Петков изчисли: Ще трябват още над 100 млн. за хората с увреждания

В момента от бюджета за тях се заделят над 2 милиарда лева
29 юли 2018 14:28, Красимир Ангелов
82
Петков изчисли: Ще трябват още над 100 млн. за хората с увреждания
Снимка: БТА

Допълнително над 100 милиона лева ще са необходими през следващата година, ако се приеме предложението на социалното министерство хората с увреждания да получават месечна финансова помощ, обвързана с прага на бедност, заяви социалният министър Бисер Петков в предаването "Неделя 150" на БНР.

Още по темата
По думите му тази помощ ще замени сегашните добавки за интеграция, а целта на законодателните предложения е хората с увреждания над 18 години да получават средства равни на тази, които им се полагат преди да навършат пълнолетие.
    
"Подкрепата за тези хора - сумарно, която ще получават като социална инвалидна пенсия, на която те имат право и получават от държавното обществено осигуряване, и тази месечна финансова помощ да е 100 процента от линията на бедност. Като допълнително те получават и добавка за чужда помощ, допълнително имат право и на така наречената "асистентска услуга",  посочи Петков.

В момента от бюджета за хората с увреждания се заделят над 2 милиарда лева, като само за инвалидни пенсии се изплащат 1.7 милиарда лева. Предстои изготвянето на финансова оценка на законопроекта, която ще се съгласува и с финансовото министерство, допълни Бисер Петков.

По думите му правителството има волята да решава проблемите. "Разговори са водени, параметрите са дадени. Въпросът е, че трябва кабинетът да има убеждението, че по този начин не решава съществените проблеми на хората с увреждания, защото не бива да се получава това, както стана, след като се увеличи финансовата подкрепа за семействата на деца с увреждания, за което се даде една немалка сума, а се оказа, че проблемите не са решени и майките излязоха на протест", посочи социалният министър.

По думите му МТСП иска да предложи цялостно решение на проблемите на хората с увреждания, а първоначалните реакции на проекта на Закона за хората с увреждания са по скоро позитивни.

Очаквам в понеделник всички страни да бъдат в работната група, да се проведе дискусия, за да можем да имаме законопроект, който като цяло се подкрепя от всички", коментира социалният министър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 75При теб никоя гледачка няма да иска да дойде, ако ще 1000лв да и дадеш. Със заплахи за затвор, с нарицателното "ТАЯ" за асистентката, която ще полага грижи за детето ти, с обвинения към други, че пишели лъжи и пр., не печелиш ничие състрадание и симпатии. Не се изненадвам, че няма желаещи за асистент на дете с увреждане. А в белите страни много жени го практикуват като доброволци.
75
1
 
3
 
! Отговори
da преди 5 години
разбира се че социално гледа да не пипне администрацията, да не иска пари от другаря Бойко, че много му се къса сърцето и разбира се че опитва от едни групи инвалиди да вземе за други, но това е и част от протеста да се разкара администрацията и да не се пипат процентите и групите, като не искате да се обедините,а скачате един срещу друг си е ваш проблем.
74
1
 
2
 
! Отговори
do 49 преди 5 години
До Анонименнякак си ги виждаш в предприятие, ама не ги виждаш за президент например, има слепи завършили право в Харвард, това че не виждат не значи че са ***, защо не ги виждаш като президент с нужната помощ щом е по-умен от здравия.
73
1
 
2
 
! Отговори
do 52 преди 5 години
До Анониментова си е главна цел на социално от време оно да дадат ниски проценти на всички и оттам да спестят пари за тях си,и не е само за 70% а и за тези с 90% 100, 100 с придружител ще стане само 100%, така че е за всички а не само за тия със 70%, и се спрете с провокационните лъжи да всявате разделяне между групите инвалиди, това го прави социално, а не лекарите като им дава списъци на какви диагнози какви проценти да дават.
72
1
 
1
 
! Отговори
do 55 преди 5 години
До Анонимени какъв им е зора да си раждат "идиотчета" съзнателно и безотговорно, покажи поне един на който не му пука дали ще се роди здраво или болно дете, и се спрете с тия лъжи че изследванията показват всичко предварително, и се правят само в няколко града и то до определено време, аман от злобни неграмотни хора.
71
1
 
3
 
! Отговори
do 61 преди 5 години
до 61. Трябва да те пратят в затвора за фейк новини, никъде никога не е искано "400+400+ безплатен асистент". Много ясно социално от дълго време иска да вземе тия 400лв на майките да ги даде на "гледачка" така че формулатa е 400+ 400 гледачка и няма никакъв безплатен асистент, и вместо 24 часа майката тая ще идва за 2 часа за 400лв, а другите 22 часа от майката безплатно. А дано скоро да ви видим в затвора такива гнусни дето си пишете нарочно фейк новини, ама със сигурност си социален работник.
70
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Честно, писна ми! Всеки драпа за милиони, всеки драпа за права - то за обикновения човек като мен какво остана?!?Още някой друг месец и си хващам пътя, вие се оправяйте. То излиза, че един обикновен човек издържа 5 тъмнокожи, 2 инвалида, 4 пенсионера, 3 деца, ВиК, Енерго, Толпофикация и после питат "що имаме демографска криза"?!?
69
0
 
