Докога ТЕЦ-ът ще събира такса "сграда"? Трудно е да се каже

ВАС я отмени, но пък работната група мъдри формулата за плащане
Обновена: 30 юли 2018 13:32 | 30 юли 2018 11:15, Камелия Цветанова
292
Докога ТЕЦ-ът ще събира такса "сграда"? Трудно е да се каже
Снимка: Булфото, архив

Изработването на новата формула за изчисляване на сметките за парното ще се забави и няма да е готова в края на юли. По този повод министърът на енергетиката Теменужка Петкова заяви за "Монитор", че работната група в министерството на енергетиката, която обсъжда промените в енергийното законодателство за формулата за изчисляване на такса "сградна инсталация" ще работи още време и няма да е готова с доклада си в предварително планирания срок.

Още по темата

Тя добави, че не може да уточни веднага с колко ще бъде удължен срокът.

"Очаквам доклада за направеното до този момент, за да преценим колко време ще е необходимо още на работната група, за да изготви промените така, както трябва да бъдат подготвени и в максимална степен да защитават интересите на всички", обясни тя.

Относно обжалването на решението на Върховния административен съд (ВАС) от април за отмяна на формулата, по която се изчислява такса "сградна инсталация", Петкова обясни, че става въпрос за отделна процедура, засягаща въпроса.

Казусът със сградната инсталация се заплете на 13 април, когато тричленен състав на ВАС отмени формулата за дялово разпределение на топлинна енергия в сгради - етажна собственост и осъди министъра на енергетиката да заплати общо 870 лева разноски на страната – физическо лице, подало жалбата, както и на още четири физически лица, чиито жалби са били присъединени към делото.

Съдът прие, че Методиката (Приложение 1 към Наредба 16-334 от 6 април 2007) за дялово разпределение е приета в резултат на допуснати съществени нарушения на административно-производствените правила, неясна е по отношение на част от параметрите в нея. 

Съдът е приел твърденията на жалбоподателите, че е допуснато противоречие между Директивата за енергийната ефективност № 2012/27 на ЕС и разпоредби от Закона за енергетиката.

Конкретните възражения са, че чл. 9 и 10 от директивата изисква фактуриране на действителното потребление на енергията. Това задължава държавите - членки да въведат прозрачни правила за разпределение на разходите за потребление на топлинна енергия или топла вода в сгради. Целта е да се осигури прозрачност и точност при отчитането на индивидуалното потребление, което да даде възможност на потребителите да регулират потреблението си на енергия.

Според енергийни експерти в София е най-голям проблемът с изчисляването на общите дялове, където много хора са си свалили радиаторите и на практика през зимата се топлят от преминаващите през имотите им тръби, захранващи техните съседи.

При евентуална отмяна на сградната инсталация има риск сметките на ползващите отоплението да скочат много и на практика те да започнат да плащат и излъчената топлина от тръбите през имотите на отказалите се от парното. Това от своя страна може да доведе до масов отказ от услугите на топлофикация.

В такъв случай столицата ще бъде изправена пред енергиен колапс, защото електромрежата няма да може да замести стотиците мегавати топлинна мощност, консумирана от сградите, имащи парно. Така много хора ще бъдат принудени да минат на дърва или въглища с всички последствия от това за въздуха в София.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


292
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
256
0
 
0
 
! Отговори
Шиен /продължение/ преди 4 години
отопление.Крайно време е всички незапознати с топлотехниката да разберът,че пасивното отопление,което ползват свалилите радиатори и общите помещения,не е само радиация от тръбите,а също нака топлопредаване през подовете,стените и таваните от по топлото помещение към по студеното.Старата формула е погрешна,защото в нея е включета инсталираната мощност,а не реалният разход.Това е изкуствено завишение.
255
0
 
0
 
! Отговори
Тиен преди 4 години
Топлофикация не "събира" сградна инсталация.На нея следва да се заплаща действителноизразходваната за месеца енергия,отчетена от топломера на входа на абонатната станция. Сега,обаче, калинките, работещи в МЕ са въвели "прогнозен" разход,който както и да го коригират с изсмукани неизвестно от къде формули,няма нищо общо с реалния.Заради това недомислие,една година доплащаме,друга ни връщат пари.Начислената сума се разпределя вече в етажната собственост на индивидуално потребление и пасивно отопл
254
0
 
2
 
! Отговори
вечен абонат преди 4 години
До Анонимен Така е ,няма спор по този въпрос ! Спора е за това ,че аз не искам да ползвам парно а пък ти искаш ! До тук всичко е ясно ! Не е ясно защо държавата ме задължава да плащам наравно с тебе като не ползвам ! Приеми го по най елементарния начин ,топло ми е и не искам отопление ! Наистина услугата е от соц. времената , ама мисленето трябваше да се е променило вече ! Но в главата на монополиста друга мисъл няма,само стригане докато мърда пациента !
253
0
 
3
 
! Отговори
Коко преди 5 години
До АнонименУтре ще дойде горския, ще ми стовари пред входа 15 кубика дърва и ще каже: Плащай! Като си купувал апартамента, не видя ли че има комини? Ха ха, същото е с топлофикация.
252
0
 
