Борба с дискриминацията: КЗД с рекордни самосезирания

Ана Джумалиева коментира казуса в "Директно" по Bulgaria On Air
1 авг 2018 21:22,
3

Проблем, отдавна известен на България, но все още търсещ решение - дискриминацията. Въпреки че живеем в модерни времена, дискриминирането по различни признаци все още е ежедневие. На места се смята, че жените не са достатъчно достойни да заемат ръководни позиции, а за проблемът наскоро сезираха от Комисията за защита от дискриминацията.

Обидните реплики и расистки обръщения пък, са другата, още по-грозна страна на монетата. А негативното отношение води до редица проблеми като намирането на работа например. Как е възможно хората от различен етнос, раса да не бъдат дискриминирани - в предаването "Директно" коментира председателят на КЗД Ана Джумалиева.

"Интеграцията е двупосочен процес, защото освен че имаме определени очаквания, ние също трябва да дадем максимумът като общество и институции. Голяма роля имат и медиите - свидетели сме на положителни примери, които играят съществена роля, за да се случи интеграцията по-лесно", сподели в предаването Ана Джумалиева.

Все още, обаче, сякаш съществуват случаи, в които институции отказват достъп до определени услуги на хора от различна раса или етнос - достъп до басейни, до различни институции.

Хората с двигателни увреждания, от друга страна, също се сблъскват с редица трудности, породени от недостъпната архитектурна среда.

"Имаме много жалби, свързани с недостъпна среда, а и дискриминация по признак увреждане. Точно заради това през 2017 г. от КЗД стартирахме безсрочната кампания "Достъпна България". Тази година имаме рекорден брой самосезирания само във връзка с недостъпната среда", коментира председателят на Комисията пред камерата на Bulgaria ON AIR.

Към момента много от културните обекти в България, например, не са пригодени за посещение от хора с двигателни проблеми. има, обаче, и такива, които осигуряват достъп. Точно поради тази причина от КЗД стартират кампания, която освен да постановява нарушения и да налага санкции, да издава и поощрителни сертификати.

Към момента от комисията извършват и аналитичен доклад, който цели да покаже кои региони и до каква степен са достъпни за хората с двигатени проблеми. Резултатите от него, обаче, ще бъдат известни до няколко месеца.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трябва да се узакони като дискриминиране ЛОШОТО ОТНОШЕНИЕ НА ШЕФ КЪМ РАБОТНИК.
2
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз дискриминирам по бивши и настоящи БКП паралясници! Също така обичам да ги гледам как сами се препържват!
1
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В България дискриминирани са ЕДИНСТВЕНО БЪЛГАРИТЕ