За нормален живот в София 1500 лв. заплата, в страната – 1200

КНСБ сметна: Издръжката на живот се вдига с 36 лева от януари
356
За нормален живот в София 1500 лв. заплата, в страната – 1200
Снимка: Dnes.bg

Издръжката на човек нараства с 36 лева от началото на годината и за нормален живот са необходими 590,32 лв., изчисли КНСБ.

Така за четиричленно домакинство - двама възрастни и две деца, трябват 2361,28 лв месечно, по данни на Института за синдикални и социални изследвания на КНСБ.

Парите са нужни за покриване на разходите за храна, поддържане на жилището, здравеопазване, транспорт и почивка.

Данните бяха представени от президента на синдиката Пламен Димитров и от експерта на Института Виолета Иванова.

Нетният размер на средната работна заплата трябва да е около 1200 лева на човек, за да може семейството да живее нормално, но не повече от 20% от българските наемни работници получават подобни заплати. Средното нетно възнаграждение през март е по-ниско с 321 лева, каза Пламен Димитров, цитиран от БТА.

В София необходимите средства за нормален живот са 3078 лева за четиричленно домакинство, а за човек от домакинство - 769.56 лв. Издръжката на живот в столицата надхвърля средните нива на издръжка в страната с 30,3 процента. Ако доходите на домакинството се формират само от заплатите на двамата родители, то за всеки от тях нетната средна работна заплата не трябва да бъде по-ниска от 1539 лева.

Официалните данни за трудовите възнаграждения в столицата за март тази година отчитат нетна средна работна заплата от 1168 лева или бруто 1505 лв., която е с близо 24,1 на сто по-ниска от реално разполагаемия доход за покриване на издръжката на живот на един човек.

31,1 на сто от домакинствата в България са с общ доход на човек от домакинство до 321 лв. или това са близо 2 243 000 души. 44 на сто от домакинствата са с общ доход на човек от линията на бедност - 321 лева, до необходимите средства за издръжка на живот, а 29,4 на сто от домакинствата са с общ доход на човек над издръжката на живот.

Броят на бедните домакинства намалява, но се запазват високите им равнища, коментират синдикалните експерти. Според тях от икономическия подем на страната не са облагодетелствани всички, а това води до диференциация и подоходно неравенство между най-богатите и най-бедните. Данните на Евростат са допълнителен аргумент за това твърдение, отбелязват от КНСБ.

Според тях най-богатите 20 процента от населението получават 8,2 пъти повече от най-бедните 20 процента. Година преди това разликата в доходите им е била 7,7 пъти, а през 2012 г. - 6.6 пъти.

Според наблюденията на анализатори в области като Видин, Кюстендил и Благоевград нетният размер на средните трудови възнаграждения са едва около 50 процента от необходимия размер за издръжката на живот.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


356
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
328
1
 
5
 
! Отговори
Гадният програмист преди 5 години
До IT Crowd - и още нещо - в такива случаи, в които усещането е, че някой не прави нищо, може да се приложи Scrum. Също така, на всеки 3 или 6 месеца се прави performance review от мениджър, поставя се оценка на представянето на програмиста (спрямо която му се актуализира или не заплатата), поставят му се цели за лично подобрение/промяна през следващия период и т.н. Просто при Вас изглежда е липсвал контрол какво се прави и как се прави.
327
1
 
7
 
! Отговори
Гадният програмист преди 5 години
До IT Crowd - нямал си късмет. Има ги и такива шарлатани в бизнеса. Как ще стане един продукт, обаче, не зависи само от програмистите, които са му крайните реализатори. Имаш директори, продуктови мениджъри, дизайнери, архитекти, тестери и т.н. Има и още фактори за високите заплати на IT специалистите: търсенето на професията, както и приходите от продукция (растат фирмените приходи, растат заплатите) - нещо, което в държавни организации и фирми от други сфери не се случва с такъв темп.
326
3
 
4
 
! Отговори
Цецка Цачева и Цвъки преди 5 години
За всичко това трябва да благодарим на нашия мил Бат Бойко, който ни оправя вече трети мандат и ще продължи да го прави дай Боже и четвърти, ако му позволим.Продължавай, Боки!Много ни е хубаво! Оох!
325
3
 
0
 
! Отговори
IT Crowd преди 5 години
А и да допълня, за да не кажете, че само при нас е било така. Работехме и с външни Вендори включително и IBM и разочарованието ми е пълно - обясняваш им по сто пъти какво искаш да направят, те си правят каквото те си искат, проектите се забавят с месеци заради така вършещата се работа, искателите от бизнеса са недоволни и в крайна сметка компанията вместо да изкарва повече пари тя ги губи за някакви безсмислени разработки. Да не говорим,че тук имаха вина и Бизнес Анализаторите, абe пълна тъпотия
324
4
 
4
 
! Отговори
IT Crowd преди 5 години
До Гадният програмист Това абсолютно не е така! Допреди 2 месеца работех в IT отдела на голяма компания - е няма толкова мързеливи, бавни и не работещи хора като IT хората, това беше и причината преди 2 месеца да напусна след 3 години в този отдел, просто не издържах да гледам как хора, които не правят нищо полезно за другите хора взимат 3-4-5 пъти по-големи заплати от нормалните хора в тази компания. Неоправдано високи са им заплатите на масата от програмисти и въобще в IT сферата.
323
1
 
