Работещите в МВР – сред най-добре платените в Европа, уж!

Това е записано в доклад за разходите в МВР, изготвен от Световната банка
29 юли 2018 09:28, Красимир Ангелов
215
Работещите в МВР – сред най-добре платените в Европа, уж!
Снимка: Булфото, архив

В България персоналът в МВР е сред най-добре платените в Европа. Това е записано в доклад за разходите на полицията и пожарната, изготвен от Световната банка, съобщава БНР.

От институцията препоръчват намаляване на административния персонал и оптимизация на регионалните структури на полицията и пожарната.

Средният месечен разход на човек, работещ в структурите на МВР, е над 1 700 лева, изчисляват от Световната банка. От там подчертават, че заключенията им противоречат на общоприетото схващане, че заплатите в полицията и пожарната са ниски.

След като се отчетат разликите в дохода на глава от населението, заплатите на полицейските служители са на равнището в Швеция и Словения.

Причината обаче за тези резултати се крие във високите социални вноски. Те са 51% от общия месечен разход, правен за служител в полицията и пожарната. Фактът, че вноските, които по принцип се дължат от служителите, също се поемат от МВР, прави общия разход висок, но реално служителите получават сравнително ниски възнаграждения.

За да се подобри ефективността на харчовете в системата, трябва да се помисли и за оптимизация на звена и освобождаване на административен персонал, подчертават в своя анализ от Световната банка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


215
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
4
 
12
 
! Отговори
До 73 и подобните преди 5 години
За какво точно искаш 2,000? Какво можеш,какво ти е образованието,какво ти е СиВи то,какъве е крайният ефект от твоята работа? Расте едно поколение което е без представа за реалноста с грешна самооценка.На света не му пука за вашето самочувствие.Той очаква да постигнете нещо и след това да имате високо самочувствие и заплащане Тези със социалната пенсия от 125 лв.,са точно с твоята нагласа и акъл.И след огромното разочарование пак обвиняват кого ??? Само не себе си. Нямаш 5 лева в джоба си ама...
94
0
 
28
 
! Отговори
до 94 преди 5 години
И за всяка прослужена година още 1 ден отпуск, но не повече от 40 работни дни и така стават чисти 2 месеца! Поради тази причина не могат да ги ползват - едни поради невъзможност, а айляците поради нежелание, защото неизползваните отпуски при пенсиониране се заплащат доста добре.И така при пенсионирането заедно с 20 - те заплати няма никакъв проблем за неизползвани 3 месеца отпуск през годините да му се прибавят още едно 5-6 хилядарки! Познавам хора, които бяха събрали и към 200 дни неизползван о
93
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нормалните хора работят и САМИ СИ ПЛАЩАТ ОСИГУРОВКИТЕ.Държавните служители, в това число МВР, МО и народното събрание НЕ ПЛАЩАТ ОСИГУРОВКИ, ПЛАЩА ГИ ДЪРЖАВАТА.
92
0
 
18
 
! Отговори
ТРЯБВА преди 5 години
Най-после Световната Банка показа че Царя е Гол .В България има пари за Всичко - Полиция , Армия , Здраве , Образование - Ама се КРАДАТ от Служителите в Министерствата .
91
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Работещите в МВР сред най-добре платените в Европа, уж!Това е записано в доклад за разходите в МВР, изготвен от Световната банка..................................Щом това е записано, интересува ме думата УЖ същго ли е записана в доклада?Или е лъжлив цитата?
90
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
През 2015 имаше някакъв резон да дадат пенсия и заплата, защото подплашени от герберастките реформи хората масово си подаваха заявленията за пенсия и не оставаше реално кой да работи! Сега вече младичките се понаучиха и следва нещата да бъдат коригирани!
89
1
 
10
 
! Отговори
до коментар 84 преди 5 години
Г-не,аз съм отлично запознат с нормативната база.Допуснаха се промени в ЗМВ,КСО,ЗДС/зак.за държ.служител/,ЗОВС през 2015 г.,които по своята същност са неморални.Но нали НС ги е гласувало,пей сърце.Само след няколко месеца тази тежка несправедливост следва да да бъде премахната.По твоята логика,пенсионера до като може/дори и да се н--ква/,не може да бъде мръднат от топлата държавна служба.Щом РЗ и пенсията са от държавния бюджет,всеки който плаща данъци,има право на протест.Или пенсия,или работа
88
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво да ти посочвам бре, не ги ли знаеш. Къде в държавната администрация дават 800 лева чисти стартова заплата на необразован гащник? Плюс храна, дрехи, 30 дни отпуск, 51% осигуровки, както е посочено в статията, пенсиониране на 45 с 20 заплати на куп.... и никаква смислена работа за вършене.
87
3
 