3
 
! Отговори
ангел марков преди 5 години
Светът ще свърши - простотията и невежеството никога? Закона за енергетиката е категоричен - продажба на топлинната енергия. Продават се продукти притежаващи качеството стока. Основния проблем при парното е това, че произвежданата топлинна енергия не притежава качеството стока. Топлофикация не изпълнява задължението си да предлага договор за продажба - чл. 38а и чл. 207 ЗЕ, защото топлината не е стока. Решенията - Договори по чл. 38а и чл. 207 ЗЕ и продажба. До кога ще спим.
251
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Игнат 268....прочети 268 и спри да говориш глупости !топлата вода е отделно перо.през цялото време става въпрос за тръбите от парното и влиянието на тяхното НЕизползване по предназначение, върху сметката. Т.е. "сградна инсталация" е най-логично, справедливо и матеватически вярно да се разпределя пропорционално консумацията! Точка! Няма какво повече да се коментира нещо , което е крещящо очевадно, даже математически!
250
6
 
1
 
! Отговори
Игнат преди 5 години
Да си демонтирал радиаторите си и да не плащаш сградна инсталация, а да ползваш топла вода е същото като да искаш билета за градски транспорт да важи само за тези, които са седящи, а правостоящите да се возят безплатно.
249
1
 
11
 
! Отговори
3M преди 5 години
Затваряй топлофЕкация! Тя е нерентабилна в този си вид!
248
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най-накрая си признаха истината - Парното ще фалира без да такса сградна инсталация, защото никой няма да иска да плаща безумно високите сметки за топлозагуби. Затова сега непрекъснато измислят повишение на цената на топлата вода, да хванат балъците да плащат каквото изнася на Парното и да си избиват парите през топлата вода. Ако не бяха толкова алчни и да финансират от тези пари разни партии и неясни фирми, нямаше да има проблем
247
1
 
18
 
! Отговори
Вальо топлото преди 5 години
Колко време трябва да ги чакаме Топлофикация да си оправят загубите по трасетата!? Какво правят с парите ни? Да не забравяме, че основното предназначение на ТЕЦ-те е производство на електроенергия, и че така скъпата топло енергия е всъщност отпадъчен продукт!!!Трябва да има наказани в тая държава! Трябва да има мъст и сълзи за да ни забележат!
246
3
 
24
 
! Отговори
Мето преди 5 години
Да ми пробутват тази "топла" "услуга" си е чист рекет. Спирам да плащам и ще ги съдя за 100 000 евро в Страсбург. Това ще ги закопае тотално. Колективни искове подавайте докато фалират гнидите.
245
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Грешката на ВАС е че в решението си са го дефинирали така "на потребителите да се фактурира консумираната топлинна енергия въз основа на действителното им потребление". Но кой ще каже какво е действителното потребление, топлофикация ще продължава да твърди че тръбите минаващи през жилището са някакъв вид потребление и ще се опитват да пипат формулата, пак не може да се откажеш. Размотават ви.
244
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да ползваш парно означава, че си индивид, който не уважава собствените си пари. 05За надути до небесата сметки получаваш некачествена услуга. Най-унизителното е, че чакаш със робско смирение "да ти пуснат" или "спрат" отоплението или топлата вода, когато те решат, че навън са еди-какви си градуси. Никога не си сигурен, че ще имаш необходимата топлина и нерядко трябва да се доотопляваш. Принуден си да издържаш и *** като "Техем" и тем подобни отрочета на Топлофикцията.Роб си на ТЕЦ-а
243
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
вина за ситуацията носи единствено топлофикация,да инвестира и да измести мрежата в изолирани тръби в общите части,а не само да ползва готови мрежи от соца,нали е демокрация,защо се налага диктатура и насилствено ползване,нека не доставя непоискана услуга.Всичко е толкова просто но неизгодно,а и така има вързани клиенти без право на отказ,и в следствие ще фалира цялата заради неправилната си политика на насилие и отказ за промяна
242
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 266 Нищо не ти е ясно.*** ли си глух и незнаеш.От 1944г. До1952г. Се прави тих и зловещ преврат от БКП с конспирация от Москва. Мосови разтрели който не си дава земята, животните и техниката на КОЛЕКТИВА.ОТ 1952 ДО 1960Г. Жестокия преврат преминава в градовете. Отнема се апартам. Самиони Фирми всичко частно.Живков се появява наготово след априлския пленум.
241
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До266 Насилствената колективизация 10 години преди Т. Живков / по модел на колхозниците от СССР/ ДОКАРА ХОРАТА В ГРАДОВЕТЕ , А НЕ ТОВА ЧЕ ИМА ТОПЛОФИКАЦИЯ.Трябва да ти се набие в главата и да не плямпаш.
240
17
 
2
 
! Отговори
Сата НАТО преди 5 години
Ще плащате, ще плащате, ***!Инаще ще се изнасяте на палатки, пещери и наколни жилища.
239
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
наличието на "тръби за парно", въобще не означава "задължение" за тъхното ползване по предназначение!Ми не, означава, че ще плащаш сградна инсталация, пък ти ако искаш ги ползвай. Дървен философ...
238
9
 
9
 
! Отговори
Сата НАТО преди 5 години
Тези, които не искат да ползват парно, са най-бесните селяни, тотални идьоти и асоциални типове с конспиративни мании. Не ме разубеждавайте, познавам неколцина. Парно не плаща, обесил два климатика на фасадата, които капят по главите на хората, а зимата правят ледена планина точно пред входа. Естествено - ***, новодошъл в София и се опитва да ме учи колко не разбирам конспирацията на топлофикацията.
237
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Проблемът е, че бай Тошо докара в градовете оФчари, говедари и ***, които смятат, че им се полага безплатен обяд. Като сте си купували апартамент не видяхте ли, че има тръби за парно? Сега ще си плащате сградна инсталация и толкова.