Рисковете им: ГЕРБ на вота да не е №1, БСП – пак филмът на Виденов

Андрей Райчев предупреди социалистите, че може да се самоизолират
Обновена: 2 авг 2018 19:06 | 2 авг 2018 17:00,
131
Рисковете им: ГЕРБ на вота да не е №1, БСП – пак филмът на Виденов
Снимка: архив "Булфото"

Един от рисковете пред ГЕРБ е да не спечели местните избори догодина и така да се стигне до предсрочни парламентарни избори.

БСП пък рискува да завие много наляво и всички да си кажат, че този филм вече са го гледали.

Това смята социологът Андрей Райчев за двете най-големи партии в политиката. 

"Ако Борисов спечели местните избори, това е една ситуация, ако той ги загуби – е съвсем друга ситуация. Затова опозиционните партии правят всичко възможно да излязат в максимално добра форма и да победят", каза той пред БНР.

Райчев припомни, че на местни избори много рядко има категорична победа – такава, каквато на миналия кметски вот, когато ГЕРБ победил категорично.

"Най-често местните избори завършват с някакви междинни резултати и всеки казва, че е победил. Но ако има ясна загуба на управляващите – загубят десетки градове и областни центрове, ще възникне ситуация за предсрочни избори в страната. Почти сигурно е", смята социологът.

Още по темата

Той коментира и "Визия за България" – документът, който БСП представи преди седмици. Според Райчев той е интересен, макар да не е съвършен и да е станал прекалено "разлят".

"Но централната идея в него е "много добра" – че държавата трябва да определи няколко приоритетни области за ускорено икономическо развитие", каза социологът. Той допълни, че почти не е засегната темата за външната политика, а въпросът с данъчната политика е решен "интересно" - "Запазва се плоският данък за бизнеса, но като лични доходи повишават данъците за по-богатите".

Райчев предупреди, че документът крие рискове за БСП: "Първият е да залитне вляво и да покаже една визия, която е прекалено лява и българите да кажат: "А, този филм сме го гледали". Вторият риск е да остане в изолация. Ако програмата изглежда прекалено лява, социалистите да останат без възможни съюзници".

Според него държавните предприятия трябва да минат на мениджърска основа, а не да се разширяват бордовете им. Той предупреди и че в изявленията на соцлидерката Корнелия Нинова има тенденция към урбанизация, което според него е опасно.

"Тези лозунги – дайте да бъдем самостоятелни и суверенни звучат много добре. Искам да ви напомня, че Жан Виденов "загина", не защото беше нечестен човек. Той казваше "дай да сме самостоятелни и суверенни" и се скара с Русия и Щатите едновременно. Казваше и "дайте да увеличим производството", без да мисли за пазара. Наистина увеличи производството, но това до нищо не доведе, освен до разорение на банки", каза още Андрей Райчев.

Той коментира и преговорите на кабинета с майките.

"Излишъкът в бюджета не са пари в чекмедже. Това не е нещо, което може да се раздаде просто. Тези пари не могат да бъдат харчени просто така – за каквото поискаме. Освен това, да се харчат пари за проблеми е лесно, ако е еднократно. Доколкото разбирам обаче, Борисов договаря с майките (на деца с увреждания – бел.ред.) едно постоянно увеличаване на бюджета с над 100 милиона. Това не е лесно за България. Без да подценявам страданията на хората, има и много, много други хора, които също, ако разкажат историите си насериозно, ще ви настръхнат косите", каза социологът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако не ви жал за *** , поне да ви е жал за 2 мил пред прага на бедността, майките на деца болни от ДЦП, епилепсия ,гладните ни баби и дядовци ,които мизеруват , за повечето фалирали болници , за хората от Мизия , и ред други наводнени села и градове , за хората пострадали и загинали в катастрофи . С две думи ни казвате таз от 2 мил другата да са три ли???? Като защитавате това нещо
61
5
 
2
 
! Отговори
:)) преди 5 години
До ;-)Харесва ми, защото бърка в здравето на червените некадърници, които ни влачат към глада и мизерията. Айде въз!---------------Ех ... ! Аз не сакам да съм добре, аз сакам Вуте да е зле! - Вървящият към Европа! :)) Комай имаш мноооого дълго да вървиш и да не стигнеш и това ганьовско мислене!
60
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А дъртите улавци аплодират Нинова на Бузлуджа, без да осъзнават че заради нея и такива като нея пенсиите са им малки.
59
8
 
