Връзки и подкупи в НРБ: За жилища, коли, дори тоалетна хартия

Реалността в секретен доклад на център към ЦК на БКП
30 юли 2018 20:00, Елка Василева
1058
Връзки и подкупи в НРБ: За жилища, коли, дори тоалетна хартия
Снимка: "Марица"

Ежедневието през последното десетилетие на НРБ е белязано от корупция и пошлост. Жилища, автомобили, дори тоалетна хартия: без връзки и подкупи почти нищо не е било възможно. Поглед назад в един материал на Дойче веле.

През последното десетилетие на НРБ бакшишите и подкупите са се превърнали в "повсеместно явление в почти всички сектори на обслужването, обществения живот и всички слоеве на населението". Това пише в строго секретен доклад на Информационно-социологическия център към ЦК на БКП до Тодор Живков и Политбюро от средата на юли 1985 година.

Твърденията на партийните социолози се базират върху резултатите от представителна анкета, в която 77,8% от участниците потвърждават горния извод. Близо две трети от младите хора на възраст между 18 и 30 години смятат, че корупционните практики са вече "неизкореними" и в НРБ е възникнала "масова обстановка за корупция", пише още в документа. Копие от него се намира в Държавния архив, а негов откривател и анализатор е проф. Иван Еленков от Софийския университет.

Текстът е включен в неговата най-нова монография под заглавие "Орбити на социалистическото всекидневие". Пред Дойче веле културологът изтъква, че откритите секретни анализи и доклади до ЦК на БКП доказват концентрирания политически натиск на управляващия режим и неговата идеология върху всички сфери на общественото и личното битие на поданиците - от люлката до гроба.

Те са обективни свидетелства за всекидневието в НРБ, защото са базирани не на лични спомени и носталгии, а на предупредителни сигнали до управляващите за ситуацията в страната и за съответните заплахи за властта. Разгласяването на тази поверителна информация е било в състояние дори да доведе до силно социално брожение по подобие на случилото се в Полша, Чехословакия и Унгария.

Жилища, храни, резервни части

Анализът на Еленков води до категоричния извод: "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция". В нея "настървението и активната престъпна деятелност на подмамените маси се насочва пряко и косвено в подкрепа на комунистическата власт", твърди ученият.

Подкупите, бакшишите и принципа "аз на теб - ти на мен" се утвърждават като могъщо и често единствено средство за решаване на личните проблеми на българите в условията на остър и задълбочаващ се дефицит от всевъзможни стоки и услуги - от закупуването на жилище и автомобил до снабдяването с резервни части, вносни плодове и тоалетна хартия.

В обширно изследване с гриф "Строго поверително" от 1985 Информационно-социологическият център на БКП алармира, че три четвърти от участниците в допитванията посочват като най-корумпирани следните браншове: търговията, общественото хранене, автосервизите, доставките на строителни материали, както и товарния и таксиметровия сектор.

Добро обслужване само срещу заплащане?

Още през 1978 година проверка на казионните профсъюзи пък показва, че за пациентите в редица окръжни и районни болници се полагат крайно незадоволителни или никакви грижи. "Стана масова практика, особено в здравните заведения за специализирана медицинска помощ, болните и техните близки да заплащат на сестри или на санитарки по 5-7 лева на ден, за да полагат необходимите грижи", гласи един от изводите на проверката.

"Пазарлъкът за превозване на покойник до провинцията започва от 500 лева при издавана държавна фактура за 30 лева", посочват социолозите на ЦК.

Оказва се още, че безплатните найлонови торбички с фирмено лого на западни производители, до които имат достъп продавачките в "Кореком-Варна", незаконно се продават на съветски туристи, защото са модни и супердефицитни в соцлагера. Така продавачките си докарват по 1800 лева доход на месец - 15 пъти повече от заплатата на начинаещ млад лекар или инженер. Пак в "Кореком" мострите за продаваните стоки се разпределят между началниците.

