След 5 часа среща: Нов регистър и пари за хората с увреждания

Борисов обеща допълнително 150 млн. от следващия бюджет
Обновена: 31 юли 2018 15:41 | 31 юли 2018 15:23, Веселина Йорданова
50
След 5 часа среща: Нов регистър и пари за хората с увреждания
Снимка: БТА

Регистърът на хората с увреждания ще бъде подобрен, за да показва реалния им брой и личната нужда за всеки от тях.

Това обявиха премиерът Бойко Борисов, Мая Стоицева, представител на протестиращите майки, и Адриана Стоименова, заместник-председател на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания.

Още по темата
Те очертаха точките, по които са се обединили след продължилата повече от пет часа среща в Министерския съвет, предаде БТА.

По думите на премиера Бойко Борисов наличната към момента платформа, изработена с близо 2,5 млн. лева, е неработеща, според представители на хората с увреждания.

Той допълни, че правителството може да отдели допълнително 150 милиона лева за следващия бюджет за хората с увреждания.

"Проблемът е, че и те им се виждат крайно недостатъчни. Ще смятаме още, но все пак трябва да съзнаваме какво в края на краищата държавата може да си позволи. Продължаваме да работим. Над 700 хил. души трябва да получат такава помощ, а 88 хил. е групата, която е нуждаят от чужда помощ. Говорим за една огромна група хора", каза Борисов и допълни, че ще се проверва обаче дали те реално съществуват.

По думите му различните групи хора с увреждания имат диаметрално различни позиции по основни теми.

Вчера майки на деца с увреждания излязоха на национален протест, като поискаха достоен живот за децата си и истинска реформа в областта на личната помощ. От своя страна национално представителни организации на хората с увреждания настояват готвените промени да бъдат за всички, а не само за децата.

Преди да влязат при премиера, двата лагера размениха взаимни обвинения.

Омбудсманът Мая Манолова очаква ангажименти от страна на правителството. Тя смята, че това, което в момента предлага социалното министерство, е малко повече пари, които ще се дават отново на калпак.

"Ясно е, че не всичко ще се случи сега и веднага, но трябва да има ясна заявка, че реформата е започнала. Освен месечната финансова подкрепа, която предлага министърът, трябва да се регламентира ясно личната помощ", каза тя, цитирана от БНР.

Майките на деца с увреждания очакват реформата да тръгне. Те няма да приберат палатките, имат и брояч, който отброява времето до 1 октомври. Дотогава те искат да бъдат приети три закона: за личната помощ, за хората с увреждания и за социалните услуги. Вера Иванова ще поиска оставката и на Адриана Стоименова - заместник-председател на Националния съвет за хората с увреждания: "Как ще се помирим срещу човек, който изкара толкова клевети и толкова лъжи срещу нас, и какво ли не... Като няма такива хора, може и да се случи нещо".

От своя страна Адриана Стоименова не пожела да коментира призива за нейната оставка."Няма да го коментирам това. Хората с увреждания, които представлявам аз, също искат лична помощ, но не всички, не на всяка цена, и не за сметка на едни хора спрямо други...", каза тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
6
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
До Анонименясно,благодаря!..Предупредих,че съм неинформиран..
25
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ПроСоТоДа, детето получава пенсия и отделно на майката дават пари, за да го гледа. Това са 930 лв. общо. И майките искат отделно гледачка, която да им гледа детето, ама на гледачката да и плащат от социала. Ония 930 лв да си остават за майката и детето. Разбра ли сега?
24
0
 
6
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
ако някой чака Харема да тури ред в тия работи,значи е голям наивник.Та тия хора ,во главе с "Генерало",немат и грам интелигентност,с която да решат който и да е проблем,вкл. и тоя с инвалидите!Щом девиза на "Главата" е.."Каквото кажат големите началници",то..какво може да очаква човек от тях?!?!..Освен..-"Мижи да те лъжа!"..
23
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тате каза, че ще ми купи колело, ама друг път... Та и той така...
22
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 17Стига вече с тоя рев, че от ВАШИТЕ пари щели да дават на инвалидите!Готвят секирата за ТЕЛК, от есента ще порежат пенсиите на хиляди инвалиди. Ще ги оставят без пукната стотинка. Тези пар ще ги дадат *** майките с деца с увреждания. Същите на които не им стигат 930 лв месечно. НЯМА ДА ПИПАТ ВАШИТЕ ПАРИ, СПИ СПОКОЙНО!
21
1
 
