Заплата в плик и невнесени осигуровки. Колко губи всеки?

Около 6 млрд. лева губи държавната хазна на година от недекларирани възнаграждения
Обновена: 2 авг 2018 09:05 | 2 авг 2018 07:00,
286
Заплата в плик и невнесени осигуровки. Колко губи всеки?
Снимка: Dnes.bg

Около 6 млрд. лева годишно губи държавната хазна от недекларирани възнаграждения. При средна работна заплата за страната от 1060 лв. по данни на националната статистика средната декларирана в Националния осигурителен институт е 821 лв.

Сметките показват, че при тази разлика месечно хазната губи по 53 млн. лв. от невнесени осигуровки за всички работещи над 2,2 млн. души, а годишно цифрата набъбва до малко над 6 млрд. лв., пише "Монитор".

"Липсата на пари в осигурителните фондове означава невъзможност държавата да изпълнява основните си функции. Тези вноски днес са необходими на правителството, за да изплащат пенсиите на родителите ни утре. Освен това бюджетът е източник и на ред други блага като здравеопазване и инфраструктура", коментира пред изданието говорителят на НАП Росен Бъчваров. Щетите за родните служители също не са малко, годишно те губят над 2 млрд. лева.

Усреднените загуби на човек пък възлизат на малко над 1000 лева за година, а за период от 30 години набъбват до 32 хил. лв., показват изчисленията на новия софтуер на Националната агенция по приходите на сайта zaplatavplik.bg. За същия период пък всички работещи ще бъдат oщетени с почти 73,5 млрд. лв. от болничните, ползването на обезщетение за безработица или при майчинство, както и при пенсиите, където е най-голямата загуба. Дори и да се осигуряваме на реалната си заплата пак има риск да имаме проблем при достигане на пределна възраст.

"Честа практика е работодателите да осигуряват служителите си на 4-часов работен ден, а действително те да прекарват над 8 или 12 часа в службата. Ако този феномен продължава през целия трудов път на човека, той никога няма да може да се пенсионира", обяснява Бъчваров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


286
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
175
2
 
7
 
! Отговори
ФАКТ преди 5 години
България в момента има едни от най високите данъци в света. Но явно народа е прекалено *** щом не може да си направи сметката как "държавата" (мафията) му ограбва над 60% от доходите.
174
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 179Не мога плащам осигуровки за хора които възпитават децата си така - учи мама чужди езици да избягаш от България....ше избяга ами, няма да ти слугува! кой си ти, какъв си, с какво си повече от него , че ше ти "работи" баш на теб?
173
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не мога плащам осигуровки за хора които възпитават децата си така - учи мама чужди езици да избягаш от България.
172
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До работодател 175Работника получава обещание че ще получи нещо след 30 години....а след 25 може изобщо да не е жив, а след 20 да променят възрастта с още 5 нагоре и да се окаже, че внасяш, внасяш... за оня дето ду ха...
171
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вие сте милостиви храните родителите на предателите от САЩ и Лондон.. Но Вас дали ще ви хранят ромите и по същия начин , ще бъдат милостиви..
170
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 173Хайде да не казвам, че най-големите фирми, които правят така са именно тези, които претендират да са частни, но са със солиден политически гръб....Абсолютно е така!
169
3
 
8
 
! Отговори
работодател преди 5 години
Нещата са много прости.Вече няма хора.Трябва да има коректност.Дадено работно място струва 1000лв(примерно).Работника ИЗБИРА дали да взима 700 лв и 300 да отиват за неговите осигуровки или да взима 850 и осигуровки 150 лв.Няма вариант с неплащане.Ако не плати просто губиш работника!Още първия месец.Това което говорят в статията са глупости.Защото парите за осигуровки ще се изразходят веднага.Работника получава обещание че ще получи нещо след 30 години.И той предпочита да получи парите сега!
168
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всичките осигуровки отиват за родителите на предилите , чийто деца живеят в САЩ и западна Европа.. Да си взимат дъртаците в Лондон не желаем да храним и лекуваме.
167
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пфффф... Хайде да не казвам, че най-големите фирми, които правят така са именно тези, които претендират да са частни, но са със солиден политически гръб.
166
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хора не внасяйте осигуровки храните бабичките и детковците на които децата и внуците са в САЩ и Лондон.. А за вас кой ще плаща , като не остана младо население..
165
5
 
5
 
! Отговори
До бай Тошо преди 5 години
Бай Тошо ли ? А къде са пенсионните фондове от времето на бай ти Тошо а ? Построиха Кремиковци с тях, комунистите взеха чужди пари, както обикновенно правят, а сега всички работим за сегашните пенсионери...а те пак си бленуват за бай Тошо...шиб,ан народ....
164
4
 
4
 
! Отговори
Всичко преди 5 години
Не забравяйте,че това не е от сега и от вчера,а всичко дойде от социалистите! Трябва да се спрат порочните им практики !Те ТАКА и забогатяха на гърба на хората , които им работят !По морето още така се работи,като не се плащат реални заплати и осигуровки.А също и по заведенията,ресторанти,хотели .Дори и в заводите на чужди фирми !
163
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
и като доиде време за пенсия извднъж се учудваш въпреки че много добре ти е ясно ПОЛУЧАВАХ 1000 ЛВ ЗАПЛАТА А СЕГА ПЕНСИЯТА МИ Е 300 ЛЕВА и тук иде вица за реването и кюфтетата ХИТРАТА СВРАКА С ДВАТА КРАКА И КОИ МИ СЕ ИЗХОДИ В ГАЩТИТЕ НЯМА РИМА АМА Е ВЯРНО
162
2
 
7
 
! Отговори
111 преди 5 години
Каквото сам си направиш, друг не може.... А как стимулирате хората да си искат осигуровките ? Имат ли лична партида ? Поне за здравните да бяхте направили...
161
0
 
9
 
! Отговори
Бай Тошо преди 5 години
Ако някой направи сметка с колко са се увеличили таксите навсякъде само от идването на ГЕРБ ще разберете ,че реално дори заплатите да са се вдигнали по-малко пари остават в нас от преди. Дори не коментирам инфлацията.
160
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз не се осигурявам имам фирма , от 10г. и никога не съм внасял осигуровки и няма да си внасям за себе си... Не внасям заради предателите които избягаха на запад да хранят чужди пенсионери и да хранят черната раса да се размножава.. Аз родителите на предателите и изменниците няма да храня..
159
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 164Затова и пари основно се събират чрез данъци и такси, глоби....да, но от неправилното място - от там, откъдето вече е било веднъж изцедено.а има едно друго място, където се гали с перце.... фирмената печалба!
158
1
 
10
 
! Отговори
Бай Тошо до 158 преди 5 години
Няма значение ГЕРБ,БСП,итн..... всички тези са на кацата с меда която има все по-малко. Затова и пари основно се събират чрез данъци и такси, глоби. Ако сметнете всички непреки данъци и такси в България ще видите че данъчната ни тежест е огромна.
157
2
 
9
 
! Отговори
Огнян преди 5 години
Плащането в плик е масово. Уж е незаконно но никой не го преследва. Защото иначе цялата икономика ще рухне.
156
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пенсионната система е най-голямата измама .. Парите са на Борсата в САЩ , а там евреите правят кризи на 10-15г. и ви грабят..