И още: преподаватели си набавят валута, взимайки подкупи от изпитваните чуждестранни студенти. Само в кабинета и в дома на един варненски доцент били открити българска и чуждестранна валута на стойност около 80 000 лева. "Чух от началниците си, че на един другар с материали от предприятието сме му построили вила за 50 000 лева, а той после я продал за 100 000. Лично аз се възмущавам, но като гледам другите какво правят, се питам: балама ли да бъда?", цитират партийните социолози мнението на член на БКП. Те са особено обезпокоени, че и сред съдиите в България взимането на бакшиш се е превърнало в норма на поведение.

А хранителните продукти?

Огромният дефицит от качествени и разнообразни храни за хората в НРБ е пряк резултат от насилственото отнемане на земята и добитъка през 50-те години на миналия век. Най-красноречива картина за състоянието на снабдяването с хранителни стоки дават внезапните проверки на ключови обекти, каквито са например Софийските централни хали. През октомври 1980 година в един доклад от такава проверка пише следното: "В обекта се търси, а липсва  следното: захар, зрял фасул, веро, кока-кола, тоалетна хартия, фини шоколадови бонбони, маслини, майонеза, прясна риба, месо, червен пипер. Във върховите моменти работят половината каси, има големи опашки и се губи много време. Оплакванията са от качеството на разфасованото месо, което беше размразено и изпускаше лош мирис. Хладилниците са силно замърсени. Каймата е изключително лошо опакована и продавачките я дооформяха с ръце. На щанда за плодове и зеленчуци нямаше нищо друго освен картофи и чесън".

Същевременно се търсят спешни решения на проблеми като "степента на обезмирисаност" на соята, която постепенно се превръща в основна съставка на саламите, кренвиршите и шоколадовите изделия за обикновените потребители.

Трагично е и положението с много вносни храни, които ръководството в НРБ обявява за "луксозни". Иван Еленков привежда данни от секретната статистика на Министерството на търговията за вноса на произвеждани извън съветския лагер продукти през 70-те и 80-те години на миналия век. От информациите става ясно, че годишно срещу твърда валута Министерството е трябвало да осигури на глава от населението поне в столицата по: 250 грама банани, маслини и грейпфрути, около 300 грама лимони, килограм портокали,  25 грама мандарини, 50-60 грама сурово кафе на зърна, 15 грама нескафе и по три пакетчета чай. При това става дума за годините, в които са били провеждани конгресите на БКП - те се смятат за особено важни от управляващите. През конгресната 1981 година обаче половината от отделените 7,3 млн. лева за изброените по-горе "луксозни храни" са пренасочени за закупуване картофи и лук, които неочаквано изчезват от магазините.

С дълготраен ефект върху десетилетията на прехода

В книгата си Еленков публикува и данни за бракувани и спрени от пазара платове, мебели, обувки, дрехи, бяла и черна техника за стотици милиони левове - главно поради царящата безстопанственост, кражби, немарливост и използване на дефектни материали. На фона на всички тези дефицити и неволи на плановата икономика властите в НРБ са принудени тихомълком да узаконят немислимата доскоро частна инициатива, която пропагандата предпазливо нарича "самозадоволяване". Постепенно личните стопанства се превръщат в основен фактор за изхранването на населението. Към края на 1989 година тези лични стопанства вече са над 2 милиона и осигуряват над 1/3 от зеленчуците и млякото, близо половината от месото и плодовете и над половината от яйцата.

"Политиките към всекидневието през епохата на комунизма се оказаха безизходно социално разрушителни с дълготраен и продължаващ ефект върху десетилетията на прехода в България", посочва Иван Еленков в края на книгата си "Орбити на социалистическото всекидневие". Той заключава, че тъкмо повсеместното разграбване на "общественото" от средата на 80-те години на миналия век предопределя катастрофичната социална и икономическа картина на българското посткомунистическо общество.
 