7
 
! Отговори
само да питам преди 5 години
и кой ще посмее да влезе у маалата при електората да проверява ? пак ще проверяват лесния и послушен *** ,дето работил 50 години и послъгал малко та взел 200 лв пенсия.
20
2
 
10
 
! Отговори
1 преди 5 години
И след 5часа ,обеща,нищо но от сърце.
19
2
 
14
 
! Отговори
Гробокопач преди 5 години
До АнонименБорисов ги лъже. Той, не обича да дава. Просто се опита, по този начин, хранейки надеждите, да си напазарува гласоподаватели. Това, в момента, обещание за 150 млн. лева е чисто купуване на гласове. Вместо да се моли Борисов, за каквото и д ае, просто трябва да му бъде заповядано да си поднесе оставката, подписана. А, не да прави предизборна пропаганда от мястото на държавен служител, което вече не заема.
18
0
 
4
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
аз не следя тая сага и вероятно съм неинформиран..Но ако е истина,както споменават някои тука ,че става въпрос за 920 и нагоре лева мисля,че нещо пак не е наред..Инвалида получава инвалидна пенсия,нали?..На обгрижващите го лица държавата трябва да плаща като на наети работници-минималното месечно възнаграждение,плюс осигуровките за работещи лица.Не знам как стои въпроса,признавам,но здравната каса не поемаше ли разходите за спрецифичните им нужди и потребности?..но ако очаквате "Харема" да
17
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво на Борисов - отново запуши устата на поредните протестиращи с ГОЛЯМ ЗАЛЪК.Само че откъде го дава този ГОЛЯМ ЗАЛЪК - от неговия джоб или от този на нас данъкоплатците.Защо не каже ?Защо нито един журналист не смее да го попита ?
16
2
 
14
 
! Отговори
Гробокопач преди 5 години
Борисов, им обещава пари, ама от следващият бюджет;))), т.е. кога цъфнат налъмите. Защото Борисов, предусеща, че следващият бюджет, няма да го правиш той, затова и обещава парите;)))
15
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Големи протести, голямо чудо. Накрая нищо не направиха. Едни 20 лв към добавките, голямата "подкрепа"! Чак се чудя как ще я изхарчат, какво ще ги правят толкова много пари?!Б. Петков знае ли колко струват 20 лв? Че нямат никаква стойност? Че са нищо.
14
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хората с образование виждат оферти за работа по 600 800 крайно време е да вдигнете минималната и средната заплата и пенсиите не може да давате по 200 лв пенсия генодиц истински геноцид над народа от страна на герб щом на майките ще дадете дайте и на другите а не за едните хайвер и розово маслко а за другите дори и да няма хляб дайте хляб и хайвер и розово масло за всички ако не искте да ви свалим от власт
13
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 7Ще ги вземе от другите инвалиди.Режат ТЕЛК-а на едни, дават на майките с деца с увреждания, защото 930лв на месец им е малко. Много скоро кло.шарите по улиците ще се увеличат.
12
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"А ЗА НОРМАЛНИТЕ ДЕЦА ПАРИ КОГА ЩЕ ИМА?!" Хей льольо, тези деца са болни иначе са съвсем нормални. И като ти чета коментара май неадекватния си ти.
11
1
 
18
 
! Отговори
Какво излиза? преди 5 години
88 000 са хората,които наистина се нуждаят от чужда помощ.612 000 са останалите инвалиди - тоест, това е огромната маса лица, които задължително трябва да се проверят. Колко от тях са менте инвалиди?Някой ще изчислили ли броя на лицата, които още не са пенсионирани, но имат ставни проблеми? Плюс трудовите пенсионери с болни стави, какъв ще се окаже броят на тези,които наистина търпят болки при всяка крачка, но нямат право на мижавите34-35 лв добавка. Но работят или са работили по 40 години!
10
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
930лв на месец им дават и е малко. А ако са само с 170лв на месец, както са повечето инвалиди?!
9
2
 
6
 
! Отговори
гатанка преди 5 години
Много от коментарите са пресилени. Личи си ,че са поръчани.Да престанат да шикалкавят и да сложат нещата в ред.Да престанат с това лицемерие.За политиците се отнася.
8
2
 
10
 
! Отговори
Ментора бай Иван преди 5 години
Нашата тиква е от сорт "Балкански генералитет" и много , много бавно увира!
7
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тия 150 млн щедрият Борисов откъде ще ги даде - от барселонската сметка ли ще ги изтегли или от нас ?