0
 
! Отговори
Стефанов преди 5 години
Минисър Петков. Дадох ви решение, предложих ВИ. А вие дори не ме изслушахте! Съжалявам!
68
1
 
3
 
! Отговори
далавера преди 5 години
Има ЕГН може да се провери, но там са се насадили само социалисти.Трябва да се провери кои вземат помощи от няколко населени места.По време на социалистическите предприятия някои от тези дето сега си вадят парите с писане по форумите, даваха 20-30% от заплатата на бригадира и не ходеха на работа. Счетоводителя не знае, а и той си има някоя и друга мъртва душица. Че тариката не ходи на работа да не го видят и да питат къде е, а в същото време се води на 3-4 места.
67
3
 
1
 
! Отговори
ние не сме глупави преди 5 години
Тука някой пуща вредни слухове. Иска му се Виденова зима по ГЕРБ ово време.Абе ей! Ние не сме толкова глупави!
66
3
 
3
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 5 години
ЗАЩО САНИРАТЕ ,МОЖЕТЕ ЛИ ДА САНИРАТЕ ВСИЧКИ АПАРТАМЕНТИ -НЕ КОЙТО ИСКА ДА САНИРА И ДА ПЛАЩА ,АМА ОТ ТАМ СЕ КРАДЕ ,,КЪДЕ ОТИВАТ ПАРИТЕ КОИТО ИДВАТ ,А ВСЕ ПАРИ НЯМА ,РЕВИЗИЯ НА ВСИЧКИ КОИТО СА С ТЕЛК ,ХЕМ ТРУДОВО ОТСРАНЕНИ ХЕМ НА ЗАПЛАТИ ,ЩОМ РАБОТЯТ СЪС ЗДРАВИТЕ ,ДЪРПАТ И ПАРИ ОТ ДЪРЖАВАТА ,
65
2
 
4
 
! Отговори
няма време... преди 5 години
Ако до няколко месеца не се вдигнат поне 2 пъти всички доходи в България(включително и пенсиите), разбира се и с финансовата помощ на Европейският съюз, ще има тежки народни брожения и много българи ще напуснат страната с непредвидими последствия за България. Какъв е смисълът да нямаме практически външен дълг (и да се хвалим неуместно с това), а народът да се гърчи в недоимък, а гърците да имат повече от 500 милиарда евро външен дълг и 5 пъти по-големи доходи и пенсии от нас ?
64
1
 
4
 
! Отговори
Мунчо преди 5 години
Дайте на децата с увреждания 2 000 000 000, на пенсионерите -2 000 000 000, на инвалидите- 2 000 000 000, на редник Киро-1 000 000 000, на Каракачанов за въоръжение- 5 000 000 000, на Фонда за лечение на дечица-3 000 000 000ощо някакви си 15 милиарда...Това е СПРАВЕДЛИВОСТ!
63
4
 
5
 
! Отговори
Граовец преди 5 години
Гледам на снимката Мая Костинбродска.Очевидно се плете някаква далавера.
62
3
 
4
 
! Отговори
решението преди 5 години
Не парите, а контрола ще решат въпроса. Защото социалните плащания са каца без дъно.Ненапразно социалистите все натам гледат защото като се започне от фалшивите ТЕЛК. Освобождаването от данъци за колите и ред социални придобивки, облагодетелства пapaзитите, а с тях и ред социални работници.Тези политики развръщават.
61
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Оставете го Бойко, все едно е като Исус и трябва да раздава. Ами изработете си ги тези пари. Всички в хор - Бойко, дай ни та дай ни. Ами там да посъберат от разни вечни олимпийски пенсии, заслужили артисти, народни артисти, пенсии на всякакви заслужили деятели били на всякакви държавни служби, работещи пенсионери насам-натам и т.н, и т.н. Пари има, действайте.
60
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Инвалидите не са виновни, че пенсиите за стаж са ниски, но е абсолютно неприемливо да не се съобразяват с общото ниво на социални плащания в държавата. Имах баба инвалид, която цял живот е работила занаят на частно, живееха под наем, не е получавала почти нищо от държавата. И не помня да е врънкала, че някой и е длъжен.
59
3
 
13
 
! Отговори
А за пенсионерите ? преди 5 години
А за пенсионерите колко ще трябват или тях ги забравихте след изборите ?
58
2
 
11
 
! Отговори
х преди 5 години
ето как 100 милиона държавни пари ще напълнят гушите на вносителите на медицинско оборудване !!!
57
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Майките получават 400лв за тях самите и по 400лв за детето с увреждане. Като искат асистент, да дадат 400-те лв. на гледачка, а майките да отиват на работа. Но да искат 400+400лв.+безплатен асистент, това е прекалено. Те какво ще правят, докато асистента гледа детето им? Ще пият кафе с приятелки? Майките получават заплата, за да си гледат детето. За рехабилитации и посещения на специалисти, разни центрове, училище и пр. са прави да имат искания. Но 400+400+ безплатен асистент е много.