Отпускарски август е! Но има ли българинът пари за почивка?

Ваканцията невъзможна за близо половината ни сънародници
Обновена: 2 авг 2018 07:05 | 1 авг 2018 18:15, Красимир Ангелов
65
Отпускарски август е! Но има ли българинът пари за почивка?
Снимка: Булфото

Лятната почивка е недостъпна за почти половината от българското население, сочат резултатите от проучване на агенция АФИС, осъществено в периода 20-25 юли 2018 г. Интервюирани пряко в домовете им са 1010 пълнолетни български граждани.

Практически всеки четвърти българин (малко над 24%) планира да почива през това лято. Други 12% отчитат, че вече са използвали възможността за своята лятна ваканция преди края на юли и няма да почиват през традиционно отпускарския август.

На фона на това 45.9% от анкетираните посочват, че няма да почиват това лято. Други 13.5% отчитат, че на този етап не са взели решение дали ще отидат на ваканция.

Отпускарски август е! Но има ли българинът пари за почивка?
Снимка: АФИС

Къде предпочита да прекарва своята ваканция нашия сънародник?

Според проучването, нашето Черноморие все още е фаворит при избор на локацията. На него ще почиват 60 на сто от имащите възможност.

На море в чужбина пък ще заложи близо всеки пети българин – 21% от анкетираните.Едва 15% имат намерение да предпочетат планината пред морето. Екскурзиите определено не са любим начин за разпускане – едва 6% имат намерение да направят такава в родината, а само 3 на сто декларират своите намерения за екскурзия в чужбина.

Отпускарски август е! Но има ли българинът пари за почивка?
Снимка: АФИС

Едва ли е толкова изненадващо, че най-голямата група са тези, които декларират, че няма да имат възможност да почиват това лято. Според данните на АФИС става въпрос за 46 от пълнолетното население.

Кои са почиващите и кои са непочиващите българи?

Ако оставим настрани колебаещите се, данните могат да изградят следния приблизителен профил:

Почиващият българин е в по-голяма степен градски човек, с високо образование и по-висок от средния доход, във възрастовия диапазон до 50 години. Данните показват и една интересна закономерност – хората от София са склонни в по-голяма степен да почиват през юли, докато тези от областните центрове предпочитат повече август.

Прави впечатление, че хората над 60 години и пенсионерите в много редки случаи планират летни ваканции или почивки и като цяло не се възползват от тях. Финансовите възможности са очевиден фактор в това отношение, отчитат от АФИС.

Парите, и по-скоро тяхната липса, играят голяма роля не само при по-възрастните българи. От данните много ясно се вижда разделителната линия в доходите. Общо взето, говорейки за почивки и финансови възможности, тези, които живеят с до 500 лв. на член от домакинството, имат в пъти по-малка възможност да почиват през лятото. Българите с по-висок от този доход почиват в пъти по-често от по-бедните си сънародници. Сиреч, повече от 70 на сто от непочиващите през лятото са с доходи до 500 лв. на член от домакинството.

А колко дълго ще продължи ваканцията ни?

Българинът няма големи възможности за продължителни почивки, показват данните от проучването. Сред заявилите намерение да почиват, 42% твърдят, че ваканцията им ще бъде не повече от 5 дни. Малко по-голяма е групата на почиващите между 5 и 10 дни. Това са близо половината от имащите намерения да излязат във ваканция. Малцина са имащите възможност да си позволят по-дълга от 10 дни почивка.

Колко пари сме готови да заделим за своята почивка?

Важен момент е колко пари сме склонни да заделим за предстоящата почивка. Икономичният бюджет като че ли е водещ принцип и сред настроените за ваканция. Практически половината отговорили твърдят, че планираният бюджет е до 500лв. Всеки пети нашенец ще похарчи между 500 и 750 лева, а други 15% – между 750 и 1000 лв. По-заможните (готови да заделят повече от 1000 лв. са едва 14% от имащите намерения да почиват изобщо. Или с други думи това са само 4%.

А сравнено с 10 години назад?

Ако сравним описаната картина с ретроспективни данни от 2007 година, проучването откроява следните интересни подробности:

Днес българинът почива повече в сравнение с 11 години назад. Тогава нямащите възможност за лятна ваканция са били между 55 и 60 на сто, на декларативно ниво. По отношение на продължителността на ваканцията трудно могат да се забележат съществени разлики.

Но още нещо прави впечатление – тогава едва 4 на сто са били българите, имащи готовност да заделят повече от 1000 лв. на член от домакинството. Естествено, следва да се отчете ръстът в доходите, инфлацията и цените като цяло за този период. С други думи повече българи почиват сега, а заделяните пари са повече. 


