След 5 часа среща: Нов регистър и пари за хората с увреждания

Борисов обеща допълнително 150 млн. от следващия бюджет
Обновена: 31 юли 2018 15:41 | 31 юли 2018 15:23, Веселина Йорданова
50
След 5 часа среща: Нов регистър и пари за хората с увреждания
Снимка: БТА

Регистърът на хората с увреждания ще бъде подобрен, за да показва реалния им брой и личната нужда за всеки от тях.

Това обявиха премиерът Бойко Борисов, Мая Стоицева, представител на протестиращите майки, и Адриана Стоименова, заместник-председател на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания.

Още по темата
Те очертаха точките, по които са се обединили след продължилата повече от пет часа среща в Министерския съвет, предаде БТА.

По думите на премиера Бойко Борисов наличната към момента платформа, изработена с близо 2,5 млн. лева, е неработеща, според представители на хората с увреждания.

Той допълни, че правителството може да отдели допълнително 150 милиона лева за следващия бюджет за хората с увреждания.

"Проблемът е, че и те им се виждат крайно недостатъчни. Ще смятаме още, но все пак трябва да съзнаваме какво в края на краищата държавата може да си позволи. Продължаваме да работим. Над 700 хил. души трябва да получат такава помощ, а 88 хил. е групата, която е нуждаят от чужда помощ. Говорим за една огромна група хора", каза Борисов и допълни, че ще се проверва обаче дали те реално съществуват.

По думите му различните групи хора с увреждания имат диаметрално различни позиции по основни теми.

Вчера майки на деца с увреждания излязоха на национален протест, като поискаха достоен живот за децата си и истинска реформа в областта на личната помощ. От своя страна национално представителни организации на хората с увреждания настояват готвените промени да бъдат за всички, а не само за децата.

Преди да влязат при премиера, двата лагера размениха взаимни обвинения.

Омбудсманът Мая Манолова очаква ангажименти от страна на правителството. Тя смята, че това, което в момента предлага социалното министерство, е малко повече пари, които ще се дават отново на калпак.

"Ясно е, че не всичко ще се случи сега и веднага, но трябва да има ясна заявка, че реформата е започнала. Освен месечната финансова подкрепа, която предлага министърът, трябва да се регламентира ясно личната помощ", каза тя, цитирана от БНР.

Майките на деца с увреждания очакват реформата да тръгне. Те няма да приберат палатките, имат и брояч, който отброява времето до 1 октомври. Дотогава те искат да бъдат приети три закона: за личната помощ, за хората с увреждания и за социалните услуги. Вера Иванова ще поиска оставката и на Адриана Стоименова - заместник-председател на Националния съвет за хората с увреждания: "Как ще се помирим срещу човек, който изкара толкова клевети и толкова лъжи срещу нас, и какво ли не... Като няма такива хора, може и да се случи нещо".

От своя страна Адриана Стоименова не пожела да коментира призива за нейната оставка."Няма да го коментирам това. Хората с увреждания, които представлявам аз, също искат лична помощ, но не всички, не на всяка цена, и не за сметка на едни хора спрямо други...", каза тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
5
 
! Отговори
ето ги парите преди 5 години
за се закрие ненужното европейско министерство на свинетка павлова ,да се изгонят от парламента чуждите партии атака вмро и дпс да се свали охраната на дръндарския шейх и пари ще има
45
1
 
10
 
! Отговори
Казах преди 5 години
Познавам лично една от майките. Само ще кажа, че фразата "Совите не са това, което са", важи в пълна сила. Народът вижда само едната страна на монетата - тази, която те искат да се види, емоционалната, сърцераздирателната. Но, повярвайте ми - става въпрос за ПАРИ. Цинично е да използваш болното си дете... Не всички са нуждаещи се. Сред тях скоро ще настъпи разделение. Само най-нахалните и агресивните ще се възползват от привилегиите. Ще има много злоупотреби, добрите намерения ще се изродят.
44
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Проблемът е, че до сега е нямало истински електронен регистър за хората с увреждане. Отпускат се едни пари, но те "потъват" някъде, като повечето пари в държавата, затова и БСП и ГЕРБ (вече 10 години) не правят истински реформи, да има да се краде. Това не са хора управляващи, а нагли безчовечни крадци.
43
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
38, 39, 40Ходиш по форумите да заплашваш хората с криминализиране, наричаш ги "гнусни провокатори", сипеш агресивни постове спрямо всеки, който не е съгласен с вас, а после чакаш разбиране, съпричастност и съчувствие. Постигаш обратен ефект.
42
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 40Ти ще забраниш на хората да изразяват мнение ли? И ще ги квалифицираш като провокатори, защото пишат истини, неудобни за теб.Откога асистентът стана животоспасяващ? Нали в предния пост пишеш, че идвали за 2 часа и нищо не правели, че и претенции имаш- да не бъдели от боята. Като имаш претенции, намери си асистент и му плащай от 930-те лв, които ти ги дават всеки месец за гледане на детето. 930 лв са ти малко, а питаш ли инвалидите с 170 лв как живеят?!
41
2
 
