Ще го има ли, няма ли: Вторият лифт в Пирин?

ВАС вчера отмени промените в Плана за управление
Обновена: 31 юли 2018 09:45 | 31 юли 2018 09:37,
22

Върховният административен съд отмени промените в Плана за управление на Национален парк "Пирин", приети от кабинета в края на 2017 година. Делото беше образувано по жалби на "WWF Световен фонд за дивата природа" и на "Асоциация на парковете в България".

Икономистът Красен Станчев не е изненадан въобще от решението на ВАС да отмени промените в Плана за управление.

Още по темата

"Два от трите основни аргумента на "зелените" бяха оборени от съда. Съдът обаче направи грешка с тълкуването на определени членове в закона. Има физическо и процедурно несъответствие. Ако наистина се цели опазването на околната среда, то трябва да има лифт, защото алтернативният транспорт вреди много повече", уточни анализаторът в "България сутрин".

По думите му това, което мобилизира хората да ходят на протести в защита на Пирин, не е основателно.

"Има няколко принципни неща, които може да се случат - ще има обжалване, което сигурно няма да издържи. Доста е вероятно да бъде прието решението на Министерския съвет от края на миналата година. Ако това не стане, ще бъде назначена екологична оценка и процесът ще продължи", допълни Станчев.

Екологът Петко Цветков е на точно противоположното мнение - съдът не трябва да допуска да се унищожава българската природа при разрешаването на строеж.

"Решението, което Министерския съвет взе в края на миналата година, не дава възможност пряко за строеж на нова писта. Многократно е казвано, че според новия план, освен втори лифт, се планира да се построят още 200 км писти и съоръжения", категоричен е Цветков пред Bulgaria ON AIR.

Според него не трябва да се взима решение на парче.

"Далеч в годините ние сме настоявали за следното - ние нямаме проблем относно втори лифт, ако е необходим. Въпросът е, че никога концесионерът не извади статистика дали има недостиг на места в първия лифт. Нека да се увеличи капацитетът на първия. Не се предприемат облекчаващи процедури за клиентите", подчерта екологът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
3
 
2
 
! Отговори
Башка Луд преди 5 години
Кой е видял?Ами аз съм видял! И съм участвал, и съм се борил за гора, и съм заплашван, и продължавам да го правя! Ти какво направи, освен да хейтиш от компа?Засади ли дърво? Защото аз съм засадил десетки и познавам много хора, които са го правили! Това, че ти мериш с твоя аршин, не значи, че си прав!А планината не е само ски и хотели, трябва и природа да остане!
19
6
 
5
 
! Отговори
Кой е видял??? преди 5 години
Кой е видял зелените да чистят горите и планините и да се грижат за тях? Кой е видял зелените да се борят с нелегалната сеч и тяхната активна намеса срещу това? Кой е видял зелените на жълтите павета? Ами те само там висят и крякат. Кой е видял зелените по телевизиите? Ами те непрекъснато са там. Жалки и нещастни продажници на западни интереси, борещи се срещу България, срещу българската икономика, срещу дребния и среден бизнес. Да изчезват от полезрението на хората, че ни писнали!!!
18
8
 
5
 
! Отговори
Димов преди 5 години
Втори лифт ще има, защото дори и най-тесногръдите зелени са признали нуждата му, а всеки разумен човек разбира, че може да просъществува и без да се вреди на природата
17
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нали се сещате, че зад цялата тази безумна история стои подкупената съдийка Соня Янкулова, която явно лобира в интерес на Зелените...
16
8
 
5
 
! Отговори
Антонио преди 5 години
Разбира се, че лифтовете са най-екологичното решение за транспорт в планините. Ама еко талибаните не се интересуват от бъдещето на приридата в действителност. Тях ги вълнуват само финикийските знаци.
15
7
 
6
 
! Отговори
Отговор преди 5 години
Парите за втори лифт отиват при майките с деца с увреждания.
14
1
 
3
 
! Отговори
Шопо преди 5 години
Епа,зависи от ,,чорбаджията,, от Кипър ! Колко че даде под масата ...Баламите да си протестират...
13
10
 
7
 
! Отговори
Открийте приликите!! преди 5 години
Спаси София = Зелените = Веганите. Открийте приликите!!!Едни добре платени и вредни организации, които не правят нищо полезно. Плаща им се да вдигат шум, да правят скандали, да се гледат по TV и да имитират дейност!!! Естествено никой не иска да ги слуша и не им вярва, но те са нагли, нахални и безкрайно досадни. Двуличници! Слугуват на чужди интереси. Даже знаем кой им плаща!!!
12
10
 
