Заплата в плик и невнесени осигуровки. Колко губи всеки?

Около 6 млрд. лева губи държавната хазна на година от недекларирани възнаграждения
Обновена: 2 авг 2018 09:05 | 2 авг 2018 07:00,
286
Заплата в плик и невнесени осигуровки. Колко губи всеки?
Снимка: Dnes.bg

Около 6 млрд. лева годишно губи държавната хазна от недекларирани възнаграждения. При средна работна заплата за страната от 1060 лв. по данни на националната статистика средната декларирана в Националния осигурителен институт е 821 лв.

Сметките показват, че при тази разлика месечно хазната губи по 53 млн. лв. от невнесени осигуровки за всички работещи над 2,2 млн. души, а годишно цифрата набъбва до малко над 6 млрд. лв., пише "Монитор".

"Липсата на пари в осигурителните фондове означава невъзможност държавата да изпълнява основните си функции. Тези вноски днес са необходими на правителството, за да изплащат пенсиите на родителите ни утре. Освен това бюджетът е източник и на ред други блага като здравеопазване и инфраструктура", коментира пред изданието говорителят на НАП Росен Бъчваров. Щетите за родните служители също не са малко, годишно те губят над 2 млрд. лева.

Усреднените загуби на човек пък възлизат на малко над 1000 лева за година, а за период от 30 години набъбват до 32 хил. лв., показват изчисленията на новия софтуер на Националната агенция по приходите на сайта zaplatavplik.bg. За същия период пък всички работещи ще бъдат oщетени с почти 73,5 млрд. лв. от болничните, ползването на обезщетение за безработица или при майчинство, както и при пенсиите, където е най-голямата загуба. Дори и да се осигуряваме на реалната си заплата пак има риск да имаме проблем при достигане на пределна възраст.

"Честа практика е работодателите да осигуряват служителите си на 4-часов работен ден, а действително те да прекарват над 8 или 12 часа в службата. Ако този феномен продължава през целия трудов път на човека, той никога няма да може да се пенсионира", обяснява Бъчваров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


286
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
195
2
 
14
 
! Отговори
Хахах преди 5 години
Каква пенсия сънуваш?? Системата е фалирала отдавана и пенсии няма да има! Засега я поддържат на системи и преливат пари от общия бюджет и от данъците.Но ако вземем предвид демографската ситуация ясно е че най късно до 2030 г системата ще се срине и всички който са внасяли цял живот ще пият една студена вода!.Затова умните хора вече не плащат нищо и гледа сами да си заделят пари и да си ги инвестират така че да си подсигурят старините.Не рачитайте на държавата. Там всичко е прогнило!
194
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези пенсионери които храним в момента са възпитали деца предатели и изменници - на всички децата им, внуците им са в САЩ и запада.. Докога може да продължи това.. За тези които в момента са на 40-50г. Пенсии въобще няма да има..
193
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Селяни прости 192Държавата рекетира ВСИЧКИ....айде най-накрая да кажеш - кое е таво "митично" същество, наречено държава? #кой в крайна сменка стои зад нея? едно време беше уж "на народа", а сега на кого е тая "държава"?
192
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
така човек сам може да си направи сметката дали да се осигурява към държавата, или да скатава и да се оправя сам после като дойде момента
191
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не плащайте осигуровки като седна в някое евтино кафене всичките бабички пенсионерки се хвалят че децата и внуците им са в Лондон или САЩ.. Да си вземат там да ги хранят и лекуват..
190
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
има ли някъде смислен калкулатор, който да изчисли прогнозна пенсия?този в сайта на НОИ е тотална щетапримерно след 20 години какъв % би била пенсията спрямо нетната заплата преди пенсионирането?
189
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До БезпартиенДържавата просто да въведе почасово заплащане, и всичко да е вързано с НАП. Идваш на работа записваш се, отиваш си отписваш си, колкото работиш толкова внасяш за пенсия...аха .... забрави само да кажеш - чиповете къде ше са - на челото, или под дясната мишница ?
188
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
САЩ и Запада ви грабят бе будали.. Дори парите от осигуровките са на борсата в САЩ , купват държавни облигации на САЩ.. През 10г. правят кризи за да ви доограбят..
187
2
 
3
 
! Отговори
Безпартиен преди 5 години
Държавата просто да въведе почасово заплащане, и всичко да е вързано с НАП. Идваш на работа записваш се, отиваш си отписваш си, колкото работиш толкова внасяш за пенсия......Колкото повече работиш съответно и данъците се вдигат. Редно е хората, които работят на минимално, все пак да бъдат стимулирани с по ниски данъчни ставки.....и да не разправят, че няма как да стане или че е сложно......
186
5
 
