КНСБ с други сметки: Родните полицаи вземат по-малко от шведските!

Докладът, в който се твърди друго, бил аргумент за задържане на заплатите
53
КНСБ с други сметки: Родните полицаи вземат по-малко от шведските!
Снимка: архив, БулФото

Заетите в сектор "Сигурност" у нас получават 2,6 пъти по-малко от тези в Швеция и 1,7 пъти по-малко от словенците - като покупателна способност.

Така лидерът на КНСБ Пламен Димитров коментира доклад, обявен в медиите, според който родните полицаи са най-добре платените в Европа и заплатите им са съпоставими с тези на колегите им в Швеция и Норвегия.

Той уточни, че докладът първоначално е представен като документ на Световната банка, но след това банката се е разграничила от изследването и е станало ясно, че то е правено по поръчка на българското финансово министерство и е платено от ведомството.

От КНСБ коментираха, че методологията на изследване в доклада е изключително неясна, съпоставят се несъпоставими величини, показват се странни съотношения. Разходите, които се коментират, са по странен начин съотнесени с БВП на глава от населението, каза Пламен Димитров, цитиран от БТА.

В 980-те евро или 1776 лева, споменати в доклада, се калкулират и разходите за социални осигуровки, като според същия доклад те са около 51 процента. Когато се махнат тези 51 на сто от 1776 лева, остават 881 лева. Тези пари се облагат с данък от 10% и реално нетната заплата, която получава служителят, е 800 лева, каза Любомир Костов, икономист на КНСБ.

Според него България във всички страници на доклада се сравнява със страни от Балканския полуостров, а не трябва да се забравя, че сме външна граница на ЕС и разходите в този сектор не трябва да се сравняват със страни като Албания, Македония, Черна гора, Сърбия. 

По думите му числата сами по себе си са верни, но са така представени и тълкувани в доклада, че се създава усещането, че полицаите и пожарникарите в България получават заплати като тези в Швеция. Не трябва да се забравя, че има 13,5 процента незаети места в сектора, допълни Костов.

Според него този доклад е опит на изпълнителната власт преди бюджетната процедура да си осигури аргумент да не увеличава разходите в тези публични дейности.

Венцислав Станков, президент на Националния синдикат на пожарникарите и спасителите в България към КНСБ, коментира, че един пожарникар в България след увеличенията от 1 януари и от 1 март 2018 година, получава между 900 и 1100 лева. Това са служителите, които работят на терен, а не ръководен състав.

По проучвания на синдиката в сферата на пожарната безопасност и защита на населението в Европа се отделят между 0,6 до 1,1 на сто от БВП в скандинавските страни. В България едва достигаме 0,2 от БВП, каза Станков. Според него трябва да се прекрати това перманентно недофиннасиране на сектора, за да се повиши услугата за населението.

Синдикалистът отбеляза, че са съгласни, че неправилно се управлява човешкия ресурс в структурите на МВР като цяло. Те настояват административната тежест да се намали за сметка на увеличението на служителите, които са на терен - пожарникари и полицаи.

Той отбеляза, че в доклада се препоръчва служителите да останат същият брой, но разпределението им по области да е по-ефективно. Според Станков е чудно по каква методика са изчислени процентите, защото България е една от страните с много малък брой пожарникари на 1000 души население - под 0,8 на сто, а в Европа средният брой пожарникари е много по-голям - в Австрия наближава 19 на 1000.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
3
 
1
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
Като видя някой търтей (те му викат експерт) от синдикатите да се изказва ми се гади.Що не казаха веднъж на тях кой им плаща и по колко
46
5
 
3
 
! Отговори
Киро преди 5 години
Тъ...пънарите имащи за "полицай", да престнат да мрънкат. Единствено, което могат да правят незаконни протести с които рекитират данъкоплатеца за по-високи заплати.Между другото и тези пари са им много, защото никой няма да ги вземе на работа.МВР е сбирщина от неграмотни хулигани и изклесяци.
45
4
 
2
 
! Отговори
Iceblast88 преди 5 години
Вариант 2Залага се заплата от 1500 лева, но тя се взима на база на разкрити престъпления с издадени ефективни присъди и то влезли в сила (извинения със съда, не се приемат защото полицията трябва да разследва съда и да ги уличава в корупция). При 200 престъпления от които са разкрити, осъдени и влезли в затвора 20 = 10% от предвидените 1500 лева. Така полицая има възможността да взима добра заплата (бонус ако всичко е разкрито), хем хората ще виждат полза от МВР.
44
2
 
