5
 
7
 
! Отговори
Хм преди 9 месеца
Когато за 30 г си използвал и ограбил хората, сега е лесно да вдигаш паметници на грабените, като символ на добрината им, че са се смирили да бъдат
грабени!
Това негласно е "Паметник на смирението" , на който трябва да се кланят "смирените", като преклонение и смирение пред тези, които ги гледат "от високо".

Това само показва колко са безскрупулни "богоизбраните", щом по такъв начин използват образа на един добър човек, и говори за един дълбок, притаен страх на "богоизбраните" от "смирените"!
4
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Добра инициатива, надявам се да направят и конкурс за изпълнител, а не както обикновено - парите да се дадат н "наш човек"...
3
4
 
10
 
! Отговори
Перко преди 9 месеца
Арменския поп може да помогне повече от Светия синод. Старецът сибираше и даряваше пари, а поповете ги изяждаха
2
6
 
10
 
! Отговори
Фитило от ПК преди 9 месеца
Апотеос на човештината и вярата . Един великан на смирението и себеотдаването.
Изключителна личност, чийто живот трябва да бъде пример за всеки.
Ако всеки от нас направи само 1% от това което е направил Бай Добри ще живеем в една по-достойна и истинска държава.
1
1
 
19
 
! Отговори
бай Тъпчо преди 9 месеца
Ами нека му направят на човека бе, то да не е по-лош от Мильо-Лудия, дето му направиха статуя насред Главната в Пловдив?Оня беше чешита на града и си го показваше за 50 ст да прави джумбуш на хората а пък бай Добри си беше кротък, смирен и харен човек и трябва да се помни повече от лудите...