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Каква почивка?Че аз нямам почивен ден през седмицата,а камо ли на курорт.Откъде пари?Парите са в червените олигарси и най обикновени бандити,поддръжници на червената мафия.Румен Овчаров вместо да е в панделата,най-безпардонно изкачва върхове в Русия.
60
1
 
1
 
! Отговори
Гошо преди 7 месеца
До Накратко
Абе ***, Гърция не е само района на Кавала и Апровалта бе.
Ти по-далече не си бил обаче.
59
1
 
5
 
! Отговори
ааа преди 7 месеца
Който няма пари за почивка, да си ходи на село да копае бостана.
Ще хване тен
58
1
 
6
 
! Отговори
*/* преди 7 месеца
Всяка една статистическа приумица в България ,трябва в статистическата таблица да има само две графи...София и провинцията.Нищо повече.Защото става дума за две различни Българии.
57
0
 
5
 
! Отговори
Ганю преди 7 месеца
Избягвам да почивам в България!Причини от земята до небето.На две крачки са Турция и Гърция.Кеф ти е Испания и Италия.
56
0
 
7
 
! Отговори
Киро харпуня преди 7 месеца
Да фъргам кинти че да ида да си пържа задникаитиквата...ниогиш! То и немам де...щот колкот имам зема че ги изпия, ама...па ми е кеф! Ей на, у реката на село вода колкот ти душа сака! Тука потна бира колкот щеш, ама да ме цакат да я плащам топла 5 пъти повече...тая нема стане! Пък и все некоя и друга кака остая самотна...харпуня мирен не стои. Затуй...нъцки море!
55
3
 
7
 
! Отговори
Фотосинтеза преди 7 месеца
Българинът винаги ще намери пари за почивка,алкохол и цигари.Но за дърва,въглища и храна няма.
54
2
 
12
 
! Отговори
Iceblast88 преди 7 месеца
На почивка ще ходят държавните с планирани отпуски за 3 години напред и с заплати изработени от хората. Частния сектор няма да ходят на почивка защото:
1. Държавата краде 60% от доходите им под формата на данъци за да даде на нищо неправещите си служители - паразити
2. Все някой трябва да изработи заплатите на държавните...
3. Защото след съдраните от държавата 30 кожи на частния служител не му остават пари за почивка
53
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ще почиват активистите на ГЕРБ и родата им.
Българите ще работят. Някой трява да изкарва парите все пак.
52
5
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 7 месеца
Тази опорка,че сега при управлението на ГЕРБ хората са бедни,а видиш ли,ако БСП и ДПС са на власт всички изведнъж ще забогатеят отдавна не върви.По скоро буди смях и съжаление към червените,които със измислени лъжи се опитват да заблудят хората.Не става,така избори не се печелят.
51
0
 
5
 
! Отговори
кой българин ? преди 7 месеца
Кой българин ?
50
8
 
5
 
! Отговори
сметка преди 7 месеца
6млн души в държавата, от тях 1,5 са пенсионери - трудно е с пенсия да се отиде на почивка, 1млн са Роми и Турци, които не ходят по почивки, защото са неграмотни и нямат пари. Демек 55% ще ходят на почивка, това са 3.2млн души, като махнем въпросните индивиди от горе то излиза че 3.5млн са българите или само 300х. няма да ходят на почивка. Та така почти всеки Българин значи ще ходи на почивка....
49
7
 
17
 
! Отговори
Накратко преди 7 месеца
Абе не знам дали българина има пари за почивка, но в Гърция всяка 3-та кола е с българска регистрация.Да не говорим че и менютата и табелите вече са и на български език.
48
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Тъпи тролове 8
Мога да се обзаложа че си от най-тъпите тролове на Цоко и Боко.
От тези които за 3 кюфтета ще изчукат майка си пред НДК посред бял ден.
47
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
А бе как да има пари за почивка, като те щедро се изсипват за глупави статистики.
46
1
 
10
 
! Отговори
ДебБело серец преди 7 месеца
Август вАканцувам аз
45
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Има ли българинът пари за почивка?


ТЦ!
44
4
 
17
 
! Отговори
Ташко Ерменко@ преди 7 месеца
Аз тази година на море няма да ходя,защото ме обраха.МВР не си върши работата и не мога да спя спокойно вкъщи.Оставка.
43
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Август месец ще почиват дебелогъзците
42
4
 
9
 
! Отговори
1 преди 7 месеца
Как няма пари,днес слънцето съобщи ,много голяма финансова новина,2милиарда излишък ,сме имали,или не всички,ще имат полза,от голямата финансова новина.