Криза за кадри: Бизнесът не наема работници, били неподготвени!

Фирмите масово с до 10 човека, на година фалират 10% от тях
Обновена: 1 авг 2018 15:50 | 1 авг 2018 14:30, Камелия Цветанова
316

Криза за кадри на трудовия пазар у нас. В продължение на 4 години в периода 2012 - 2016 г. почти половината от работещите предприятия не са наемали работници. Това показва изследване на Националния статистически институт.

Още по темата

Към края на 2016 г. у нас са функционирали 350 хил. предприятия. Близо 170 хил. от компаниите не са търсили работници през разглеждания период.

Икономистът Мика Зайкова посочи пред Bulgaria ON AIR, че тази статистика е свързана с жизнения цикъл на предприятията. По думите ѝ жизненият цикъл на българските фирми е много кратък.

"Средно на година се раждат 12% фирми, от които задължително 10% след една година "умират". Нашето законодателство е толкова нечитаво, че се поправя поне 5 пъти в годината", обясни тя и отбеляза, че трябва да бъде поправен Търговският закон в частта за несъстоятелността.

"Хората започват да работят по 12 часа. Има фирми, в които постоянният персонал е само една трета от общия. Имаме 100 хил. души, които са трайно безработни", каза още Мика Зайкова.

Изпълнителният директор на АИКБ Добрин Иванов посочи, че през последните 3 години основният проблем на бизнеса е именно липсата на работна ръка.

Той каза, че около 92% от предприятията в България са микропредприятия - до 10 човека нает персонал.

Иванов обясни, че всяка предприемаческа идея започва със създаване на предприятие, но когато предприемачът започне да я реализира, той гледа да минимизира всички разходи, включително разходите за работници.

"Във всички сектори на икономиката липсва работна ръка. Безработницата е структурна. Новосъздадените фирми трябва да се конкурират за работна ръка с малки, средни и големи фирми. Кадрите са оскъдни, неквалифицирани и неподготвени да заемат свободните работни места", каза още Иванов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


316
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
274
1
 
25
 
! Отговори
Баш майстора преди 5 години
Абе и аз съм меринджей, ама като гледам колко са прости колегите ме избива на гордост
273
4
 
42
 
! Отговори
Бонаци преди 5 години
Няма бизнес в бг.Има мафия . Най вече червена
272
0
 
12
 
! Отговори
До 276 преди 5 години
Майсторе, шапка ти свалям!Ти явно си специалист - всичко знаеш, ама нищо не можеш.Знаеш, че предприемачите ще занимават кандидатите с простотии, понеже не са питали тебе с какво да се занимават сигурно?Не ти ли идва на акъл, че ако мериджеите измислят простотии, дълго няма да ги бъде да са меринжеи. А ако ги има и могат да плащат заплати, явно не се занимават с простотии.
271
0
 
6
 
! Отговори
Wc преди 5 години
Кой държи оръжието на бг парите са му ненужни
270
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Неподготвени сте я, за про сто тии те ,които креативните некадърни меринджей ще ва изгърбят
269
0
 
25
 
! Отговори
Вашата с.емка преди 5 години
За депутати кадри обаче има в излишък .а?
268
0
 
32
 
! Отговори
Браво. преди 5 години
По този повод искам да пратя специални поздрави на майките на българските робовладелци.
267
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 271В Обединената Икономическа Църква на Крупния Капитал такъв ли е основополагащия постулат? И къде точно на планетата Земя това важи? Лоби до лоби, картел до картел, монопол до монопол. Къв пазар бе, ПАПАГАЛ?...какъв "пазар" ли ? ами никакъв, след като тоя "отгоре" нареди на тоя по средата - "няма да работиш с "оня" въпреки, че тоя по средата е работил отлично с "оня" години наред...
266
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До286Може човек да има 5 висши и пак да си е некадърник а може да е с основно и да е факир в работата си....това са много тежки "заключения"... сега атомен физик, няма да ти реди фаянс "кадърно", вярно е...абе дали некадърника не вика "няма кадърни"?
265
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Пазарът е най-добрият регулатор."В Обединената Икономическа Църква на Крупния Капитал такъв ли е основополагащия постулат? И къде точно на планетата Земя това важи? Лоби до лоби, картел до картел, монопол до монопол. Къв пазар бе, ПАПАГАЛ?
264
1
 
6
 
! Отговори
До 268 преди 5 години
Много правилно разсъждаваш. Малко са такива като теб в Бг.
263
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 257Факт е, че няма читави кадри за нищо.И това касае и свободните, които работят за себе си и те не са читави...ти считаш ли се за "читав", след като твърдиш, че "няма кадри за нищо" , в което число попадаш и ти?доста от "шефовете" нямат въобще професионален капацитет и образование в областта, в която "наемат", но иначе претенции големи и разбира се дежурното вече "няма кадри" .
262
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Може човек да има 5 висши и пак да си е некадърник а може да е с основно и да е факир в работата си. Важното е да има кой да го оцени но когато работодателя е по глупав от работника надежда всяка оставете.
261
0
 
6
 
! Отговори
:)) преди 5 години
До 264 АнонименДавам пример! Форд не е висшист, а дори е упрекван и назван неук профан! Толкова за предприемачеството!
260
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В днешна България висшето девалвира до една смешна хартийка.В България старите и годни кадри съвсем скоро ще изчезнат, защото човешкия живот не е безкраен.От това, което остане и разнася някакви дипломи, ако се намери специалист по нещо, ще е равносилно човек да спечели от тото.Постепенно цялата икономика ще се свие и ще умре.Населението ще се свие и ще вегетира, като в банановите републики.Нещо подобно май пишеше в планът Ран - Ът и за жалост, ще го реализират изцяло.
259
3
 
17
 
! Отговори
До263 преди 5 години
Хайде сега пак някой друг ни е виновен "началниците" са ни виновни че имаме средно образование, бълващо нищоправци, висше образование бълващо измислени дисциплини и дървени философи. Ех колко е лесно да търсим вината другаде!
258
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
с шефове без висше, които са посредствении назначеи от тях подмазвачи без висшепровесионалистите с висше няма как да свършат работатаи работата не върви
257
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До До 254Няма ценностна система като цяло в обществото на която да се облегне човек. Всичко е така да се каже пикселизирано. А като цяло държавата в лицето на "политиците" няма абсолютно никаква стратегия за развитие на народонаселението. Даже няма понятие и от стратегия. Всичко се прави на парче, подритвани от време на време я от ЕС я от някой друг.
256
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До До 256Наличието на "више" не предполага автоматично работа като предприемач, тоест "фирмаджия". Изучаването на "више" предполага занимания с наука. А тия, които не могат да се занимават с наука се предполага, че отпадат и вече се занимават с по-земни дейности. Само че при нас "вишето" е принизено до стойността на основното образование. Немаме си наука. Гледаме само да изглеждаме.
255
4
 
14
 
! Отговори
До 259 преди 5 години
Какво пречи ли?Ами политиката на държавата.*** народ се управлява лесно, а умен и учен задава неприятни въпроси.Колкото повече хората са прости и като стадо, толкова по лесно ще ги водят за носа.Текущото положение с образованието е причината за липсата на качествени кадри, а това пък е причината икономиката ни да е със затихващи функции. Но това е желаното положение за "началниците" на нашите управници от САЩ, EU и кой знае още от къде. На тях не им трябват конкуренти, а потребители пазар