7
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Алчни сте Вие еко талибаните, но какво да се прави тези протести са единственият Ви основен приход в живота. Като сте толкова загрижени за природата, защо не протестирате против изсичането на гората или ще кажете, че се сече само на Банско. Къде бяхте когато изтрепаха всичките животни в няколко села. Е там няма да Ви видим, защото за там не Ви плащат. Толкова сте станали жалки със изкуствените Ви протести.
11
11
 
10
 
! Отговори
Башка Луд преди 5 години
Мой приятели направиха замерване на скороста на лифта по време на състезание и по време на обикновен уикенд. Интересни въпроси излезнаха, като защо при опашки, лифта се движи значително по-бавно отколкото при състезание? Никой не отговори, вие си правете изводите!Идеята на "баш скиора" е да се застрои Пипин! Дреме му на него за природата! А това богатство е на всички ни и е редно да го пазим от алчните летонолюбци!
10
12
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Не пипайте Пирин , мръсни , алчни гадове !
9
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много ме е страх за министърчето, взе едни пари от Цеко и гарантира лифта, сега ка ще ги връща???
8
9
 
9
 
! Отговори
До 4 преди 5 години
До РалицаРалица Ралица, Ралица Ти на коя планета живееш *** момиче!? Земи са сабуди най-накрая и махни розовия еднорог от креватчето! Парите ели да идат в хазната! Моме ич та няма, даже и по малко от ич! Земи виж ко става из българията и после ми пиши ГЛУПОСТИ! Щели парите да идат в хазната! Е ПО-НАИВЕН ЧОВЕК радко съм срещал и чел!
7
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дреме ми за проблемите ви, скиорчета. Вървете на майната си, както и алчните банскалии. Ръцете долу от гората.
6
6
 
17
 
! Отговори
TheCrow преди 5 години
Проста сте Вие Ралица, ако си мислите, че парите ще отидат в хазната. Всичко отива в джобовете на определен кръг хора, а вие се надявайте, че държавата ще забогатее от тия проекти...
5
2
 
9
 
! Отговори
... преди 5 години
Тоя пиндел дето го цитират много ги "разбира" нещата явно! Да ама не хората протестирали щото не разбирали нещата! Не ние ги РАЗБИРАМЕ даже МНОООГО ПОВЕЧЕ ОТ *** КАТО ТЕБЕ ама единственото което трябва да се направи е нещо като френската революция, че да се оправят нещата! Инак ние разбираме, че тоя лифт ЩЕ СЕ ПОСТРОИ С НАШИ ПАРИ! РАЗБИРАМЕ, ЧЕ СЛЕД ТОВА ТОЗИ ЛИФТ ЩЕ БЪДЕ ПОДАРЕН НА ЦЕКО МИНЕВ! РАЗБИРАМЕ, ЧЕ СЛЕД ТОВА РЕМОНТА И ПОДРЪЖКАТА МУ ЩЕ БЪДАТ ЗА НАША СМЕТКА! Така, че "драги" я си ....
4
16
 
7
 
! Отговори
Ралица преди 5 години
Ей едно нещо ще започнем да правим то зор братче,искаме пари в хазната ами от къде да дойдат.В Австрия лифт до лифт,да не е умряла тая държава ,точно обратното е.Но когато вземат отношения прости хора ,теглят и държавата на долу.Не може да искаме а да няма условия да се печели и пълни хазната.От небето нищо няма да ни падне на готово трябва да е ясно.
3
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе в Пирин само не може и вероятно в Боровец- конкуренция е на Алпите- навсякъде другаде- на Узана, на Витоша, на Берковциа, на Родопите, Странджа- там особено, на Осогово- може всичко- там кинти за еколозите няма.
2
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
проблема е ,че всичко е скрито покрито - само един гръцки клошар намериха Когато става въпрос за проект от такъв Огромен мащаб ,касаещ Национална територия ще застанеш Лично,Отговорно с Бизнеса си ,Фирмите ,Гаранции и тн!
1
7
 
7
 
! Отговори
Еколог преди 5 години
"Далеч в годините ние сме настоявали за следното - ние нямаме проблем относно втори лифт, ако е необходим. Въпросът е, че никога концесионерът не извади статистика дали има недостиг на места в първия лифт. Нека да се увеличи капацитетът на първия. Не се предприемат облекчаващи процедури за клиентите", подчерта екологът. - Само слепец може да не види опашките пред лифта през зимата.