0
 
! Отговори
Iceblast88 преди 5 години
Най справедливо ще е ако заплатите на полицаите се определят на база на оценка на потърпевшия след приключване на разследването. 10-то бална система на база на която се определя заплатата. Примерно 10 разследвания - 9 от тях с мнение 0-отвратително и 1 мнение 1-малко по полезен от камък = 10 лева заплата за месеца. 9 мнения - 5 поносимо и 1 мнение 8 - доста добро = 580 лева. 10 мнения - превъзходно = 1500 лева. Обвързване на полученото с качеството на свършеното! Тогава МВР ще заработи!
43
3
 
8
 
! Отговори
E4o преди 5 години
Де да работеха като шведските или словенските си колеги, ама не би!
42
7
 
15
 
! Отговори
зелионка преди 5 години
за 800 лв чисто и аз бих седял в изгнил опел отколкото да бачкам като готвач в центъра на софия за 900 лв ако бех мамин т.панар без цели в живота !
41
4
 
9
 
! Отговори
меере и терминал 2 преди 5 години
заради толкова многоборйна полиция сме на това положение ...най много на брои с най голем апрестъпност и нерсигурност ...
40
2
 
7
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 5 години
Аз се чудя какъв е тоя наплив от чужденци за полицаи у нас, а то какво било!!!!
39
3
 
9
 
! Отговори
Kupo преди 5 години
ХахахахаххахаххахаххахйайайхайаййаххахаххахаххайахаххахаййахахахаййаййайаххахаххахахахаххахаххаххахахахгахаххсхсххахаххаххахаххахаххаххаСмях се от сърце!Кво каза КНСБ?Нищо!
38
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
КНСБ - то да си защитава работническата класа. Полицаите си имат едик куп синдикати. КНСБ - ТУ не вижда ли калко много народът не долюбва сегашната полиция та е почнал да я сравнява по заплати с шведските полицаи. Какво върши българската полиция - само глобява, почти нищо не разкрива, каналджии и "Сашо Тръпковци "рейтинг никакъв, заплати големи, привилегии също. КНСБ не сте в час.
37
9
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много са им, за работата която вършат. Работата на полицая не е по-опасна и по отговорна от работата на учителя или лекаря. Откъде накъде ще вземат повече пари от простосмъртните.
36
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Благородно е ,че шефът на КНСБ казва истинската заплата на полисмените - нетната , чисти пари , ами защо не каже каква е нетната заплата на учителите , а само се пише и говори за увеличението - да каже има ли сведения колко дава един учител за учебници , помощна литература , справочници, само речник - правописен е около 50 лв, та колко дава един сериозен учител ,който държи на качественото обучение, от чистата си заплата, махам интернета , той все едно ,че е без пари
35
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Полицайте само се оплакват как са им ниски заплатите по 1500 2000 лв и 20 заплати на куп и как *** ги бият.Ама после пазят боко нали и всички останали депутати и министри трябва да им се дава минималната заплата а не повече от нея нищо не вършат само взимат парите на пенсионерите и нормалните хора катаджий и патрулиращи
34
1
 
6
 
! Отговори
До номер 25 преди 5 години
Браво! Право в десятката е коментарът Ви.
33
1
 
12
 
! Отговори
До КНСБ преди 5 години
Вие носите вина за мизерията на българите искаме протест и оставка на това правителство безработните и пенсионерите едвам живеят ако искате да покажете ако сте с нас време е за бунт всички са на мнение,че и вие носите вина покажете ,че сте с народа
32
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма полицай, който да разчита на заплатата си, особено пък катаджия. Да им се спрат заплатите за една година и ще видите, че ще напуснат около пет процента от всичките. Те са на службица заради далаверата, ранното пенсиониране, картата и двадесетте заплатки. А от срещите ми с тях, стигам до извода, че бягат от работа, като дявол от тамян.
31
2
 
20
 
! Отговори
До КНСВ преди 5 години
Покажете,че сте с народа вдигнете протест за пенсиите и минималната заплата не се интересуваме от ченгетата ,защо само на парче делите дайте за всички крайно време е мз да стане 1000 1500 лв и средната 2000 не може един да взима 10 000 а друг да взима 500 лв неможе пенсията да е 200 тр да е поне 300 500 трябва на всеки няколко месеца да се вдигат доходите със закон!!!!
30
3
 
21
 
! Отговори
сега преди 5 години
На кой вярвате на Световната банка или на КНСБ?!
29
3
 
20
 
! Отговори
факт преди 5 години
КНСБ вместо да защитава търтеите да се погрижи за техните си членове че мизерстват...
28
3
 
18
 
! Отговори
Чалгарин дудаев преди 5 години
ТОЛКОВА МНОГО *** НЕКАЧЕСТВЕНИ В СИСТЕМАТА НА МВР ЧЕ БОЙКО НЕ СЕ СПРАВИ.КАНЕШЕ СЕ ДА СИ ПОЧИСТЯТ КЪЩИЧКАТА.ТЯ ОБАЧЕ СИ ОСТАНА СВИНАРНИК