КНСБ с други сметки: Родните полицаи вземат по-малко от шведските!

Докладът, в който се твърди друго, бил аргумент за задържане на заплатите
53
КНСБ с други сметки: Родните полицаи вземат по-малко от шведските!
Снимка: архив, БулФото

Заетите в сектор "Сигурност" у нас получават 2,6 пъти по-малко от тези в Швеция и 1,7 пъти по-малко от словенците - като покупателна способност.

Така лидерът на КНСБ Пламен Димитров коментира доклад, обявен в медиите, според който родните полицаи са най-добре платените в Европа и заплатите им са съпоставими с тези на колегите им в Швеция и Норвегия.

Той уточни, че докладът първоначално е представен като документ на Световната банка, но след това банката се е разграничила от изследването и е станало ясно, че то е правено по поръчка на българското финансово министерство и е платено от ведомството.

От КНСБ коментираха, че методологията на изследване в доклада е изключително неясна, съпоставят се несъпоставими величини, показват се странни съотношения. Разходите, които се коментират, са по странен начин съотнесени с БВП на глава от населението, каза Пламен Димитров, цитиран от БТА.

В 980-те евро или 1776 лева, споменати в доклада, се калкулират и разходите за социални осигуровки, като според същия доклад те са около 51 процента. Когато се махнат тези 51 на сто от 1776 лева, остават 881 лева. Тези пари се облагат с данък от 10% и реално нетната заплата, която получава служителят, е 800 лева, каза Любомир Костов, икономист на КНСБ.

Според него България във всички страници на доклада се сравнява със страни от Балканския полуостров, а не трябва да се забравя, че сме външна граница на ЕС и разходите в този сектор не трябва да се сравняват със страни като Албания, Македония, Черна гора, Сърбия. 

По думите му числата сами по себе си са верни, но са така представени и тълкувани в доклада, че се създава усещането, че полицаите и пожарникарите в България получават заплати като тези в Швеция. Не трябва да се забравя, че има 13,5 процента незаети места в сектора, допълни Костов.

Според него този доклад е опит на изпълнителната власт преди бюджетната процедура да си осигури аргумент да не увеличава разходите в тези публични дейности.

Венцислав Станков, президент на Националния синдикат на пожарникарите и спасителите в България към КНСБ, коментира, че един пожарникар в България след увеличенията от 1 януари и от 1 март 2018 година, получава между 900 и 1100 лева. Това са служителите, които работят на терен, а не ръководен състав.

По проучвания на синдиката в сферата на пожарната безопасност и защита на населението в Европа се отделят между 0,6 до 1,1 на сто от БВП в скандинавските страни. В България едва достигаме 0,2 от БВП, каза Станков. Според него трябва да се прекрати това перманентно недофиннасиране на сектора, за да се повиши услугата за населението.

Синдикалистът отбеляза, че са съгласни, че неправилно се управлява човешкия ресурс в структурите на МВР като цяло. Те настояват административната тежест да се намали за сметка на увеличението на служителите, които са на терен - пожарникари и полицаи.

Той отбеляза, че в доклада се препоръчва служителите да останат същият брой, но разпределението им по области да е по-ефективно. Според Станков е чудно по каква методика са изчислени процентите, защото България е една от страните с много малък брой пожарникари на 1000 души население - под 0,8 на сто, а в Европа средният брой пожарникари е много по-голям - в Австрия наближава 19 на 1000.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
4
 
22
 
! Отговори
Мен преди 5 години
Що не кажат колко отпуска имат, колко им струва почивката в базите на МВР, по колко фалшиви болнични си пускат и после като за награда за нищоправенето получават 20 заплати на куп като станат на 45.
6
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
КНСБ ги знаем вече, че обслужват интересите на властта, вместо на работниците. Така са всички синдикати. Само лъжат. И в момента, за да успокоят българина и лакомите полицаи, пак лъжат и показват криви сметки. На българския полицай му била значително по-ниска заплатата отколкото от на шведския. Да бе, да! Ама шведския сам си плаща осигуровките с неговата заплата, нали? И работи до 60 години, вместо до 40 нали? Не сме толкова баламурници, че да ни преметнат. Знаем колко взима българският полицай!
5
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колко полицая има в Швеция общо и колко в БГ ?
4
4
 
15
 
! Отговори
Циник преди 5 години
По-интересен щеше да е въпроса - колко ПЪТИ по-малко получава редовия българин от шведските полицаи.Шведските полицаи - вече са политкоректно кастрирани...не смеят да гъкнат - пред тълпите мароканци, алжирци и прочие ***.
3
3
 
14
 
! Отговори
Мърди! преди 5 години
Всеки полицай,всеки работен ден трябва да оставя на бюрото на шефа поне една отрязана нарко-дилърска глава! Поне една!
2
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хаха ги направят на норма на разкрито престъление да им се плаща половината ще умрат гладни, а другата половиа ще напуснат.
1
4
 
30
 
! Отговори
Димо Димов преди 5 години
Защо сравнявате само техните заплати .Сравнете нашите пенсии с техните .