Докога ТЕЦ-ът ще събира такса "сграда"? Трудно е да се каже

ВАС я отмени, но пък работната група мъдри формулата за плащане
Обновена: 30 юли 2018 13:32 | 30 юли 2018 11:15, Камелия Цветанова
292
Докога ТЕЦ-ът ще събира такса "сграда"? Трудно е да се каже
Снимка: Булфото, архив

Изработването на новата формула за изчисляване на сметките за парното ще се забави и няма да е готова в края на юли. По този повод министърът на енергетиката Теменужка Петкова заяви за "Монитор", че работната група в министерството на енергетиката, която обсъжда промените в енергийното законодателство за формулата за изчисляване на такса "сградна инсталация" ще работи още време и няма да е готова с доклада си в предварително планирания срок.

Още по темата

Тя добави, че не може да уточни веднага с колко ще бъде удължен срокът.

"Очаквам доклада за направеното до този момент, за да преценим колко време ще е необходимо още на работната група, за да изготви промените така, както трябва да бъдат подготвени и в максимална степен да защитават интересите на всички", обясни тя.

Относно обжалването на решението на Върховния административен съд (ВАС) от април за отмяна на формулата, по която се изчислява такса "сградна инсталация", Петкова обясни, че става въпрос за отделна процедура, засягаща въпроса.

Казусът със сградната инсталация се заплете на 13 април, когато тричленен състав на ВАС отмени формулата за дялово разпределение на топлинна енергия в сгради - етажна собственост и осъди министъра на енергетиката да заплати общо 870 лева разноски на страната – физическо лице, подало жалбата, както и на още четири физически лица, чиито жалби са били присъединени към делото.

Съдът прие, че Методиката (Приложение 1 към Наредба 16-334 от 6 април 2007) за дялово разпределение е приета в резултат на допуснати съществени нарушения на административно-производствените правила, неясна е по отношение на част от параметрите в нея. 

Съдът е приел твърденията на жалбоподателите, че е допуснато противоречие между Директивата за енергийната ефективност № 2012/27 на ЕС и разпоредби от Закона за енергетиката.

Конкретните възражения са, че чл. 9 и 10 от директивата изисква фактуриране на действителното потребление на енергията. Това задължава държавите - членки да въведат прозрачни правила за разпределение на разходите за потребление на топлинна енергия или топла вода в сгради. Целта е да се осигури прозрачност и точност при отчитането на индивидуалното потребление, което да даде възможност на потребителите да регулират потреблението си на енергия.

Според енергийни експерти в София е най-голям проблемът с изчисляването на общите дялове, където много хора са си свалили радиаторите и на практика през зимата се топлят от преминаващите през имотите им тръби, захранващи техните съседи.

При евентуална отмяна на сградната инсталация има риск сметките на ползващите отоплението да скочат много и на практика те да започнат да плащат и излъчената топлина от тръбите през имотите на отказалите се от парното. Това от своя страна може да доведе до масов отказ от услугите на топлофикация.

В такъв случай столицата ще бъде изправена пред енергиен колапс, защото електромрежата няма да може да замести стотиците мегавати топлинна мощност, консумирана от сградите, имащи парно. Така много хора ще бъдат принудени да минат на дърва или въглища с всички последствия от това за въздуха в София.


292
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
286
0
 
0
 
! Отговори
Коко преди 4 дни
До Анонимен
Утре ще дойде горския, ще ми стовари пред входа 15 кубика дърва и ще каже: Плащай! Като си купувал апартамента, не видя ли че има комини? Ха ха, същото е с топлофикация.
285
0
 
3
 
! Отговори
ангел марков преди 5 месеца
Светът ще свърши - простотията и невежеството никога? Закона за енергетиката е категоричен - продажба на топлинната енергия. Продават се продукти притежаващи качеството стока. Основния проблем при парното е това, че произвежданата топлинна енергия не притежава качеството стока. Топлофикация не изпълнява задължението си да предлага договор за продажба - чл. 38а и чл. 207 ЗЕ, защото топлината не е стока. Решенията - Договори по чл. 38а и чл. 207 ЗЕ и продажба. До кога ще спим.
284
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Игнат 268
....

прочети №268 и спри да говориш глупости !
топлата вода е отделно перо.
през цялото време става въпрос за тръбите от парното и влиянието на тяхното НЕизползване по предназначение, върху сметката.
Т.е. "сградна инсталация" е най-логично, справедливо и матеватически вярно да се разпределя пропорционално консумацията! Точка! Няма какво повече да се коментира нещо , което е крещящо очевадно, даже математически!
283
6
 
1
 
! Отговори
Игнат преди 6 месеца
Да си демонтирал радиаторите си и да не плащаш сградна инсталация, а да ползваш топла вода е същото като да искаш билета за градски транспорт да важи само за тези, които са седящи, а правостоящите да се возят безплатно.
282
1
 
11
 
! Отговори
3M преди 6 месеца
Затваряй топлофЕкация! Тя е нерентабилна в този си вид!
281
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Най-накрая си признаха истината - Парното ще фалира без да такса сградна инсталация, защото никой няма да иска да плаща безумно високите сметки за топлозагуби. Затова сега непрекъснато измислят повишение на цената на топлата вода, да хванат балъците да плащат каквото изнася на Парното и да си избиват парите през топлата вода. Ако не бяха толкова алчни и да финансират от тези пари разни партии и неясни фирми, нямаше да има проблем
280
1
 