1058
Още по темата: КорупцияНРБ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
914
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Помнещ 792

В средата на 80-те години доларът стана 5 лв на черно. Заплатите бяха около 200 лв.
Към края на соца вече се продаваше 1 долар за 10-12-14 лв, а инфлацията вече беше започнала - заплатите станаха 300-400 лв, но стоките изчезнаха..
913
1
 
2
 
! Отговори
До Факт (№ 870) преди 7 месеца
Посмали.
Беше първата половина на 80-те години на 20-и век. Когато някой имаше щастието да пътува в чужбина - особено на Запад, после се считаше за голямо събитие, ако те покани у дома. Не само ще разказва неща, каквито повечето хора в България не бяха виждали и чували, но ще почерпи и кафе - истинско, а не "Инка" (някаква смес от не знам какви изсушени растения, на шега ние децата казвахме, че "Инка" се прави "от корени, бурени, шубраци и храсталаци").
Само в Кореком имаше истинско кафе!
912
0
 
0
 
! Отговори
Олег преди 7 месеца
Нас пък ни караха да перем памук. Ама след като е минала комбайна, че да може да се дупиш цял ден и да няма как да събереш 10 кг. и да си изпълниш нормата. Разбира се памука беше пръскан с химикали и някои по-алергични получаваха алергия!
Една година едно дете от училище беше пробвало татул на вкус.
911
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
АЗ НА 15 ГОД.6 КУРСА УЧЕНИЦИ ОТ ТЕХНИКУМ ПО ХИМИЯ СТОВАРЕНИ С РАЗБИТ КАМИОН В КРАСИВАТА РОЗОВА ДОЛИНА, РАЗПРЕДЕЛЕНИ ПО КЪЩИ, 2 ЧАСА ПОСРЕД НОЩ НИЕ СРЕД РОЗИТЕ ДО 6 ЧАСА СУТРИНТА, А ПОСЛЕ ХОДИХМЕ ДА ВЪРЖИМ ЛОЗЯ И ТАКА 45 ДНИ БЕЗ ЕДНА СТОТИНКА 1 КУРС В ИНСТИТУТ ДВА МЕСЕЦА БРАХМЕ ДОМАТИ И ПИПЕР ВТОРИ КУРС ДВА МЕСЕЦА БРАХМЕ ЦАРЕВИЦА ЕДИН РЕД ДЪЛЪГ 1 КМ И 800М- ДЪЛГО ВРЕМЕ СЪНУВАХ КОШМАРИ ПОЧИСТВАХМЕ ЛЕТИЩЕ ХОТЕЛИ УЛИЦИ В НОВ КВАРТАЛ ЗА НИТО ЛЕВ А ПОСЛЕ РАЗБРАХМЕ ЧЕ ЕДНИ ЧЕРВЕНИ ДРУГАРИ ЗА БЕЗ ПАРИ.
910
0
 
0
 
! Отговори
Олег преди 7 месеца
Добре де дай да дадем примерни цени като за 100-200 лв. заплата:
- Цветен телевизор 920-1050 лв.
- ВЕФ 221-222 - 110 лв.
- Лента за фотоапарат (36 кадъра , ако се намери в магазина, че е дефицит) - 3.60 лв.
- Фотохартия за снимки Фохар - 9х12 мм 100 бр. 6.50 лв.
-фотоапарар Смена - 30лв. най-дървен. Зенит над 100 лв.

Т.е. ако нещо е за ядене - то е евтино. Съответно то като е евтино е евтино щото не плащат на производителя. И като гледаш оранжерии ти дават 10-15 ст/кг.
909
3
 
3
 
! Отговори
Гoшу преди 7 месеца
Това което селяка Тошо построи го построиха Строителни Войски без пари. Имам познат, дето ми разказваше, че двата моста в Пловдив той ги е строил в казармата като бил. Било е пълно с римляни, той бил наказан, затова там го пратили. Условията били като в концлагер. Бях малко дете, но няма да забравя, как за една риба паламуд, чакахме с връзки 1 седмица и после баща ми освен че я плати 5 лв за кило, голяма сума за едно време, ами трябваше и услуга да им върне. Та така...
908
2
 
2
 
! Отговори
Булгар преди 7 месеца
Много коментар, много нещо. Явно тролетариата иска да затъмни истината.
То и при тях в ЦЦЦП беше същата трагедия, ама сега е важно да си кривят душата.
Те санким излизат от подземното царство на империята на злото. А там ако не си кривиш душата си загубен.
907
1
 
