Война в мирно време: Как да сложим край на жертвите на пътя?

През последните месеци всеки ден има сериозна катастрофа
2 авг 2018 22:44,
33


Относно предстоящите промени в правилата на пътя, засиления контрол и нужните мерки, които трябва да се предприемат, за да се намали черната статистика на загиващите почти ежедневно на пътя се изказа Христо Радков от Българското обединение на шофьорите в "Денят ON AIR".

"Строим магистрали с 2 активни ленти, а вече трябва да строим такива с 3", заяви Радков в студиото на Bulgaria ON AIR.

Той добави, че през последните два месеца почти всеки ден има катастрофа и забавянето за останалите водачи е с часове.

"Километрите след катастрофата са най-опасни, заради изнервените от чакането и жегите шофьори. Когато забавим с излишни 4-5 часа тежкотоварния трафик, освен с чакането на границата, при тях закъснението се натрупва и те също бързат да наваксват. Огромните камиони с 30 тона маса причиняват много лоши последствия при удар", предупреди още той.

Радков информира още, че до вчера 312 на брой са загиналите от началото на годината, освен починалите след инцидента, които, по думите му, не са влезли в статистиката.

"С новия закон нищо няма да се промени. Трябва да се направи анализ на това, което се случва и въз основа на него да се предприемат мерки. В момента се говори, че от фонд "Пътна безопасност" ще бъдат закупени камери, но те няма да разрешат проблемите на пътищата, а по-добра организация на движението", каза Христо Радков и добави, че "със санкции и камери не става".

Освен по-добрата организация на движението, сред предложенията на специалиста са курсистите да минават полигон (обучение) в реакции при екстремни ситуации и да се купят светещи информационни табла по магистралите с известяващи надписи за предстоящи инциденти на пътя или влошени метеорологични условия.

"Пътният полицай започва работа със 700 лв. заплата, а продавачка в хранителен магазин - с 1200 лв. От "Пътна полиция" сега имат задължение само да санкционират, а не да подпомагат движението", посочи още Радков.

Представителят на Българското обединение на шофьорите изброи внесените към регионалния министър предложения, сред които: да се положи маркировка там където липсва преди да е дошъл сезонът на мъглите.

Останалите предложения, внесени от обединението на шофьорите са: да бъде сложена двуредна мантинела на опасни места и да се изсече ниската растителност за да се осигури по-добра видимост на завоите.

"Жертвите ще паднат със 100 човека на година", убеден бе Радков.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
18
 
! Отговори
ТHE Патриот преди 5 години
алкохол+дрога+комплексиран и безотговорен бай ***+ моторно предвижно средстово=смърт!
8
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Пътният полицай започва работа със 700 лв. заплата, а продавачка в хранителен магазин - с 1200 лв."Продавачката в магазин има 100% изпълнение на служебните задължения, пътния полицай не успява да санкционира и 0,1% от нарушенията... Така погледнато даже много им плащаме на пътните...
7
5
 
21
 
! Отговори
Щирлиц преди 5 години
1. Закриване на КАТ,ДАИ,всякакви автокурсове във този им вид,и изграждане от нулата с нови служители.2. Обучението на кандидат шофьори става държавен монопол,като се връща кормуването на полигон,и изпита на него,с достатъчни и наистина проведени часове по време на обучението.3. Учебните автомобили да са с дължина поне 4м,и с добро остъкление,а не с някакви амбразури.Нещо такова трябва да бъде.
6
0
 
28
 
! Отговори
Умен българин преди 5 години
Много проста рецепта - на светофарите работещи камери. И всеки наглец - от *** с BMW за 2 лева , до тежкар с джип за 100 бона, при отнемане на предимство на нормалните шофьори ,да бъдат глобявани ефективно. Не е нужно за хиляди левове, важното е да е неотвратимо и задължително за всеки нарушител. На бас, че ще подейства!
5
1
 
52
 
! Отговори
Един преди 5 години
Кауза пердута!Умишлено почти унищожено БДЖ,в резултат хиляди тирове и автобуси по пътищата на Бългатия!Масово купени книжки от неграмотни хора!Недостатъчно добре подготвени шофьори и шофьорки!Употреба на алкохол и дрога!Селски манталитет,кой е по по най!!!Видими резултати ...
4
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Чрез смартомобили. Смартомобилите общуват помежду си и спират и избягват катастрофи. Дуракоустойчиви автомобили.
3
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С истински закони , важащи за всички, отнемане на книжки , а не вратички как наши хора да си карат, както искат ...мантинели?? отдавна са отречени , защото са още по-опасни и се превръщат в ножове , храсти?? навсякъде се премахват , а не сама по завои.. и най- вече абсолютен контрол този фъфли и се чуди какво да предложи ,че "нашите" да си карат ,както искат , а другите да спазват закона
2
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Докато самочувствието на пътя е прекалено високо, докато се мислим за най-великите,недосегаеми и безсмъртни,докато не се научим да пазим себе си и околните-нищо няма да ни спре да се избиваме като пилци на пътя!
1
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не пийте и не друсайте, хубаво казано ама тоя *** народ...