Криза за кадри: Бизнесът не наема работници, били неподготвени!

Фирмите масово с до 10 човека, на година фалират 10% от тях
Обновена: 1 авг 2018 15:50 | 1 авг 2018 14:30, Камелия Цветанова
316

Криза за кадри на трудовия пазар у нас. В продължение на 4 години в периода 2012 - 2016 г. почти половината от работещите предприятия не са наемали работници. Това показва изследване на Националния статистически институт.

Още по темата

Към края на 2016 г. у нас са функционирали 350 хил. предприятия. Близо 170 хил. от компаниите не са търсили работници през разглеждания период.

Икономистът Мика Зайкова посочи пред Bulgaria ON AIR, че тази статистика е свързана с жизнения цикъл на предприятията. По думите ѝ жизненият цикъл на българските фирми е много кратък.

"Средно на година се раждат 12% фирми, от които задължително 10% след една година "умират". Нашето законодателство е толкова нечитаво, че се поправя поне 5 пъти в годината", обясни тя и отбеляза, че трябва да бъде поправен Търговският закон в частта за несъстоятелността.

"Хората започват да работят по 12 часа. Има фирми, в които постоянният персонал е само една трета от общия. Имаме 100 хил. души, които са трайно безработни", каза още Мика Зайкова.

Изпълнителният директор на АИКБ Добрин Иванов посочи, че през последните 3 години основният проблем на бизнеса е именно липсата на работна ръка.

Той каза, че около 92% от предприятията в България са микропредприятия - до 10 човека нает персонал.

Иванов обясни, че всяка предприемаческа идея започва със създаване на предприятие, но когато предприемачът започне да я реализира, той гледа да минимизира всички разходи, включително разходите за работници.

"Във всички сектори на икономиката липсва работна ръка. Безработницата е структурна. Новосъздадените фирми трябва да се конкурират за работна ръка с малки, средни и големи фирми. Кадрите са оскъдни, неквалифицирани и неподготвени да заемат свободните работни места", каза още Иванов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


316
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
214
0
 
25
 
! Отговори
ооо преди 5 години
И по-зле ще става. Кой луд ще учи за да седи после по 8 часа за да работи за робовладелци.В ИТ сектора е най-зле. С тези аутсорсинг компании, които препродават директно труд и печелят милиони само от разликата в заплащането между тези на ИТ специалист в чужбина и ИТ специалист в България.
213
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До213продължениеа китай започва да спада не защото намалява производството ... а защото вече няма кой да го купува, поради намалените доходи в страните в които изнася. ето го отново и отново ефекта на "змията захапала опашката си" - ниски заплати - ниски разходи и висока печалба - ниско пласиране на стоката поради ниските заплати ! затворен кръг!амин!
212
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 197Изобщо не чакаме бизнесмена да увеличи заплатите ни. Нали затова се обръщаме към синдикати и управляващи? Макар бизнесът да е частен, държавата регулира заплащането чрез МРЗ, чрез праговете, класа, КТ и пр. Но бизнесът не се съобразява ни с КТ, ни с прагове, ни с осигуровки, ни с нищо. Искаме почасово заплащане, бизнесът не е съгласен. Синдикати и управляващи позволяват на бизнеса да прави каквото си иска. Няма закони, няма правила, няма права.
211
2
 
29
 
! Отговори
Счети преди 5 години
Какво прави великият български бизнесмен. Прави фирма примерно "Гец 2008 " ЕООД. Навърта около 49999.99 лева оборот и фирмата се закрива, за да не се регистрира по ддс. После се прави нова фирма "Гец 2012" ЕООД и пак така стига до 49 999,99 лева и пак закрива фирмата, за да открие нова и така до безкрай. Вече 15 години го наблюдавам това, а държавата такива фирми въобще не ги проверява, защото не се регистрират по ддс и трудно влизат на ревизия въобще ! Е как да му работиш на такъв ?
210
16
 
4
 
! Отговори
Наемни работници преди 5 години
Вместо да се пенявите зад компа ,идете и свършете някоя работа..Залудо работи ,залудо не стой.Всичко се вижда от вашия работодател,на който му се мазните щом го мернете,и той може да ви се отблагодари подобаващо
209
2
 
15
 
! Отговори
Bg izmet преди 5 години
Работодателите на бг са заченати от дявола а крестникьт им е виетнамец.лапайте пари ва ща мама долна алчна.дьржава на измамници и долни мьстии
208
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До КОМУНИСТ ДО 191НА КАПИТАЛИСТА, КОЛОНИЗАТОРА МУ ТРЯБВА ЕВТИНА РАБОТНА РЪКА...още маркс го казва в 1-и том, че точно в това е едно от големите бомби, заложени в самата система - "капитализъм".и то си се вижда вече, по целият свят ...защо сега всички треперят - с китай да не стане нещо и да не вземе да спада - ВСИЧКИ политат в урвата надолу, до един! тромпета защо сега шантажира европа - защото иначе няма да може да си пласира скъпата стока "тяхно" производство.капитализма си заминава
207
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До комунисте,Стига писа глупости,на източноевропейците не им трябваха големи коли харчещи бензин,икономиката на източна Германия също беше срината напълно умишлено,за големите акули няма родина,затова се опитват и успяха да заличат държавите!Нито една държава вече няма самостоятелна политика.Нито една.
206
0
 
