Криза за кадри: Бизнесът не наема работници, били неподготвени!

Фирмите масово с до 10 човека, на година фалират 10% от тях
Обновена: 1 авг 2018 15:50 | 1 авг 2018 14:30, Камелия Цветанова
316

Криза за кадри на трудовия пазар у нас. В продължение на 4 години в периода 2012 - 2016 г. почти половината от работещите предприятия не са наемали работници. Това показва изследване на Националния статистически институт.

Още по темата

Към края на 2016 г. у нас са функционирали 350 хил. предприятия. Близо 170 хил. от компаниите не са търсили работници през разглеждания период.

Икономистът Мика Зайкова посочи пред Bulgaria ON AIR, че тази статистика е свързана с жизнения цикъл на предприятията. По думите ѝ жизненият цикъл на българските фирми е много кратък.

"Средно на година се раждат 12% фирми, от които задължително 10% след една година "умират". Нашето законодателство е толкова нечитаво, че се поправя поне 5 пъти в годината", обясни тя и отбеляза, че трябва да бъде поправен Търговският закон в частта за несъстоятелността.

"Хората започват да работят по 12 часа. Има фирми, в които постоянният персонал е само една трета от общия. Имаме 100 хил. души, които са трайно безработни", каза още Мика Зайкова.

Изпълнителният директор на АИКБ Добрин Иванов посочи, че през последните 3 години основният проблем на бизнеса е именно липсата на работна ръка.

Той каза, че около 92% от предприятията в България са микропредприятия - до 10 човека нает персонал.

Иванов обясни, че всяка предприемаческа идея започва със създаване на предприятие, но когато предприемачът започне да я реализира, той гледа да минимизира всички разходи, включително разходите за работници.

"Във всички сектори на икономиката липсва работна ръка. Безработницата е структурна. Новосъздадените фирми трябва да се конкурират за работна ръка с малки, средни и големи фирми. Кадрите са оскъдни, неквалифицирани и неподготвени да заемат свободните работни места", каза още Иванов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


316
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
234
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Shark 239прав си ...НЯМА, ама няма НУЖДА от кадри, толкова, колкото се представя реално.Истински "глад" за хора имаше 2004-2008 г, когато заплатите хвърчаха.сега е обратното - има тук-таме някакво единично търсене в тесни ниши, но това търсене не е "от зор", а по-скоро от нарастнали прищевки - с 1 човек да покрие няколко дейности, при наличие на голямо предлагане. при което естестествено, че заплатите ще са ниски!за цената не може да се пазари, когато е на зор ... а зор реално няма!
233
0
 
26
 
! Отговори
Shark преди 5 години
ОФФФФФ СТИГА С ТОВА РЕВАНЕ БЕЕЕЕ. НЯМАТЕ КАДРИ, НЯМА И ДА ИМАТЕ!! НЕ РАЗБРАХТЕ ЛИ, ЧЕ ДОКАТО ДАВАТЕ ПОМОЩИ, А НЕ ЗАПЛАТИ ВСЕ ТАКА ЩЕ БЪДЕ. И ПО-ЗЛЕ ДОРИ. АЙДЕ СПРЕТЕ С ТАЗИ ТЕМА. ДОСАДНИ МРЪНКАЧИ
232
8
 
3
 
! Отговори
чичо от село преди 5 години
То и партийния ми викаше "***",че много бавно съм работел,ама то при комунизма всички така работеа.Ама аз търпя,че тези които си търсеха правата и не искаха да влизат в текеезето заминаха по лагери и някои се не върнаха.А па тиа де се върнаха ,до година -две измряха.Та аз като ми вика *** търпя,че не знам как е при вас,ама при нас още си управляват те.Комунистите де..Ама ние сме си добре..
231
3
 
5
 
! Отговори
Чалгарин дудаев преди 5 години
Актиорско майсторство е всичко.у бг актьори по вече от работници
230
0
 
24
 
! Отговори
жеко преди 5 години
шефа ми каза- ти си с висше ,а аз едва изкарах средно, затова те наех да работиш за 600 лв , сега отивам малко да си почина на яхтата
229
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За да увеличим заетоста от министерството решихме да въведем нова програма за заетост. Наетите по тази програма ще броят комари и мухи и ще записват резултатите в дневник.
228
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 225Кво стана с мильонти виетнамци бе ? Обещааате обещааате пък нищо...по-долу вече стана на въпрос, че практически НЯМА работа толкова, колкото специалисти има. е то затова са и ниски заплатите - хем не е на зор, хем може да избира т.н. "работодател"само 100 хил да се върнат "от гурбет" и тук ще настане глад, мор и бюрата ше се напълнят! но иначе се говорят "купешки" приказка, затото "така трябва".никой дефакто не иска никой да се връща, а пък ти говориш за виетнамци! кво ше ги правят
227
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ДжокоНай-подготвените кадри са в чужбина. При добро желание всеки новоназначен може да повиши знанията и уменията си стига да иска. Когато се работи се учи най-много.
226
8
 
7
 
! Отговори
чичо от село преди 5 години
Върнаха ги ,ама кравата и ралото не ми го върнаха.И семето.И децата избягаха рано от село,защото ни бяха зели земята и отвикнаха на селската работа ,та и нямаше кой да ми помага.Този имот и инвентар беше с години събиран,а за един ден отиде та се не видя..(в текеезето)Ама сега съм добре де-работя за партийния.Той е тука арендатора.Те така е при мен
225
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз кандидатствах за фронд енд дивелъпър и даже им изпратих и проекти и накрая не ме избраха въпреки че проведохме интервю.
224
1
 
41
 
! Отговори
Джоко преди 5 години
Обратното е. Бизнесът не е подготвен. Те искат подготвени кадри ама без пари. Няма такъв филм. Българският бизнес е много дребен, но с много големи претенции.
223
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До чичо от селоЕ па нивите ги върнаха бре ! Не помниш ли ? Ама сигур си ги продал за да има аху-иху и после тихо.
222
11
 
9
 
! Отговори
чичо от село преди 5 години
Колонизатора не ми взе кравата и нивите,ама комунистите ми ги взеха.И станах наемен раб отник.Зависим от партийния секретар.И станах послушен.Като нямаш нищо свое,къде ще ходиш.сега пак съм наемник и пак работя за партийния..Той е вече работодател..Ама като комунистите на времето ми взеха всичко -какво да правя?То аз и посвикнах..
221
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ми да лопат кепенците кат няма кадри и не искат да участват в подготовката на непоготвените дето ги имало. Да слагат катинара и да се пръждосват.
220
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кво стана с мильонти виетнамци бе ? Обещааате обещааате пък нищо.
219
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бабата дрънка пълни глупости противоречащи си една с друга непрекъснато.
218
1
 
6
 
! Отговори
:)) преди 5 години
До СчетиНа дребно е да! Но и фирми с 1н чов. персонал с обороти милион могат въобще да не плащат данъци! Проверка не се прави /1чов върти милиони, сам/ и проверки нема! Върху персоналът се плаща ДДС-няма дан.кредит! :))
217
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонименкакви синдикати бе брачед,гжендърката пламенчо ли чакаш?
216
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
леле колко промити мозъци от световни конспирации има тук.Човек се чвства добре,когато някой друг е виновн за неговите неудачи.Следващата стъпка е ,с тези *** да се спретне някоя революция от рода на ВОСР.Дано пак и ния не се замесим.ама като чета тук -едва ли
215
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най-накрая бизнеса да вземе решение!За какво му е да наема нови кадри , като стар кадър може да рабори както за двама/трима.Да им е честито на старите кадри !