Заплата в плик и невнесени осигуровки. Колко губи всеки?

Около 6 млрд. лева губи държавната хазна на година от недекларирани възнаграждения
Обновена: 2 авг 2018 09:05 | 2 авг 2018 07:00,
286
Заплата в плик и невнесени осигуровки. Колко губи всеки?
Снимка: Dnes.bg

Около 6 млрд. лева годишно губи държавната хазна от недекларирани възнаграждения. При средна работна заплата за страната от 1060 лв. по данни на националната статистика средната декларирана в Националния осигурителен институт е 821 лв.

Сметките показват, че при тази разлика месечно хазната губи по 53 млн. лв. от невнесени осигуровки за всички работещи над 2,2 млн. души, а годишно цифрата набъбва до малко над 6 млрд. лв., пише "Монитор".

"Липсата на пари в осигурителните фондове означава невъзможност държавата да изпълнява основните си функции. Тези вноски днес са необходими на правителството, за да изплащат пенсиите на родителите ни утре. Освен това бюджетът е източник и на ред други блага като здравеопазване и инфраструктура", коментира пред изданието говорителят на НАП Росен Бъчваров. Щетите за родните служители също не са малко, годишно те губят над 2 млрд. лева.

Усреднените загуби на човек пък възлизат на малко над 1000 лева за година, а за период от 30 години набъбват до 32 хил. лв., показват изчисленията на новия софтуер на Националната агенция по приходите на сайта zaplatavplik.bg. За същия период пък всички работещи ще бъдат oщетени с почти 73,5 млрд. лв. от болничните, ползването на обезщетение за безработица или при майчинство, както и при пенсиите, където е най-голямата загуба. Дори и да се осигуряваме на реалната си заплата пак има риск да имаме проблем при достигане на пределна възраст.

"Честа практика е работодателите да осигуряват служителите си на 4-часов работен ден, а действително те да прекарват над 8 или 12 часа в службата. Ако този феномен продължава през целия трудов път на човека, той никога няма да може да се пенсионира", обяснява Бъчваров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


286
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
215
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен Никоя държава няма натрупани пенсионни фондове.. Чака да вземе от младите да плати на старите.. В САЩ частно , А защо шеше да фалира АйГе и правителството наля 1 трилион. Къде са техните пари , защо само казвате че само българската държава ви е виновна..
214
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 213Значи виновни са ти имигрантите, а не червените крадци, които направиха пишман демокрацията и окрадоха пенсионните фондове, изнасяйки ги в чужбина за да ги поделят помежду си?Същите тия имигранти, които обвиняваш, пращат пари на близките си за да оцелеят някак тук и поддържат на командно дишане умрялата ни икономика.Колко *** трябва да е човек, да не осъзнава кой е виновен за сегашното състояние?Нормално ли е изобщо моите пари да отиват в общия кюп, а не на индивидуална партида
213
3
 
4
 
! Отговори
А преди 5 години
Защо не направите така, че да не може работаделят да назначава служители на 4 или 8 часов работен ден, а да работи повече за малко пари. Без законадателни промени, няма промяна
212
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не внася осигуровки и пропива няколкото стотака в повече дето му ги дава работодателя без да ги декларира, после реве на умряло защо е на минималната пенсия и защо рдоителите му взимат мижави пенсии - ами затова ги взимат мижави, заради такива като него. Мислят си, че печелят, а всъщност губят и това е най-вече сумата, която работодателя не плаща за негова сметка и което води до по-ниски пенсии за родителите ни и на тези дето укриват сега доходи, до по-лошо здравеопазване, до по-високи удръжки
211
0
 
