След 5 часа среща: Нов регистър и пари за хората с увреждания

Борисов обеща допълнително 150 млн. от следващия бюджет
Обновена: 31 юли 2018 15:41 | 31 юли 2018 15:23, Веселина Йорданова
50
След 5 часа среща: Нов регистър и пари за хората с увреждания
Снимка: БТА

Регистърът на хората с увреждания ще бъде подобрен, за да показва реалния им брой и личната нужда за всеки от тях.

Това обявиха премиерът Бойко Борисов, Мая Стоицева, представител на протестиращите майки, и Адриана Стоименова, заместник-председател на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания.

Още по темата
Те очертаха точките, по които са се обединили след продължилата повече от пет часа среща в Министерския съвет, предаде БТА.

По думите на премиера Бойко Борисов наличната към момента платформа, изработена с близо 2,5 млн. лева, е неработеща, според представители на хората с увреждания.

Той допълни, че правителството може да отдели допълнително 150 милиона лева за следващия бюджет за хората с увреждания.

"Проблемът е, че и те им се виждат крайно недостатъчни. Ще смятаме още, но все пак трябва да съзнаваме какво в края на краищата държавата може да си позволи. Продължаваме да работим. Над 700 хил. души трябва да получат такава помощ, а 88 хил. е групата, която е нуждаят от чужда помощ. Говорим за една огромна група хора", каза Борисов и допълни, че ще се проверва обаче дали те реално съществуват.

По думите му различните групи хора с увреждания имат диаметрално различни позиции по основни теми.

Вчера майки на деца с увреждания излязоха на национален протест, като поискаха достоен живот за децата си и истинска реформа в областта на личната помощ. От своя страна национално представителни организации на хората с увреждания настояват готвените промени да бъдат за всички, а не само за децата.

Преди да влязат при премиера, двата лагера размениха взаимни обвинения.

Омбудсманът Мая Манолова очаква ангажименти от страна на правителството. Тя смята, че това, което в момента предлага социалното министерство, е малко повече пари, които ще се дават отново на калпак.

"Ясно е, че не всичко ще се случи сега и веднага, но трябва да има ясна заявка, че реформата е започнала. Освен месечната финансова подкрепа, която предлага министърът, трябва да се регламентира ясно личната помощ", каза тя, цитирана от БНР.

Майките на деца с увреждания очакват реформата да тръгне. Те няма да приберат палатките, имат и брояч, който отброява времето до 1 октомври. Дотогава те искат да бъдат приети три закона: за личната помощ, за хората с увреждания и за социалните услуги. Вера Иванова ще поиска оставката и на Адриана Стоименова - заместник-председател на Националния съвет за хората с увреждания: "Как ще се помирим срещу човек, който изкара толкова клевети и толкова лъжи срещу нас, и какво ли не... Като няма такива хора, може и да се случи нещо".

От своя страна Адриана Стоименова не пожела да коментира призива за нейната оставка."Няма да го коментирам това. Хората с увреждания, които представлявам аз, също искат лична помощ, но не всички, не на всяка цена, и не за сметка на едни хора спрямо други...", каза тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какви са тия 1 милион инвалида в БГ? Население 6 милиона от които 1 милион инвалиди? Нещо да не съм изпуснал третата и четвърта световна война накуп?
5
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И тия тетки клекнаха на Тиквун Суджуков.Цирк.
4
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
за здраво дете - бъдещ данъкоплатец - 35лв. /може и да бъркам, моите не получават "детски"/, за болно....... и не не съм цинична, никой не иска да му идва до главата, но е факт че всички работещи ги отглеждаме, а те все недоволни
3
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И МНОГО АЛЧНИ БЕ, БОЛНИ ПЕНСИОНЕРИ ЖИВЕЯТ С ПО 200 ЛЕВАЕ, А ТЕЗИ ИСКАТ ПО 1000 ЗА ИЗХРАНВАНЕТО НА ТЕЗИ СЪЩЕСТВА.
2
9
 
20
 
! Отговори
666 преди 5 години
А лъгаха, че не искали пари. Оказа се, че все пак основното искане е за пари, много пари! Нагли хора! А за талантливите деца пари няма. За пенсионерите пари няма. За нормалните хора пари няма. Отново се съсипва държавата вместо да се изгради едно нормално, бързо развиващо се общество, от което да имат полза всички.
1
5
 
25
 
! Отговори
Ани преди 5 години
А ЗА НОРМАЛНИТЕ ДЕЦА ПАРИ КОГА ЩЕ ИМА?! НАЛИ ТЕ ЩЕ СА ТЕЗИ, КОИТО ЩЕ ИЗДЪРЖАТ ПЕНСИОНЕРИ, ХОРАТА С УВРЕЖДАНИЯ И Т.Н... КАК ЩЕ ГИ СТИМУЛИРАТ, КАК ЩЕ ГИ ЗАДЪРЖАТ В БЪЛГАРИЯ....?! МИСЛЕТЕ В ТАЗИ НАСОКА, НЕ САМО ДА РАЗДАВАТЕ ПАРИ НА ПОРАЗИЯ!!!