Докога ТЕЦ-ът ще събира такса "сграда"? Трудно е да се каже

ВАС я отмени, но пък работната група мъдри формулата за плащане
Обновена: 30 юли 2018 13:32 | 30 юли 2018 11:15, Камелия Цветанова
292
Докога ТЕЦ-ът ще събира такса "сграда"? Трудно е да се каже
Снимка: Булфото, архив

Изработването на новата формула за изчисляване на сметките за парното ще се забави и няма да е готова в края на юли. По този повод министърът на енергетиката Теменужка Петкова заяви за "Монитор", че работната група в министерството на енергетиката, която обсъжда промените в енергийното законодателство за формулата за изчисляване на такса "сградна инсталация" ще работи още време и няма да е готова с доклада си в предварително планирания срок.

Още по темата

Тя добави, че не може да уточни веднага с колко ще бъде удължен срокът.

"Очаквам доклада за направеното до този момент, за да преценим колко време ще е необходимо още на работната група, за да изготви промените така, както трябва да бъдат подготвени и в максимална степен да защитават интересите на всички", обясни тя.

Относно обжалването на решението на Върховния административен съд (ВАС) от април за отмяна на формулата, по която се изчислява такса "сградна инсталация", Петкова обясни, че става въпрос за отделна процедура, засягаща въпроса.

Казусът със сградната инсталация се заплете на 13 април, когато тричленен състав на ВАС отмени формулата за дялово разпределение на топлинна енергия в сгради - етажна собственост и осъди министъра на енергетиката да заплати общо 870 лева разноски на страната – физическо лице, подало жалбата, както и на още четири физически лица, чиито жалби са били присъединени към делото.

Съдът прие, че Методиката (Приложение 1 към Наредба 16-334 от 6 април 2007) за дялово разпределение е приета в резултат на допуснати съществени нарушения на административно-производствените правила, неясна е по отношение на част от параметрите в нея. 

Съдът е приел твърденията на жалбоподателите, че е допуснато противоречие между Директивата за енергийната ефективност № 2012/27 на ЕС и разпоредби от Закона за енергетиката.

Конкретните възражения са, че чл. 9 и 10 от директивата изисква фактуриране на действителното потребление на енергията. Това задължава държавите - членки да въведат прозрачни правила за разпределение на разходите за потребление на топлинна енергия или топла вода в сгради. Целта е да се осигури прозрачност и точност при отчитането на индивидуалното потребление, което да даде възможност на потребителите да регулират потреблението си на енергия.

Според енергийни експерти в София е най-голям проблемът с изчисляването на общите дялове, където много хора са си свалили радиаторите и на практика през зимата се топлят от преминаващите през имотите им тръби, захранващи техните съседи.

При евентуална отмяна на сградната инсталация има риск сметките на ползващите отоплението да скочат много и на практика те да започнат да плащат и излъчената топлина от тръбите през имотите на отказалите се от парното. Това от своя страна може да доведе до масов отказ от услугите на топлофикация.

В такъв случай столицата ще бъде изправена пред енергиен колапс, защото електромрежата няма да може да замести стотиците мегавати топлинна мощност, консумирана от сградите, имащи парно. Така много хора ще бъдат принудени да минат на дърва или въглища с всички последствия от това за въздуха в София.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


292
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
236
0
 
14
 
! Отговори
Сравнение преди 5 години
Коментиращите тук много приличат на биковете на арената. Те гонят червения ***, докато не разберат че врагът им е човекът зад парцала. Всъщност те го разбират, но е късно. Затова един и същи бик никога не се допуска отново на арената. А плюещите се тук продължават години наред да се ожесточават един срещу друг без да разбират, че врагът им е КЕВР и цялата държава.Е съжалявам да го кажа, но биковете са по-интелигентни.
235
0
 
15
 
! Отговори
Попадение преди 5 години
Е точно това цели Топлофикация - сметките да не са ясни на хората и да се скарат тези дето ползват парно с тези без радиатори. А така, хапете се един друг, пък КЕВР всяка година ще ви вдига цените на тока и парното под разни предлози.
234
13
 
4
 
! Отговори
нр преди 5 години
Всички тия дето си махат радиаторите и слагат тъпите си клшматици по фасадата на сградата са точно като комунистически бабички дето не могат да си позволят двестаквадратовите апартаменти, в блокове които се разпадат, щото те нито за саниране нито за подобрения могат да извадят пари, но седят там и не продават...Живеят като скотове и съсипват живеенето и на тези около себе си, но не мърдат. Е и вие така.Топлите се щото аз си плащам и ми дрънкате колко е топло с климатик. Има и квартали без парно!
233
0
 
2
 
! Отговори
от 258 преди 5 години
Имате загуби и в самата абонатна, дори и никой да не ползва -минимални но все пак. На много хора въобще тая материя не им е грам ясна и неискат или немогат да разберат. Климатика е хубаво нещо, но ако във входовете не се краде , то сметката е почти еднаква с топлото и това могат да го потвърдят много хора с апартаменти ново строителство.
232
0
 
1
 
! Отговори
от 258 преди 5 години
Топлофикация има много прегрешения но пак всички гледат не където трябва. Проблем е, че загубите са наистина големи, но това се калкулира в цената на топлоенергията. Проблем е че не ги е еня ако някой краде и нищо неможе да направи човек. Проблем е че няма яснота как се изчисляват сметките. Проблем са и разпределителните дружества- техем и тн. лапачи по веригата. Старите блокове от друга страна имат високи енегийни загуби, проектно е смятано всичко да работи по едно и също време
231
0
 
