Рисковете им: ГЕРБ на вота да не е №1, БСП – пак филмът на Виденов

Андрей Райчев предупреди социалистите, че може да се самоизолират
Обновена: 2 авг 2018 19:06 | 2 авг 2018 17:00,
131
Рисковете им: ГЕРБ на вота да не е №1, БСП – пак филмът на Виденов
Снимка: архив "Булфото"

Един от рисковете пред ГЕРБ е да не спечели местните избори догодина и така да се стигне до предсрочни парламентарни избори.

БСП пък рискува да завие много наляво и всички да си кажат, че този филм вече са го гледали.

Това смята социологът Андрей Райчев за двете най-големи партии в политиката. 

"Ако Борисов спечели местните избори, това е една ситуация, ако той ги загуби – е съвсем друга ситуация. Затова опозиционните партии правят всичко възможно да излязат в максимално добра форма и да победят", каза той пред БНР.

Райчев припомни, че на местни избори много рядко има категорична победа – такава, каквато на миналия кметски вот, когато ГЕРБ победил категорично.

"Най-често местните избори завършват с някакви междинни резултати и всеки казва, че е победил. Но ако има ясна загуба на управляващите – загубят десетки градове и областни центрове, ще възникне ситуация за предсрочни избори в страната. Почти сигурно е", смята социологът.

Още по темата

Той коментира и "Визия за България" – документът, който БСП представи преди седмици. Според Райчев той е интересен, макар да не е съвършен и да е станал прекалено "разлят".

"Но централната идея в него е "много добра" – че държавата трябва да определи няколко приоритетни области за ускорено икономическо развитие", каза социологът. Той допълни, че почти не е засегната темата за външната политика, а въпросът с данъчната политика е решен "интересно" - "Запазва се плоският данък за бизнеса, но като лични доходи повишават данъците за по-богатите".

Райчев предупреди, че документът крие рискове за БСП: "Първият е да залитне вляво и да покаже една визия, която е прекалено лява и българите да кажат: "А, този филм сме го гледали". Вторият риск е да остане в изолация. Ако програмата изглежда прекалено лява, социалистите да останат без възможни съюзници".

Според него държавните предприятия трябва да минат на мениджърска основа, а не да се разширяват бордовете им. Той предупреди и че в изявленията на соцлидерката Корнелия Нинова има тенденция към урбанизация, което според него е опасно.

"Тези лозунги – дайте да бъдем самостоятелни и суверенни звучат много добре. Искам да ви напомня, че Жан Виденов "загина", не защото беше нечестен човек. Той казваше "дай да сме самостоятелни и суверенни" и се скара с Русия и Щатите едновременно. Казваше и "дайте да увеличим производството", без да мисли за пазара. Наистина увеличи производството, но това до нищо не доведе, освен до разорение на банки", каза още Андрей Райчев.

Той коментира и преговорите на кабинета с майките.

"Излишъкът в бюджета не са пари в чекмедже. Това не е нещо, което може да се раздаде просто. Тези пари не могат да бъдат харчени просто така – за каквото поискаме. Освен това, да се харчат пари за проблеми е лесно, ако е еднократно. Доколкото разбирам обаче, Борисов договаря с майките (на деца с увреждания – бел.ред.) едно постоянно увеличаване на бюджета с над 100 милиона. Това не е лесно за България. Без да подценявам страданията на хората, има и много, много други хора, които също, ако разкажат историите си насериозно, ще ви настръхнат косите", каза социологът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
БСП няма как да не завие наляво - те сега са най-вдясно и или ще продължат да са най-дясната партия в България или ще завият наляво, но пак ще си останат дясна партия, каквито са всички останали партии. Това е проблемът на България - всички партии са десни, леви и центристки партии няма, а рекламиращата се за лява партия БСП, реално е най-дясната партия.
1
3
 
21
 
! Отговори
V преди 5 години
Кой ще въведе 1000лв мрз? Кой ще въведе седмично заплащане на труда при равни условия за двете срани? Върховенство на съда пеи всички важни документи. И тия спорове да се решават в съда? Кой ще бутне незаконите ромски махали? НЯМА КОЙ. ЕЕЕ ЗА КОГО ДА ГЛАСУВА НАРОДА??? Един ден някой ме пита - А ти за коя партия би гласувал? Аз му отговарям-За китайската комунистическа партия. Щото дава резултати. Защитава интетесите на народа а на на корпорации и малцинства. В бг няма за кого да се гласува.