14
 
! Отговори
Бивш преди 5 години
Мога да ви кажа, че със заплащането там проблеми няма, има доста извънреден труд и работа в почивни и празнични дни, както и допълнително стимулиране, както и 13 - та заплата, командировъчни /и в чужбина/ и прочие!На общия фон на държавата е добре, но масата там е като БГ стадото - мрънка да изкрьнка. Дума не може да става за сравнение с някое предприятие и работа при частник.При пенсиониране служителите от финансите ти пращат документите в НОИ, плащат ти 20 заплати и не тичаш до архива за стаж
86
4
 
3
 
! Отговори
Манол преди 5 години
До АнонименТова с кирпича и стената беше метафора.Когато за едно вакантно място ,няма поне две кандидатури,няма избор зидаш и с" бочук парче".
85
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименДори и да е законно, най-малкото е неморално служител от МВР да се пенсионира и после пак да бъде назначен там и да получава заплата и пенсия. Като е искал да работи - защо се е пенсионирал?А тоя зоандел, дето 7 години се е скъсвал от работа - хайде да не повярвам...
84
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
89, ПОСОЧИ ВИСОКИТЕ ЗАПЛАТИ В МВР, ПОСОЧИ ПРИВИЛЕГИИТЕ НА СЛУЖИТЕЛИТЕ В МВР.
83
5
 
20
 
! Отговори
до 88 преди 5 години
Какви ниски заплати в МВР бре, там са НАЙ-ВИСОКИТЕ заплати сред всички държавни служители. Да не говорим за привилегиите над заплатите им.
82
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
СТАРТИРА НОВА ОПОРНА ТОЧКА ЛИ- СЕГА ПОЛИЦЕЙЩИНА СЕ СМЕНЯ С ПОЛИЦЕЙСКА ДЪРЖАВА ЛИ- ЗА ЗАПЛАТИТЕ НА ПОЛИЦАИТЕ ВСЕКИ МОЖЕ ДА ПОЧЕРПИ ФАКТИ ОТ СЪОТВЕТНИТЕ ДОКУМЕНТИ НА МВР- ТОВА КОЕТО ИЗЛАГАТЕ Е ЛЪЖА, ХОРАТА НАПУСНАХА СИСТЕМАТА ЗАРАДИ НИСКИТЕ ЗАПЛАТИ ВСИЧКО ОСТАНАЛО СА ЛЪЖИ И МАНИПУЛАЦИИ.
81
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Истинско, загрижено за ефективността от работата управление щеше да натири айляците в пенсия, а този ресурс да отиде при наистина претоварените служители и това съвсем не са тези, които стърчат по масовите мероприятия без шапки, както се изразяват некомпетентни министри - ,,на терен''!
80
2
 
26
 
! Отговори
80%+ преди 5 години
Когато заплатата на полицая е по-висока от тази на учителя, значи имаме полицейска държава. Полицейската държава произвежда престъпници основно. За да може полицаите да оправдаят нуждата от себе си. В нормалната , неполицейска държава, се набляга на образованието за да имат хората нормални доходи и да не им се налага да стават престъпници. По този начин и нуждата от полицаи естествено намалява.
79
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
79- ДАЙ ЛИНК КЪМ ИНФОРМАЦИЯТА КОЯТО ИЗНАСЯШ В ПРОТИВЕН СЛУЧАЙ ЛЪЖЕШ- ДАЙ НОРМАТИВЕН ДОКУМЕНТ КОЙТО ДА ПОСОЧВА, ЧЕ МВР СЛУЖИТЕЛИ НЯМАТ ПРАВО ДА ПОЛЗВАТ ПЕНСИЯ И ЗАПЛАТА, ПОЗНАВАМ ДОЗНАТЕЛ, КОЙТО НЕ БЕШЕ СИ ПОЛЗВАЛ ЗАКОННАТА ОТПУСКА ОКОЛО 7 ГОДИНИ, ЗАЩОТО НЯМА КОЙ ДА ГО СМЕНИ С НЕОБХОДИМИЯ ДОПУСК, АКО НЕ ПОСОЧИШ НОРМАТИВИ ЗНАЧИ ЛЪЖИШ И МАНИПУЛИРАШ.
78
6
 
23
 
! Отговори
факт преди 5 години
Всичко ще се оправи когато полицаите минат в 2 категория за пенсии,нямат 20 заплати обезщетения,спрат им се невижданите никъде привилегии,започнат да си плащат данъците и осигуровките и да видите как нещата ще тръгнат,с тази шайка друга оправия няма.
77
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И това им е премного! Особено на тия с пенция и заплата! възмутен по долу пита ,,Кой допусна тази социална извратеност.,,! Ами, точно тези, които изготвят нормативната база и законите го направиха за себе си! както депутатите - консенсус единствен! Ако са наистина претоварени - вземат си пенсията и отиват в заслужен отдих.Така както го направиха за себе си тези айляци, наистина претоварените с работа и нерви бягат, а търтеите остават да цоцат и тормозят системата....
76
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"но реално служителите получават сравнително ниски възнаграждения"Затова пък се пенсионират рано и си ги получават дълги години под формата на пенсия....