13
 
! Отговори
Петю преди 5 години
Спокойно ще дойде и времето когато няма да има българи ,тогава да видим как ще накарват индийците да им работят,като те са свикнали на помощи да живеят.Ще поживеем и ще видим.
210
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не е виновна държавата и политиците или мафията.. Просто половината население в България са предатели.. Не може да работим за да храним предатели... След като децата им са чужбина да им спрем пенсиите.. Да си ги взимат в САЩ и Лондон..
209
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От всеки 100 лева укрити доходи, дебеловратия демократ-работодател печели по 20,67 лева от невнесени за негова сметка социални осигуровки, а вие си мислите че сте на печалба. Не сте на печалба, на загуба сте, но нямате сивото вещество да го разберете.Общо всеки месец демократите-работодатели така печелят между половин милиард лева и един милиард лева от невнесени за тяхна сметка осигуровки, което е загуба за работниците.
208
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Половината младежи които завършват средно бягат в Чужбина.. Пита се в загадката докага , ще издържат нервите на тези които остават , да хранят родителите на предателите.
207
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Реалността е такава ,че работещите плащат пенсиите на пенсионерите. При тази ситуация държавата да се замисли имигрантите чии пенсии плащат?Какво ни струва на нас останалите да оцеляваме в България да плащаме пенсиите на родителите на имигрантите, вместо да бъдат вдигнати пенсиите на нашите родители та и те да имат някакви достойни старини.
206
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бедни сме защото окупатора САЩ ни граби - включително човешки ресурси .. спонсора на олимпиадите по математика е фондация Америка за България.
205
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 210при сегашното ниво на производителност на труда, можеше да взимаме масово по 2500-3000 лева заплата, вместо 510-600 лева, както е сега....а кой би влизал тогава при арменският поп ... да дава "обещания" ?
204
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Заради укриването на доходи и неплащането на осигуровки и ДОД, сме по-бедни с около 40%. Заради мизерните заплати, които ни плащат дебеловратите демократи, сме по-бедни с още 200%, т.е. при сегашното ниво на производителност на труда, можеше да взимаме масово по 2500-3000 лева заплата, вместо 510-600 лева, както е сега.
203
0
 
11
 
! Отговори
НОИ преди 5 години
Най -добре е годините за пенсия да се направят 100!Трябва да се вдигне и вноската за пенсия..така като направиш 100г хем ще празнуваш пенсиониране хем и рожден ден и хем ,че ставаш на 1век!Така а и човек ще има и стимул да не умира млад все пак ще е внасял 70-75 г вноски за пенсия и да умреш на финала и да се набуташ ,човек ще си пази здравето за да достигне заветните 100г!
202
3
 
7
 
! Отговори
Безпартиен преди 5 години
Това за чиповете са глупости до Анонимен. Работя в IT сферата в БГ, фирмата е Американска, разпределям времето си тук и там по 6 месеца, просто като идвам на работа имам един четец на вратата в който всеки се вписва с код кога е дошъл и кога си е отишъл, тази система в САЩ, директно отива в техния "нап" и си пише на чека седмичния...Толкова и токова % federal tax, social tax, medicare, state.... И това е, няма чиновници дето се да се занимават с ТРЗ и подобни глупости, да смятат излишни неща
201
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ЗАПОМНЕТЕ! 206Дълговете ще продължават да растат!.."дълговете" са фикция? какво изобкщо представляват "парите", изобщо има ли ги? кой ги е създал?що пък аз да не мога да си направя мои пари, ти - твои и т.н...нали по този начин са "създадени" сегашните т.н. "пари"! нали, или бъркам?
200
1
 
18
 
! Отговори
ЗАПОМНЕТЕ! преди 5 години
Пенсии НЯМА ДА ИМА! България се намира във демографска катастрофа!Пенсионната възраст ще продължи да расте!Дълговете ще продължават да растат!Това е спиралата на смъртта за тази система. Измъкване няма.Не е далеч времето когато всеки ще се спасява по единично. Подготвяйте се от сега за не плачете после "олеле ама как стана така".
199
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Селяни прости, 192Цялата система е създадена само със една цел - ДА ВЗЕМА от вас...Защо не казваш докрай истината - кой смуче най-мтого (пряко и косвено) от хората и кой дефакто и деюре стои в дъното бомбата, която цъка отброявайки последните секунди на Системата ? Кой е най-големият грабител на всички, вкл. и на бизнеса, който обаче си го изкарва на хората. Защо не казваш кой трябва да бъде унищожен за да настъпи равновесие в системата? БАНКИТЕ !
198
2
 
11
 
! Отговори
Истината преди 5 години
Истината е,че българите винаги сме били лъгани още от Живково време. Всичко хубаво се изнасяше-дрехи,платове,храна.Заплатите ни винаги са били едни от най -ниските .Нямаше кой знае какви придобивки за българите както в други държави,а напротив много ограничения.А след свалянето на Живков,тотално ни ОГРАБИХА и ни разгониха фамилията !Само приближени до властта имаха всичко !Трудно ще върнат българите,защото винаги са били лъгани от работодатели и управляващи !
197
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пенсии няма да има , и да искаме заради демографската криза , ми да спре системата и да няма осигуровки.. Аз моите родители мога да си ги храня ..
196
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мафията си има име - окупатора САЩ + предатели и шпиони..