5
 
! Отговори
майка на деца с УВРЕ преди 5 години
търсиме доктур да издаде бележкъ че деветте ни дяцъ и бащите им от които единият име е дядо, двама са им по възрасти братя и имами 3 от них заченати у Шувециъ на идин празник с високи руси къдрави и мноо бугъти разираш ли ме доктури, та белкем земими от нашиту дръжева неой леф да идим на пучивалкъ у Гръцко докът тамо работиме на 16 ръце.
40
3
 
5
 
! Отговори
do 22 преди 5 години
социално дава списък на лекарите кои диагнози са "инвалид" и какъв процент получава всяка диагноза и реже процентите, така че телк работи по тия проценти дадени от социално. И както плюеш по майките че ще орежат процентите , то пропускаш че целта е да орежат най тежко болните от асистент да ги пратят в група със 100% без придружител и така да отпаднат и майките. А се спрете с безкрайните си лъжи, но явно е нарочно и си гнусен провокатор да настройваш хората към тези инвалиди с личен асистент който за тях е животоспасяващ, а не просто някакъв помагач, зависи му живота от това дали ще е нахранен
39
1
 
4
 
! Отговори
do 37 преди 5 години
А НС за кого работи бе, нали е герберастко и изпълнява неговите искания.Нали само той не се отчита пред НС защото неговите като мнозинство гласуват че нямало нужда да идва и така го прикриват от отчет пред НС, на което той трябва да е подчинен и контролиран от него. Да ама не, това е БГ.Евала на Нинова че само тя успя да го докара да се отчете пред НС, е той разбира се само плю или се хвали това му е отчета ама все пак се появи, което е немислимо в сащ, където е длъжен да идва и никой не може да го спаси. Тоя години наред го скътаваха подчинените му от герберасткото мнозинство.
38
4
 
4
 
! Отговори
do 25 преди 5 години
нарочно пишеш гнусни лъжи и дай боже скоро да ги криминализираме и те пратят в затвор.Майките са личен асистент с много условия и разправии всяка година се подновява статута им, и което иска социално е да ги разкара, съответно и парите и да ги дава на назначени от тях жени(плана е да са от боята да "намалят" уж безработицата при тях), и то само за 2 часа примерно 2 пъти седмично, някакви мижави часове, през които и каквото трябва не вършат, а през останалото време майката безплатно да се грижи, това е от социално, да даде парите за 24 часа грижи от майките на чужди за 2 часа. социално да си чу
37
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Другаря борисов нима не знае, че ДБ е закон и се приема от НС, не от тиквун
36
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Давам идеи откъде да намери пари брисов:1. Лукойл да започне да плаща данъци;2. Да повиши акциза на горивата за сетка на надценката на горивата;3. Да си потърси ДЪРЖАВНИТЕ пари от КТБ, които беше наредил да стоят там, включително и бюджетни.4. Както обеща и неизпълни държавните служители да започнат да си плащат ЛИЧНИТЕ осигуровки;5. Да спре дотацията на почивни станции на министерствата(безумно е, че съществуват);6. Да направи реални конкурси за обществени поръчки и европроекти;и други
35
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нищо няма да получат инвалидите. Сега ще скочат Велев, Киро и сие, работодателските организации и Синдикатите. Те ще са против. Валери ще подкрепи чорбаджиите и синдикатите. Б. Петков ще каже, че няма пари и толкова.А администрацията, разните комисии, НПО, интеграциите и пр. ще си запазят сладките раб. места, ще си получават заплатите и толкова.
34
1
 
8
 
! Отговори
Кратун преди 5 години
Аз, туй дето мога да ви го обещая за догодина или за края на мандата никой не може ви го даде. След толкова подигравателни изказвания от страна на представители на властта, едва ли нещо ще бъде направено. Ама вие се приберете сега по къщите и чакайте до догодина.
33
1
 
3
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
обаче за да поопресните паметта си:-Напишете "Бойко Борисов" и вижте какво излиза за него в Уикито!....Приятно забавление!
32
5
 
4
 
! Отговори
Инв.... преди 5 години
Сега ще потекат реки от пари към ***...
31
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всяка година се кандидатства за програмата за личен асистент , но няма места за всички. Тези пари/930 лв с осигуровкита/ се дават за наемане на такъв, а в случая с майките те са личен асистент на детето и това се признзнава за стаж. Майките искат на всички нуждаещи седа се осигури такъв, а не само за определен процент .
30
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ама тия верно се продадоха.
29
0
 
5
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
впрочем,"Анонимен",хрумна ми:-Ако е вярно това,което написа долу,от какъв зор Борисов обещава тия 150 милиона,за да удовлетвори "НЕЛЕГИТИМНИТЕ" им искани?!?!..нещо гнило има тука!..Некой лъже и то яко!
28
0
 
14
 
! Отговори
реалист преди 5 години
"Борисов обеща..."Тук е разковничето. Всичко зависи от неговата воля. "Проблема" пред парламента ще се реши с 150 мил. лв
27
0
 
6
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
До Анонименно държа на забележката си.."ако някой чака Харема да тури ред в тия работи,значи е голям наивник.".