9
 
! Отговори
Селяни прости, преди 5 години
Най големия грабител не са вашите работодатели! (Те също са жертва на системата)Държавната машина ограбва ВСИЧКИ! Цялата система е създадена само със една цел - ДА ВЗЕМА от вас. (А не да ви дава).Държавата рекетира ВСИЧКИ. Единствената разлика е че работниците са безащитни и нищо не могат да направят. А работодателя си компенсира държавния рекет като плаща ниски заплати.Просто и ясно.
185
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Селяни прости, 188стотиците хиляди държавни служители...ами ти мислиш, че като уволниш държавните служители (пък и не само държавните), е те с радост ше изприпкат до твоята фирмичка "да ти се молят" за 700 лв? ама верно ли си въобразяваш, че ше станеш "голем шеф" на бивши държавни служители? много сте заблудени всички, дето си градите цялата схема ... без кръчмар!
184
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А кой го позволява това,нали държавата ??
183
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най-зле се отразява на пенсията. Държавата трябва да премахне 4 часовото осигуряване. Да не се поддава на глупости от реда на, че милитени работодатели ще фалират, ще загубят клиенти и всевъзможните им оплаквания. Да вдигне минималното осигуряване.
182
3
 
12
 
! Отговори
Селяни прости, преди 5 години
Вашите пари отиват директнов джобовете на мафията както и за изхранване на нейния най ценен електорат - всички безползени субекти в държавата. Като започнем от стотиците хиляди държавни служители и стигнем до ромската общност която се размножава на ваш гръб. Милиарди давате всяка година! МИЛИАРДИ!А сега се чудете защо сте бедни.И продължавайте да храните мафията.
181
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ние, българите нямаме достатъчно умствен, социален и морален капацитет за да имаме собствена държава! Чудя се как някаква международна общност ни търпи да администрираме една хубава и немалка територия, да издаваме документи за самоличност, шофьорски книжки, разрешителни и т.н.Истината е, че не ставаме.
180
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ФАКТ 181България в момента има едни от най високите данъци в света. Но явно народа е прекалено *** щом не може да си направи сметката как "държавата" (мафията) му ограбва над 60% от доходите.==напротив, народа много добре си дава сметка, #кой стои срещу него и затова - не гласува, не плаща данъци, не плаща осигуровки ... нищо не плаща ... и няма и да плаща!ограбването стартира от постоянно увеличаващите базови разходи - за консумативи, услуги и храна...
179
2
 
15
 
! Отговори
Селяни прости, преди 5 години
Мафиотската структура наречена държава ОГРАБВА средно(мин.) по 62% от вашите доходи!Чудите се как? 10% данък доход.32,4% социални осигуровки. Разделено - работодателя плаща 19.06% а работника 13.34%.20% ДДС начислена върху ВСЯКА стока и услуга.Плюс бонуси - солени акцизи върху горивата, акцизи върху цигари и алкохол, и десетки най различни такси който трябва да плащате за вески един документ или услуга във държавните институции.Айде лека нощ и продържавайте да храните мафията!
178
4
 
7
 
! Отговори
Прости хора преди 5 години
Вие,които не плащате осигуровки се сърдете на социалистите,които изгониха хората от държавата и няма да има кой да работи ! Бившите депутати от БСП,които ОГРАБИХА държавата и държат предприятия,хотели,заведения.....забогатяха незаконно от хората,които им работиха през 90-години ,а и сега !Те са виновни за имиграцията на българите и няма един осъден до сега ! Къде се крият СЕГА ? Трябва да са в Затвора !
177
1
 
7
 
! Отговори
Пламен преди 5 години
Някой не може да смята и пише глупости -"Сметките показват, че при тази разлика месечно хазната губи по 53 млн. лв. от невнесени осигуровки за всички работещи над 2,2 млн. души, а годишно цифрата набъбва до малко над 6 млрд. лв., пише "Монитор".Като умножиш 53 милиона по 12 месеца излиза 632 милиона а не 6 милиарда. Някой не може да смята дори и с калкулатор.
176
1
 
7
 
! Отговори
Ератостен преди 5 години
12 месеца х 53 млн. = 6 млрд. Е, няма що, добре са го изчислили.... Ама важното е да сме в новините, нали....