18
 
! Отговори
Вальо топлото преди 6 месеца
Колко време трябва да ги чакаме Топлофикация да си оправят загубите по трасетата!? Какво правят с парите ни? Да не забравяме, че основното предназначение на ТЕЦ-те е производство на електроенергия, и че така скъпата топло енергия е всъщност отпадъчен продукт!!!
Трябва да има наказани в тая държава! Трябва да има мъст и сълзи за да ни забележат!
279
3
 
23
 
! Отговори
Мето преди 6 месеца
Да ми пробутват тази "топла" "услуга" си е чист рекет. Спирам да плащам и ще ги съдя за 100 000 евро в Страсбург. Това ще ги закопае тотално. Колективни искове подавайте докато фалират гнидите.
278
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Грешката на ВАС е че в решението си са го дефинирали така "на потребителите да се фактурира консумираната топлинна енергия въз основа на действителното им потребление". Но кой ще каже какво е действителното потребление, топлофикация ще продължава да твърди че тръбите минаващи през жилището са някакъв вид потребление и ще се опитват да пипат формулата, пак не може да се откажеш. Размотават ви.
277
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Да ползваш парно означава, че си индивид, който не уважава собствените си пари.
05
За надути до небесата сметки получаваш некачествена услуга. Най-унизителното е, че чакаш със робско смирение "да ти пуснат" или "спрат" отоплението или топлата вода, когато те решат, че навън са еди-какви си градуси. Никога не си сигурен, че ще имаш необходимата топлина и нерядко трябва да се доотопляваш.

Принуден си да издържаш и паразити като "Техем" и тем подобни отрочета на Топлофикцията.

Роб си на ТЕЦ-а
276
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
вина за ситуацията носи единствено топлофикация,да инвестира и да измести мрежата в изолирани тръби в общите части,а не само да ползва готови мрежи от соца,нали е демокрация,защо се налага диктатура и насилствено ползване,нека не доставя непоискана услуга.Всичко е толкова просто но неизгодно,а и така има вързани клиенти без право на отказ,и в следствие ще фалира цялата заради неправилната си политика на насилие и отказ за промяна
275
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Сата НАТО 271
между другото, кажи "другаря" болен, че парламент няма да види !
274
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До 266 Нищо не ти е ясно.
*** ли си глух и незнаеш.
От 1944г. До1952г. Се прави тих и зловещ преврат от БКП с конспирация от Москва. Мосови разтрели който не си дава земята, животните и техниката на КОЛЕКТИВА.
ОТ 1952 ДО 1960Г. Жестокия преврат преминава в градовете. Отнема се апартам. Самиони Фирми всичко частно.
Живков се появява наготово след априлския пленум.
273
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До266 Насилствената колективизация 10 години преди Т. Живков / по модел на колхозниците от СССР/ ДОКАРА ХОРАТА В ГРАДОВЕТЕ , А НЕ ТОВА ЧЕ ИМА ТОПЛОФИКАЦИЯ.
Трябва да ти се набие в главата и да не плямпаш.
272
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Сата НАТО
Инаще ще се изнасяте на палатки, пещери и наколни жилища.
...

мислиш много късо! знаеш, че за това няма никакъв проблеми и може да стане за дни!обаче ...няма да има какво да ги правите тия апартамени... то сега има 25% празни, а след това - софия ше стане село-призрак!
и трето - ше умрете от глад, защото не можете да работите, а пък няма да има кой!
#кой ли казах?
271
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Сата НАТО 268
Тези, които не искат да ползват парно, са най-бесните селяни, тотални идьоти и асоциални типове с конспиративни мании.
...

всички са селяни, та дрънкат! но някои просто са го забравили! това първо!
второ - наличието на тръби, въобще не означава, "задължение" за тяхното ползване.
Слушай ве пич, утре ше прокарате закон, че ако в ресторант си поръчаш ядене, то съседа по маса ще е длъжен да ти плати част от сметката, защото видите ли част от аромата на ястието, достигал да него
270
17
 
2
 
! Отговори
Сата НАТО преди 6 месеца
Ще плащате, ще плащате, селтаци!
Инаще ще се изнасяте на палатки, пещери и наколни жилища.
269
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
наличието на "тръби за парно", въобще не означава "задължение" за тъхното ползване по предназначение!
—————

Ми не, означава, че ще плащаш сградна инсталация, пък ти ако искаш ги ползвай.
Дървен философ...
268
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До 266
Сега ще си плащате сградна инсталация и толкова.
..

ще плаща този, който реално ползва парното, т.е. този, който "засмуква", "вкарва" топлината от абонатната в блока. А това са тези, които пускат парно! Това е логиката!
Точка!
267
9
 
8
 
! Отговори
Сата НАТО преди 6 месеца
Тези, които не искат да ползват парно, са най-бесните селяни, тотални идьоти и асоциални типове с конспиративни мании.

Не ме разубеждавайте, познавам неколцина.

Парно не плаща, обесил два климатика на фасадата, които капят по главите на хората, а зимата правят ледена планина точно пред входа.

Естествено - селяк, новодошъл в София и се опитва да ме учи колко не разбирам конспирацията на топлофикацията.