4
 
! Отговори
от злото боли! преди 7 месеца
Още сме живи - още ги помним!
Не може да се забрави!
906
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Бай Тошо бояджията иска да боядисваме панелните коптори .Защо той не ги боядиса ? Червените дървени глави,които ползваха комунистическите привилегии още са със забита петолъчка в централният мозък.
905
2
 
5
 
! Отговори
Щирлиц преди 7 месеца
Ама изтрихте коментара ми посветен на коминтерновската мумия насред София,а?Убавци мамини..
904
1
 
3
 
! Отговори
Щирлиц преди 7 месеца
До Един полу-неграмотен

Понеже сегашните са много грамотни,и милеят за България,опа-за собствения си джоб.Айде бегай.
903
2
 
15
 
! Отговори
Комунисти бащи преди 7 месеца
Бащите на хора като сегашните олигарси и властници са тези които колеха и бесеха през комунизма. Разликата е че малко или много те имаха някакви задължения към партия и държава. Техните деца сега обаче са абсолютно безскрупулни, държава няма и народ няма, бандитска шайка е това което остана.
902
9
 
11
 
! Отговори
Спомен от социализма преди 7 месеца
Какво си спомням аз от началото на 70-те години?
Бях дете, дават ми пари и ме пращат до магазина
да купя "нещо". Каквото има, защото обикновено няма.
В магазина-опашка. Чакат да докарат "нещо".
Нареждам се и аз. След половин час докарват… шунка!
Ура! Но следва разочаровано: О-о-о! Само
един калъп!.. Няма да има за всички.! Месарят
обявява, че ще дава най-много по триста грама..
Докъдето стигне! Опашката кима безропотно..
Месарят вади ножа и отрязва яко парче
от калъпа. После го налапва пред очите на
опашката...
901
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
По времето на Живков текущ заем 9 милиарда ,който се погасява след износ и продажби навън, а сега заемът на българия гони 50 милиарда и той ще се плаща от 10 поколения българи напред ,ако ги има ,защото патладжаните не работят и не можеш да ги хванеш за нищо .
900
15
 
7
 
! Отговори
Един полу-неграмотен преди 7 месеца
Един полу-неграмотен печатар (Тодор Живков) управлява България повече от 36 години с помощта на СССР и БКП като през 1989г. остави България с 15 милиарда долара външен дълг и на икономическото дъно в пълна разруха и недоимък. Да ни е честито другари...! Слава богу и СССР и БКП и печатарят вече ги ням
899
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Под снимката на Живков има един надпис.Та ако не беше соца и построеното през соца,какво щяха да крадат милионерите и милиардерите олигарси,които забогатяха от тези кражби?Какво?Нямаше да има какво да крадете.Трябва да сте му благодарни на бай Тошо.
898
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Анонимен
Не плачи,знаете кой демократ изтегли пенсионните фондове и останаха празни.
897
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До И преди, и сега
Наложило му се,да. ......... да изтегли заеми и ги открадне.През управлението на БСП и ДПС нямахме такива заеми.Не виждам да са увеличили пенсиите както обещаха.Те по един милион на човек да бяха раздали от тези кредити,народа щеше да цъфне и върже,не да бягат от България като от прокажено място!
И защо ми триете клиповете,които пускам?Защото се вижда каква подредена е страната през соца ли?
896
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Не знам за дефицит едно време, но сега разни мои познати, като тръгнат към селата на родителите си, пълнят колата с продукти, защото там няма нищо, а преди 1989 година имаше.
895
6
 
9
 
! Отговори
И преди, и сега преди 7 месеца
Второто управление на ГЕРБ се наложи да вземе мълниеносно 11 милиарда долара външни заеми - в противен случай държавата я чакаше втора финансова катастрофа като тази от 1997 г. Впрочем, всеки със своя си индивидуален опит. И преди, и сега - трески за дялане колкото щеш, но проблемите през последните десетилетия се задълбочаваха драматично и сега имаме за оправяне много тежки проблеми. Бог да пази България да се оправим някога