0
 
! Отговори
До 285 преди 5 години
Ей го бе.Ръсещия мозък.Ти трябва да си на някакви лекарства.Спри ги или ги смени.Нали знаеш...знаеш разбира се, че амебоподобният ти начин на мислене се приема насериозно само в абсурдистан.Дори в една Румъния след подобно изказване хората ще ти се смеят и ще те гледат със съжаляващ поглед.Така е.Освен да те съжалява друго няма какво да те прави човек.
322
8
 
16
 
! Отговори
Гадният програмист преди 5 години
Колко трябва да е *** някой, за да се оплаква или завижда за високите заплати на програмистите? Те са резултат от яко четене, което не спира когато завършиш образование, а продължава и всеки ден докато бачкаш. Четеш, включително и извън работно време, за да си полезен и да ти плащат. И заради това има инсулти при програмистите и не доживяват до пенсия, ако не се реализират на по-късна фаза като мениджъри и не понамалят писането на код и четенето. Обратно към кафенетата и кръчмите!
321
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За какво се оплаквате?Когато едно време сте бляли, пили и стояли в кафетата по цял ден, вместо да учите - аз съм учил. Сега, на 28, взимам 14 000 заплата + 1500-2000 доходи от инвестиции. Нито съм гении, нито съм с нещо специален. Просто съм взимал по-добри решения, когато е трябвало.Не търкам билетчета, купувам си книги.
320
4
 
10
 
! Отговори
Тъп програмист преди 5 години
До bobi 1980Поредния *** който мисли, че е недооценен и заслужава повече... Научи се да пишеш грамотно, и МОЖЕ БИ ще започнеш да виждаш по-далече от носа си.
319
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стига с тая София бе,само там ли са хора, само там ли трябва да ядат, омръзна ни София та София,то да беше златна,а то бунището на България.Аман.
318
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Омръзна ми някой да ми смята глътката въздух, че струва 590 лв, омръзна ми някой да ми пресмята колко трябват на човек за месец, заплата 510 лв давам ви ги и си правете сметка да ви стигнат за месец,а понякога с толкова се налага с тях да карат цяло семейство,нали,то като всичко ти е спокойно защото някой не знае какво е да нямаш и тогава лесно се говори на бедния колко му трябват, безсрамници.Писна ми от б.клуци.
317
0
 
8
 
! Отговори
Нерон преди 5 години
Брех маа му, верно ли ще стигнат?
316
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как да няма заплати по 600-800лв в Сф? Има. Позната е лекар, вярно учи още за специалност, заплата 600лв. Каза, че санитарките и мед.сестри там е трагедия - буквално няма какво да ядат.Юристка, завършила наскоро, едно, че няма никаква работа, второ заплатата е 500лв преко сили. Като се видя с тях на кафе и всеки път аз плащам сметката, щото иначе няма да седнем. Правят си сметка на 2-то лева за кафе. Колко други подобни професии има... Мъкаааа!
315
0
 
15
 
! Отговори
Павката преди 5 години
Значи с тия заплати от по 450 лв. повечето ставаме нормални веднъж на всеки 3-4 месеца.
314
0
 
21
 
! Отговори
seira преди 5 години
"МЪДРОСТТА СЕ ПРОЯВЯВА ТОГАВА, КОГАТО НЕЩАТА ЗАПОЧНАТ ДА СЕ НАЗОВАВАТ С ИСТИНСКИТЕ ИМ ИМЕНА!" (китайска пословица)В "ДЪРЖАВА", КОЯТО НА ПРАКТИКА Е СОБСТВЕНОСТ НА ПОЛИТИКО-ИКОНОМИЧЕСКАТА МАФИЯ, КОЯТО ПРЕЗИРА НАРОДА (СУВЕРЕНА) И ПРАВИ ВСИЧКО ВЪЗМОЖНО "ДА ГО ДОКАРА ДО ПРОСЕЩКА ТОЯГА", НЕ МОЖЕ ДА ИМА НИКАКВО РАЗВИТИЕ, ИНВЕСТИЦИИ, БИЗНЕС, ПОЛИТИКА ПО ДОХОДИТЕ И Т.Н.ИСТИНАТА Е ЕДНА:140 ГОДИНИ СТИГАТ!ЦЯЛАТА ВЛАСТ В РЪЦЕТЕ НА НАРОДА!!!..............НАРОДЕ !!!!!!!
313
0
 
21
 
! Отговори
Реалист преди 5 години
1500? е правилната цифра, иначе цените ни са европейски
312
17
 
10
 
! Отговори
Бат ви компютръджият преди 5 години
Пишем си кода и ми дреме на гъзо, взимам 5 бимбака и палим към слънчака.
311
1
 
28
 
! Отговори
За програмистите преди 5 години
Хора защо нападате програмистите? Каква вина имат, че на другите професии не се дават достойни възнаграждения? Ето това е проблема, а не че някой взима 5-6000лв.
310
3
 
10
 
! Отговори
Тръба преди 5 години
Става страшно, в Днес.бГ ври и кипи! Във Фейса също! Мън-мън-мън...
309
9
 
13
 
! Отговори
Зико преди 5 години
От 1500 лв заплата за осигуровки отиват 1000 лв. Хората не работят здраво защото държавата ги ограбва.