Божидар Димитров намери покой! Разпръснаха част от праха му край Созопол

Дъщеря му Мария: Знае колко го обичам и в момента е до мен!
1 авг 2018 13:00, Елка Василева
47

 

Близки, приятели и съграждани на уважавания историк, археолог, писател и общественик проф. Божидар Димитров участваха в ритуала по разпръсване на праха му в Созополския залив в близост до острова Свети Иван.

Негови роднини и съратници се качиха тази сутрин на борда на кораба "Big Baba" от рибарското пристанище в родния му Созопол, за да станат част от ритуала, с който бе изпратен в последния му път.

Така волята на професора прахът му да бъде разпръснат в морето край Созопол днес бе изпълнена. Това съобщиха от пресслужбата на Община Созопол.

Още по темата

На днешния ден се навършва един месец от кончината на големия родолюбец. Проф. Божидар Димитров почина на 1 юли. По воля на професора той бе кремиран.

Част от праха му е разпръсната над Македония, на която той посвети голяма част от живота си. Другата, отново по негово предсмъртно желание, днес бе разпръсната в морето край Созопол, а друга част от праха на професора ще бъде поставена в гроба на майка му в градските гробища на Созопол.

Днешният ритуал се проведе в присъствието на дъщеря му Мария, сестра му Мария, кмета на Созопол Панайот Рейзи, шефа на музея Димитър Недев, археолози и приятели, които отплаваха с кораб към парчето земя.

"Имам чувството, че е до мен и дава интервю. Много ми е тъжно, като държа урната. С него можех да си споделям всичко. Винаги се целувахме за довиждане, прегръщахме се, сякаш за последно. Знае колко го обичам и в момента е до мен", едва сдържаше емоциите си дъщеря му Мария.

"Това е последният завет на брат ми, това беше неговото място и милееше за него. Обичаше Созопол и Созопол обичаше него", промълви сестра му.

"Загубих много голям приятел, на който съм разчитал винаги. Даде всичко от себе си за Созопол", заяви Рейзи, цитиран от "24 часа".

"Страхотен човек, името му - Божи дар, много му приляга", коментира Димитър Куцаров, един от приятелите му, с които професорът на младини се е гмуркал в морето на Созопол.

От пресслужбата на местната община съобщиха, че по-късно днес по време на редовно заседание на Общинския съвет ще бъде представена за гласуване от общинските съветници докладна с предложения за именуване на Археологическия музей и улица в Созопол на името на проф. Божидар Димитров.

Докладната за именуване на Археологическия музей е по предложение на директора на Общинския Културен институт "Музеен център" - Созопол Димитър Недев. В мотивите си Недев посочва неоценимия принос на проф. Божидар Димитров за опазване и популяризиране на културно-историческото наследство на Созопол като част от националното и общоевропейско културно наследство.

Освен Археологическия музей докладната от кмета Панайот Рейзи е допълнена с предложение името на проф. Божидар Димитров да носи улица в стария град на Созопол.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
18
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
за Божуликъ или всичко или само лошото
12
21
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
какъв кокъл беше а завърши като един буркан инстатна храна за рибите.
11
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НЕГО РАЗБИРАМ ТОВА С ГОРЕНЕТО НА ЧОВЕКА
10
23
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Политически изменник и предател преминал към НДСВ и ГЕРБ за да запази поста и заплатата си на директор на НИМ.
9
7
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Почивай в мир, професоре!
8
4
 
9
 
! Отговори
що не четете бе преди 5 години
до Анонимен Още в първото изречение е написано: "в Созополския залив в близост до острова Свети Иван." Аман от прости писачи!
7
5
 
38
 
! Отговори
1948 преди 5 години
За който го познава и е бил в неговата компания винаги ще остане спомена за един знаещ човек и сладкодумец.Наистина чешит,но готин.Мир на праха му!!!
6
7
 
28
 
! Отговори
Пожелание преди 5 години
Да почива в мир този благороден човек и истински българин!
5
27
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този Божи дар, с какви мазни попържаше своите зрители!
4
24
 
9
 
! Отговори
до Бай Оня преди 5 години
Вече доносниците, който са се заклели във вярност на БКП и СССР, чешити с трески за дялане ли ги наричаме?
3
22
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Къде "край Созопол"? На "Ла-й-ня-н борун" ли го разпръснаха???
2
34
 
9
 
! Отговори
истина с кости се гр преди 5 години
няма да им стъпя в Созопол. от къде на къде в юнескиран град, център на вниманието ще бъде Майстор Кокълчонестига че цел живот с бекепари, после се изгърби а са щъ му одиме по и дишаме прахтатова изобщо с прахта му е доказателство, че никакъв майстор кокълчо е бил. къде му е кокъломера, къде му е изобщо хрущяломерокаде отиват думите "Мир на прахта му"бай Бужо бай Бужо
1
7
 
40
 
! Отговори
Бай Оня преди 5 години
Чешит голям, с много трески за дялане, познавах го лично, но и един от последните истински българи! Мир на праха ти приятелю!