Подари време на дете - просветна инициатива в домове

Мая Митрева: Запълваме дупка в сърцата на децата
Обновена: 30 юли 2018 20:48 | 30 юли 2018 20:45, Екип на Bulgaria On Air
2

Родителите на деца с увреждания тръгнаха на мащабно шествие в столицата, а исканията им остават същите - достоен живот и закон за личната помощ. Това не е единственият протест - в Русе граждани, които подкрепят инициативата "Системата ни убива - всички!", също изразиха недоволството си пред общината.

Сред майките на младежи с увреждания е и Бахтише Джуджева, а синът и - с тежка диагноза. Родителите са категорични, че няма да се откажат, а инициативата на русенските майки е подкрепена от над 2000 души. Проблемът е ясен - системата, която трябва да има отношение към децата с увреждания, не оставя никаква алтернатива на родителите.

Проблемите в държавата са много, а един от тях е и отношението към децата без родители. Инициативата "Подари време" започва с подаряването на книги, а идеята е да се подпомагат децата от гледна точка на образователното им израстване. С времето, обаче, подаряването на книги прераства в нещо много по-мащабно.

Оказва се, това не е достатъчно и хората, включили се в каузата, започват да подаряват и време, което да прекарат с децата. Към момента доброволците са над 400, а инициативата променя детски съдби.

"Родителската грижа е неизмерима и може много да помогне на едно дете. Обгрижването може много да помогне в развитието им. Системата има голям потенциал и сържавата може да покаже ролята си и да свърши своята работа. Това, което ние запълваме, е дупката в сърцата на децата - ние сме техни приятели, ментори, жопитваме се да им покажем нещо повече от живота, който виждат в институциите", каза в предаването "Директно" по Bulgaria ON AIR Мая Митрева от инициативата "Подари време".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Между другото, повечето от децата в тези домове имат родители, които са в чужбина, или са заети да си правят още деца, докато ние, с нашите пари се грижим за отрочетата им. Не е ли време да си поемат издръжката, и да не бъдат много хитри?
1
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Последния път, когато имах работа в детски дом, децата нямаха нужда от време, а от пари. Аз работех елтехник, а те, бедните имаха трелефони 10 - 20 ПЪТИ по - скъпи от моя. Дори едното като ми видя телефона каза: " това сигурно му е телефона с който ходи по обекти"... Иначе са симпатяги. Доста зрели за възрастта си. Напатили се.