Заплата в плик и невнесени осигуровки. Колко губи всеки?

Около 6 млрд. лева губи държавната хазна на година от недекларирани възнаграждения
Обновена: 2 авг 2018 09:05 | 2 авг 2018 07:00,
286
Заплата в плик и невнесени осигуровки. Колко губи всеки?
Снимка: Dnes.bg

Около 6 млрд. лева годишно губи държавната хазна от недекларирани възнаграждения. При средна работна заплата за страната от 1060 лв. по данни на националната статистика средната декларирана в Националния осигурителен институт е 821 лв.

Сметките показват, че при тази разлика месечно хазната губи по 53 млн. лв. от невнесени осигуровки за всички работещи над 2,2 млн. души, а годишно цифрата набъбва до малко над 6 млрд. лв., пише "Монитор".

"Липсата на пари в осигурителните фондове означава невъзможност държавата да изпълнява основните си функции. Тези вноски днес са необходими на правителството, за да изплащат пенсиите на родителите ни утре. Освен това бюджетът е източник и на ред други блага като здравеопазване и инфраструктура", коментира пред изданието говорителят на НАП Росен Бъчваров. Щетите за родните служители също не са малко, годишно те губят над 2 млрд. лева.

Усреднените загуби на човек пък възлизат на малко над 1000 лева за година, а за период от 30 години набъбват до 32 хил. лв., показват изчисленията на новия софтуер на Националната агенция по приходите на сайта zaplatavplik.bg. За същия период пък всички работещи ще бъдат oщетени с почти 73,5 млрд. лв. от болничните, ползването на обезщетение за безработица или при майчинство, както и при пенсиите, където е най-голямата загуба. Дори и да се осигуряваме на реалната си заплата пак има риск да имаме проблем при достигане на пределна възраст.

"Честа практика е работодателите да осигуряват служителите си на 4-часов работен ден, а действително те да прекарват над 8 или 12 часа в службата. Ако този феномен продължава през целия трудов път на човека, той никога няма да може да се пенсионира", обяснява Бъчваров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


286
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
235
1
 
12
 
! Отговори
Никой преди 5 години
Ми оти ме осигурява на 4 часа а ме дръжи помоя ли вина ми дава заплатата в плик бе *** или вие там.дето вкарвате законите има накривихте дедовия,нито ги глобяват нито проверки има.по тия фирми нито нищо...КУЧЕ ВЛАЧИ РЕЙС.Вземете мерки бе срещу тия работодатели или лапате поткопите от тях и ние да го духаме..знам фирма в която съпруга ми не е взел заплата ни в плик ни в нищо вече 5 месеца..подадох сигнал да му се направи проверка,накривихте му ***...*** лакомници затрихте народа бе
234
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колкото и да внесеш пак ще бъде откраднато и пак управляващите ще викат че няма пари !Странното е че за тях винаги има предостатъчно но по тоя въпрос нагло си мълчат !А иначе за ГЛУПОСТИ кай знае защо винаги има достатъчно !! И с предимство ??
233
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 220 Ако четеше малко повече щеше да знаеш че пенсионната система у нас е разходопокривна - отдавна не се трупат пари някъде си в някоя сметка, за да се дадат точно на правоимащия когато му дойде времето.Така че, кой къде изнесъл пенсионните фондове търси си го в теориите на конспирацията.Пък аз нямам нищо напротив ,тъй както аз плащам от моите осигуровки част от пенсията на твоите родители, така и ти от твоите имигрантски доходи да пращаш по малко и на моите родители та да сме квит!
232
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Политиката по доходите убива желнието да се плащат осигуровки, поради простата проичина, че те не отиват за подобряване на живота. Сега гелдаме протести на майки с деца с увреждане, а БоЦко пбявява гръмогласно как "няма пари". А и има да с еподаряват милиони на ортаци (като зализания собственик на БМФ). Хората знаят, че е напълно безсмислено да внаят в касата на политиците, защото нищо няма да получт в бъдеще. Докато царува политиката на крадците - така ще е.
231
4
 
4
 
! Отговори
Санди преди 5 години
Държавата иска, ама не може да си го вземе, щото няма желание или някой има интерес. Или пък просто са *** парчета и нямат капацитета да го свършат. Почасово заплащане, заплатата през банка, и плащане всяка седмица. Премахва се 4 часовия работен ден и готово.
230
7
 