25
 
! Отговори
V преди 5 години
Аве тка има големи ***.,, Бг работника гледал кви били заплатите на запад. А не искал да работи като там,, Глупости. Аз работя в бивша соц. страна. Работя седнал на климатик В събота бачкам ако искам. Тук се плаща на час. Понеже си правя нормите и уважавам хората с които работя всяка събота ме викат. Мога да работя 8 или 12 часа ако искам. Не казвам че е цвете работата тук. Работя за нацисти. На предишната работа вземах двойно повече но реших да си почина. Не е вярно че по Европа бачкали мноо
205
1
 
4
 
! Отговори
:)) преди 5 години
До Физическо лицеЗа много, амо много пари е по изгодно да е ЕТ! Защо? При условие че почине /няма човек, няма проблем/собственика на ЕТ всичко приключва /ако има работници те остават без работа автоматично/! Ахааа! За какво иде реч в тази "държава"!
204
1
 
17
 
! Отговори
:) преди 5 години
До :) :) 154Пфу! Той пари има, ама пари за роботи и киберсистеми няма да даде. Не е въпросът до имане, въпросът е до манталитет. Манталитетът му ориенталски на чорбаджията български, макар да се има за патриот и за евроатлантик и да мрази Ориента. Пари за технологии не е научен да дава. Той заплати не дава, ти за роботи философстваш.Мен не ме мисли. Като не съм при 1 изедник, ще съм при друг изедник. Изедниците в Бг с лопати да ги ринеш.
203
0
 
2
 
! Отговори
Физическо лице преди 5 години
Говориш пълни лъжи..Не лъжи хората..
202
0
 
17
 
! Отговори
пецата преди 5 години
ние сме прости че позволихме от страх и от овчедушие капиталистите да си правят с нас каквото поискат, ако биех всек от шефовете си или им палих офиса и колата то може би някои от тях щяха да си вземат поука , най много мразят някой да им се опълчи н могат да си го представят защото ни имат за стока , материал, но ако вкараш 1 юмрук в мазната нага мусура веднага се отварят някакви способности за разбиране, само това е лечението нито политици никой няма да ни помогне, промяната започва от всеки о
201
0
 
14
 
! Отговори
КОМУНИСТ ДО 191 преди 5 години
НЕ ПРИЕМАТ ЕДНО И СЪЩО ЗАПЛАЩАНЕ ЗА ДА ИМАТ РОБИ ! ЗАЩОТО ХАРАТА ЩЕ СЕ ВЪРНАТ И ТЕ ЩЕ ИМАТ ВЕЧЕ КОНКУРЕНЦИЯ ! МИСЛИ, НЕ ЗАДАВАЙ *** ВЪПРОСИ. НЯМА И ДА ГО ПРИЕМАТ. НА КАПИТАЛИСТА, КОЛОНИЗАТОРА МУ ТРЯБВА ЕВТИНА РАБОТНА РЪКА
200
10
 
7
 
! Отговори
комунисте, преди 5 години
Виж каква беше икономиката в Гфр и ГДР и се скрий.Едните правеха мерцедес и бмв,другите вартбург и трабант.После при обединението ГФР (капиталистите) платиха сметката,защото ГДР комунистите я бяха окрали и изнесли .Като при нас....
199
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До kkkдано целия бизнес да фалира скоро ,след това нещата ще се оправят!..абе целия няма да фалира, ама много ше фалират...
198
2
 
15
 
! Отговори
kkk преди 5 години
дано целия бизнес да фалира скоро ,след това нещата ще се оправят!
197
0
 
24
 
! Отговори
Физическо лице преди 5 години
До 197. Няма да ни позволят да се обединим в никакъв случай. Политиците работят за бизнеса, а не за благото на обикновения човек. Бизнесменът и неговата фирма имат право на фалит, физическото лице няма. Бизнесменът може да си приспада направените разходи за бизнеса, включително и за представителни разходи да ходи на Бахамите, а физическото лице има право само да плаща ! Бизнесменът може да си приспада ДДС-то и да плаща само разликата, а физическото лице плаща цялото ДДС !
196
0
 
24
 
! Отговори
До 196 преди 5 години
Работещите българи, ако получаваха достойно заплащане, а не жълти стотинки, с които са в графата работещи бедни и със заплата, която е твърде недостатъчна дори да си покрият месечните елементарни нужди, щяха да си стоят у дома
195
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До КОМУНИСТКато ви разбиха икономиката,просто трябваше да направите като други капиталисти - да се изнесете,да си изнесете държавните заводи в други държави,където няма да ви ограничават с кого да търгувате или да не търгувате,а парите да влизат в България и за поддръжка на добри пенсии,детски,социално слаби,по-висок стандарт,за да не бяга населението.Просто е.