До морето и Созопол... Разпръсват праха на Божидар Димитров

Близките му ще сторят това край остров Свети Иван
1 авг 2018 10:23,
39

Днес от пристанището в Созопол ще отплава кораб, с който близки на проф. Божидар Димитров ще почетат паметта му като вземат участие в ритуала по разпръсване на праха му над Созополския залив, близо до остров "Свети Иван".

Така ще бъде изпълнено последното му желание - да бъде близо до морето.

Още по темата

Част от праха му беше разпръснат и в Македония, земята за която професорът се бореше през последните години от своя живот. Останалата част ще бъде поставена в гроба на майка му в градските гробища на Созопол.

А по-късно днес по време на редовното заседание на общинския съвет ще бъдат направени предложения за именуване на Археологическия музей и улица в Созопол на името на проф. Димитров.

"Созопол беше всичко за моя баща. Той непрестанно се занимаваше с различни видове дейности. След смъртта му се усеща празнота, без него няма да бъде същото", сподели пред Bulgaria ON AIR дъщерята на Божидар Димитров Мария.

Бившият директор на Националния исторически музей почина на 1 юли на 72-годишна възраст.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По закон нямаш право да разпръскваш праха на покойника и трябва да съхраняваш урната на определени места. Да видим дали някой ще глоби близките или за гербаджийската пасмина пак законите не важат.
37
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Морето край Созопол вече не става за къпане!!!!!!!!!!
36
3
 
2
 
! Отговори
Аполонец преди 5 години
Да приеменуват и острова на Свети Димитров
35
6
 
4
 
! Отговори
Еко! преди 5 години
Никой няма да влиза повече в такова море!
34
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Мнение 26Като питаш да те питам и аз....за колко БГ-професори или каквито и да е там титулувани знаеш че са носители на Нобелова награда? За никой нали? Колко са направили научно откритие? Николко нали? Колко са направили техническо откритие? Николко нали. Не ти говоря за велики технически открития а за "малки" "битови" открития нато кламера като тостера ...ей такива. ? а? ....няма нали? На гол тумбак чифте пищови си. Продължавай да се гордееш с българското кисело мляко
33
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Морето вече ще се нарича Божи гроп!
32
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Щом е врътнал куйрук около Герб, не ми го хвалете! Това и думкането по гърдите колко голям патриот и многознайко е, а ние сме някакви мухи и планктон са минусите.Иначе има малко плюс, че знае за героизма по време на Първата световна и не врещи срещу Русия!
31
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До До образованияПрави ме инженер. И съм добър инженер. Не ме прави добър икономист, защото не ми е основната професия.Що се отнася до знанието ми на езици, можеш да питаш чуждестранните ми партньори дали сричам или говоря свободно.И понеже завърших с моето "самохвалене" - след като 3-4 езика са нищо, а 50-60 часа учене са дреболия - ти какво си завършил, че ми стана интересно? Освен драпане на топките пред компютъра и чесане на език в интернет - за това явно те бива.
30
5
 
3
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 5 години
Бог да го прости! С нетърпение очаквах да иде на дебат в Македония, и да натрие носа на Миленко, с ***, но......Бог да го прости, много направи за тази прокълната и обречена страна, заслужава си да му се прости и заблудата, да е от Герб...
29
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До МнениеАми не - той че си беше въздух - въздух си беше. Обаче играеше по тънката струна на българина България най-велика, Македония наша територия и т.н.Затова тук го смятат за голямата работа. А това, че "откриваше" вампири или костите на Йоан Кръстител (напук на всички научни методи) и без проблеми фалшифицираше каквото му харесва говори достатъчно за методите му като "учен" и "професор".Между другото историята как влезе в музей в Румъния с размахване на депутатската карта е истинска.
28
3
 
5
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 5 години
А защо направо не прекръстят Созопол на "Божидар Димитрово"? Димитров не е истински професор, а почетен от ченгеджийския университет. Освен това е изключителен *** и сел.яндур, бивш доносник, ченге и псевдоучен, чийто пасквили имат общо с историята колкото филм на Мел Гибсън. След като почина изведнъж сатна най-достойния българин, че и улици ще му кръщават, потресаващо *** народ са българите. Направо ме е срам.
27
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как не разбрахте, че като учен беше "въздух под налягане", ама понеже много обичаше да се показва и да се рекламира и хората го имаха за голяма работа. А има къде-къде по-сериозни учени, които обаче си работят тихичко по музеите и институтите и не парадират по телевизиите с величието си. Ама "хляб и зрелища" и народът е доволен. А Божко беше по зрелищата...
26
8
 
2
 
! Отговори
Мнение преди 5 години
Чета тук коментарите относно славосъчетанието "български професор" и да ви кажа честно, правя си изводите, че авторите на тези коментари имат доста ниско самочувствие. Да не кажа, че са комплексари. С какво нашата професорска гилдия отстъпва от тези на Запад, пък и тези на Изток? Може би едиствено по заплащането.В общи линии, май в България (пък и по света) живее многобройна "българска" ***, която и грам самоуважение няма към майките и бащите си. Нали сме една нация, един народ??
25
6
 
4
 
! Отговори
annybody преди 5 години
До Анонимен 3 - фНе бъркайте Б. Димитров с "поетите-лауреати" на соцреализма като Светлин Русев и Стефан Цанев, които съсипаха стотици хора с догмите на измислената си идеология и доктрини - на тяхното котило дължим чалга-културата.Божидар Димитров е на светлинни години разстояние от подобна "титулована" ***, а да си сътрудник на ДС по време на чумна епидемия в някои случаи е въпрос на оцеляване - не на проституция, както при повечето "културни" трегери от "светлото бъдеще".
24
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Български професор" - прилагателното обезсмисля съществителното.
23
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До До образованияПогледни се в огледалото и виж ти какво имаш и какво разбираш.Освен да плюеш по форумите за нищо не те бива май....
22
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименЕ, и аз това имах предвид....Ама масово народа се води по титлите и си мисли, че след като той се е кръстил "професор", значи наистина е....То и Слави Трифонов така завърши консерватория, ама поне не се гордее с това.
21
7
 
5
 
! Отговори
До образования преди 5 години
С техническо и икономическо образование като си, това не те прави нито инженер, нито икономист, нито много знаещ и можеш. Това, че си взел 50-60 изпита не означава нищо друго, а това, че си покрил някакъв норматив. А и кой знае колко от тези изпити са били наистина сериозни.3-4 езика не е кой знае какво постижение. Още повече, че най-вероятно поне на 2 от тях сричаш и говориш разбираемо, но смешно...Самохвалко.
20
4
 
8
 
! Отговори
Петров преди 5 години
Унисекса Криско и неграмотния цига... 100 кила са културните продукти на демократична, "прозападна" България. Те книги не пишат защото не знаят буквите. Божидар Димитров може да е всякакъв но остави след себе си нещо, което ще се помни.
19
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименДрис.льо, имам две висши, едното от които техническо, а другото икономическо. Знам три езика освен българския. И за съжаление съм чел пасквилите на този "професор". Че познавам и хора, които имаха преки впечатления от него (например как се размахва депутатска карта в историческия музей в Румъния и се влиза без пари).А ти какво точно си завършил, защото техникумите ги закриха преди доста време?