6
 
! Отговори
:)) преди 5 години
До 64 анонименПак лозунги! Разочаровае АнтиБСП! Спокойно, наследниците на БКП-ГЕРБ са на власт! По опасно няма да дойде от това мутри да са във власта!
58
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Айде нема нужда крадливите ръчички на Нинова да докосват властта, ББ си е много добре уа.
57
7
 
8
 
! Отговори
;-) преди 5 години
Да, харесва ми, защото държавата върви в правилната посока. Бавно, но на където трябва - към Европа и белите държави. Харесва ми, защото бърка в здравето на червените некадърници, които ни влачат към глада и мизерията. Айде въз!
56
7
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
БСП трябва да се даржи много далече от власта. Като наследница на престъпната БКП, отговаря за избитите без съд и присада десетки хиляди лекари, учители и духовници.Крадливи приватизатори начело с Нинова ограбиха държавните активи, станаха милионери и водят за носа бедни де били пенсионери.
55
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гостенин, Герб спечелиха избори през 2014 и през 2017 г. И двете години са след 2013
54
6
 
3
 
! Отговори
:)) преди 5 години
До 57 АнонименСлушай по-внимателно Вожда си, като се пробваш да вникнеш в казаното, моля! За развихреното въображение на ББ ясно си личи, че казаното от него сутрин-обед и вечер си противоречи, т.с мисълта ме съвсем не е стабилна!
53
7
 
8
 
! Отговори
;-) преди 5 години
Хубаво - искате да смените Борисов. Добре, но с кого? С Нинова? И с какво тя ще подобри живота ви? Ще похарчи пари, за да се хареса на електората си, напр ще даде 50 лв на пенсионерите, което ще ги зарадва за ден, два, седмица; ще даде на тоя, на оня, ще изхарчи парите събрани от сегашните и после? Като Мадуро във Венецуела - глад и мизерия за всички. После какво? Пеевски шеф на ДАНС? Репресии за опозицията? Народен съд?
52
9
 
6
 
! Отговори
хаху преди 5 години
Той боку е мутра. хамин
51
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
БКП е обявена със закон за престъпна организация. БСП е правоприемник на тази престъпна организация и трябва да бъде забранена.
50
10
 
8
 
! Отговори
гостенин преди 5 години
След 2013 година ГЕРБ не са печелили избори. Всички избори са им манипулирани и са чиста лъжа техните изборни победи. Съвсем сериозно си мисля, че след разкриването на костинбродската початница, тази дейност е изнесена в чужбина и оттам идват фалшивите бюлетини, с които ГЕРБ печелят всички избори. Митниците са техни и спокойно могат да вкарат неограничено количество бюлетини, колкото са необходими за спечелването на изборите, каквито и да са те.
49
5
 
7
 
! Отговори
:)) преди 5 години
До 54 АнонименА Боко дет раздава /лично/ пари от бюджета, ко ще кажеш? :))
48
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В касите на Техноимпекс е имало в пъти повече пари отколкото Корнелия Нинова плаща за него, да не говорим за материалните активи, по тази схема бяха ограбени хиляди български предприятия, според трябва ли да дадем власт на Корнелия Нинова, доказания крадец?
47
9
 
3
 
! Отговори
:)) преди 5 години
До 51 Анонименникога власт за БСП.-------------------------------Това е лозунг с стил БКП, т.с ГЕРБ ! Та пак да питам какво те притеснява от БСП?пп. убеди ме, че е притеснително ако БСП дойдан на власт, моля! АнтиГерб сам, а не за БСП!
46
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Червените спамаджии платени от Нинова не са народа, никога власт за БСП.
45
4
 
7
 
! Отговори
Jo6 преди 5 години
Писал съм го и друг път - Ако не беше дошъл т.н. цар БСП щеше да спечели. Бяха уплашени и имаха едно на ум и нещата можеше да потръгнат. НО довлякоха гладния и всичко продължи - кражби, мизерия.....
44
6
 
4
 
! Отговори
RE: 39 преди 5 години
"Свободата сам да решаваш съдбата си и да пътуваш по света май е непонятна за червените ***."Затова го освирквахме в Лондон, червено ***.Аман от пребоядисана червена номенклатура, до там наглеете, че вместо да се засрамите от комунистическата диктатура 75 г., обвинявате нормалните.Цецка - партиен секретер на БКП.Росенчо - платен Комсомолски.ББ - член на БКП.Костов партиен секретар в УНСС - Карл Маркс.Червени ***, начело с диктатора ви и печатниците ви за бюлетини.НАГЛЕЦИ
43
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не ме е страх БСП да дойде на власт, те вече не са гладни... Докато герберастията е зейнала да излапа и залъка на хората!