4
 
! Отговори
iceblast88 преди 5 години
До МенТи май си доста умствени изостанал. При налични жилища за 200 000 човека и реално останали в града 60 000 човека според теб как се продава жилище? За 2 години обява няма нито 1 обадил се дори за оглед. И да искаш да го продадеш няма на кого! До 255 Не 20-25% а сигурно са вече 40%Ама то е ясно - при сгради за 9 милиона, а население от 7 милиона и строеж на нови кооперации няма и как да не са пусти. Като няма хора всичко умира.
230
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименНемога да разбера как някакъв *** ще ме кара да стоя на студено щото той неще да ползва нещо. Апартамента е купен с инсталирани тръби ако искам ползвам, ако неискам не ползвам и ако наистина на някой му е проблем, то продава и хваща гората. По надолу обясниха какво става като спре парното поради авария но или се правите на луди или неможе да асимилирате. Чисто хипотетично ако всички минем на ток , то моля за предположение колко ще издържи ел.преносната мрежа?
229
0
 
2
 
! Отговори
Вили преди 5 години
До Анонимен Като се спре парното в блока със сигурност не знаеш какви сметки за отопление ще плащаш.
228
2
 
4
 
! Отговори
Shark преди 5 години
ТЕЦ-ът ще събира такса "сграда" докато си мълчите и плащате. Мдаа, не знаете ли, че е така, та питате?
227
7
 
5
 
! Отговори
Мен преди 5 години
До Iceblast88Това дали можеш да продадеш нещо или не не е проблем на топлофЕкация. А щом не си го продал явно не искаш...хем жилище без пари, хем парно без пари...еми сори ама не е ли малко нагло?
226
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
тази година сметките за парно бяха по-високи от миналогодишните. Парното не смогва да отоплява апартамента и беше постоянно подпомагано от климатици. Още една такава година не мисля да карам. В едната стая инсталирахме допълнителен лъчист конвертор или както им викат там, за да видим как е с него, и ако върши работа, топлофикация могат да си приберат радиаторите.
225
10
 
8
 
! Отговори
DIMITAR преди 5 години
Ако тези, които са си свалили радиаторите не плащат сградна инсталация, на тях трябва да се спре и топлата вода, тъй като Топлофикация доставя коплексна услуга- парно и топла вода. Дори и да се вземе решение на тези потребители да им се изолират тръбите, минаваши през апартаментите им, те отново ще ползват безплатно топлина от стените, за която ще плащат съседите им.
224
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
стрижете овцете , само че когато стрижката опре до гола кожа и бликне кръв , нещата ще станат лоши .
223
4
 
10
 
! Отговори
Iceblast88 преди 5 години
До МенХайде ти продай жилище в град където е имало 200 000 живущи хора, а сега има останали едва 60 хиляди от които половината са пенсионери! Това не ви е Шопията! В Русе апартамент и да искаш и да го продаваш стоят с години като обяви и си плащаш на топлофикация без значение дали ползваш или не. А за наем - кои ще го вземе? Ние не сме като вас притегателна точка за нищо неправещи държавни ***! Ние нямаме концентрирана администрация където заплатите да падат от труда на цяла България!
222
6
 
8
 
! Отговори
До 243 преди 5 години
Бъркаш разбира се. Основанието за плащане за сградна инсталация е потреблението на енергия от сградната инсталация, което не е само от преминаващите тръби. Второ, всеки, който не пуска парно, нарушава топлинния баланс на сградата и трябва да си плати за това.
221
6
 
6
 
! Отговори
До 241 преди 5 години
А поспри с глупостите!Всички такива като теб дето цвъркате, се топлите от съседите си, но не го признавате. И искате парното разбира се, защото ако не го искахте, отдавана да сте се върнали на село или поне да сте се изнесли в блок без парно. Защо не се махнете, а само цвъркате? Ако твоите съседи спрат да ползват парното, ще се окаже, че половината потребление на парно ще си остане, може би защото ти си си манипулирал уредите, за да не плащаш, както парвят всички цвъркащи като теб.
220
6
 
8
 
! Отговори
До 227 преди 5 години
Заради такива тесногръди душици, като теб, България кюта на едно място! Какво толкова ти е трудно да прозреш, че от Топлофикация рекетират хората! Защото основанието за сградната инсталация е преминаващите тръби! Решението е просто - Изолират се! И няма недоволни. Но рекета на простия човечец е благина партийна.
219
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако вярваме на т-фикация, то ние живеем в ледников период - всяка година отчитат все по-ниски температури спрямо предишната и все по-високи сметки за парно.
218
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Проблемът е в това, че Т-фикация има права, а клиентите й - само задължения.Ако не вярвате - отворете сайта на софийската т-фикация и прочетете уникалния пасквил "Истини и заблуди за дейността на "Топлофикация София" ЕАД".Там черно на бяло е написано как вие имате единственото право да плащате колкото божествата от т-фикацията ви поискат.
217
2
 
8
 
! Отговори
Столичанин преди 5 години
На мен от топлофикация продължават да ми начисляват Сградна инсталация при демонтирани радиатори! Сега на основание: Директивата за енергийната ефективност 2012/27 на ЕС, възнамерявам да заведа дело срещу СО в Страсбург.