10
 
! Отговори
Истината преди 5 години
От укриването на доходи, работниците взимат чиста сума с 5% по-малко, заради по-високите нива на осигуряване заради това укриване на фоходи. Втората загуба на работниците е, че родителите им взимат с 40% по-ниски пенсии, а и самите те като се пенсионират ще взимат минималната пенсия. Третата загуба за работниците е, че са с ниски обезщетения при болест и други подобни. За сметка на невнесените осигуровки на работниците, демократите работодатели си купуват нови самолети, яхти, бентлита, ...
229
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всъщност не са 6 милиарда лева годишно, а над 1,1 млрд. лева на месец, т.е. над 13 милиарда лева на година се губят, като половината от тях, които са за сметка на работодателя, са чиста загуба за работниците.
228
3
 
9
 
! Отговори
сра преди 5 години
чудех се, защо тия ни правят на маймуни. Елементарна сметка - месечно 52М на загуба, което като се умножи по 12 месеца според Монитор/държавата прави 6 милярдя... Сметки за 3ти клас математика не могат да направят... популизъм.Но после разбрах, че никой не обръща внимание на това, а се джафкате кой бил плащал и кой не, кой бачкал, кой не. Ай сиктир, цялата тая мизерия си я заслужаваме. Преди време, един каза че матрЯла е кофти а другия, че 80% са ***. Ми вярно е, ама истината боли...
227
0
 
7
 
! Отговори
Олег преди 5 години
До Безпартиен 208Ами освен осигуровки българските работодатели не плаюат и овъртайм.
226
0
 
9
 
! Отговори
Олег преди 5 години
До Селяни прости, 192Ама никой никого не кара да става работодател! Като не му харесва да става работник!
225
1
 
6
 
! Отговори
Бай Тошо преди 5 години
Някой питаше кой бил ограбил пенсионите фондове. Преди 1989г пансиони фондове нямаше и така беше в всички соц. държави. Ако искате можете да го чуете директно от бай ви Тошо . Има последното му интервю в тубата
224
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Заради укриването на доходи сега имаме прекалено високи осигуровки.Сега от 1000 лева доход - 500 лева на ръка и 500 лева официален доход, се удържат 68.90 лева осигуровки за сметка на работника и 103,35 лева за сметка на работодателя и за работника остават недекларираните 500 лева плюс 431,10 лева, които после се облагат с ДОД. Ако се облагаха всичките 1000 лева с два пъти по-нисък процент на облагане, сумата на осигуровките ще е същата, но работника ще вземе 50 лева повече.
223
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 228Нека вкарат 2-3 хиляди работодатели по 10-20 години в затворите за измама с осигуровките и за половин година тези милиони ще се появят в каса....да се започне от криб, ...от "борда на директорите" на криб, кво ше кажеш?
222
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вината е изцяло в импотентната ни държава. Нека вкарат 2-3 хиляди работодатели по 10-20 години в затворите за измама с осигуровките и за половин година тези милиони ще се появят в каса. Ноооо как да приемат строго законодателство като тези дето трябва да го приемат са основните неосигуряващи на реална заплата. Хара това е българия, с малка буква, най-асурдната и зле управлявана държавица.
221
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен Аз немога да плащам пенсии на хора които са взъпитали предатели... Няма кой да плаща няма население.. Това ще стане.. Всеки сам да си храни родителите..
220
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 222Просто трябва да спрем пенсиите на родителите на имигрантите.. които не работят в България.....ти можеш ли да осигуриш даже минимален доход на всичките 2 млн ако се върнат ? даже 100 хил. да се върнат - имаш ли толкова работа за тях, да не говорим за доход ?защо говорите общи приказки, не мога да разбера? и постоянно атакаат е върху тези "в чужбина" или върху тези дето "не работели", а не погледнеш по-дълбоко в тези на които им работят?
219
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще викате "червените крадци" защото ще ви спрем пенсиите на родителите , бе предатели.. Не сме длъжни да ви храним родителите.. и да ги пазим да не ги ограбят ромите.
218
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сигурна съм, че и 1000 лв осигуровки да внасяме като дойде време да се пенсионираме пак няма да има пари за нашите пенсии. Други са галениците на таз държава и за тях се харчи много
217
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 220червените крадци, които направиха пишман демокрацията и окрадоха пенсионните фондове, изнасяйки ги в чужбина за да ги поделят помежду си?==Абсолютно. И сега се канят чрез законови промени (същото се готви и при "братушките"), да върнат и легализират краденото във вид на "инвестиции" и да станат ОЩЕ по-богати и държавата окончателно да стане дефакто "частна". Но иначе същите разбойници много обичат да проповядват "любов" и "смирение" защото "простия" българин бил "завистлив и злобен"
216
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Просто трябва да спрем пенсиите на родителите на имигрантите.. които не работят в България..