Заплата в плик и невнесени осигуровки. Колко губи всеки?

Около 6 млрд. лева губи държавната хазна на година от недекларирани възнаграждения
Обновена: 2 авг 2018 09:05 | 2 авг 2018 07:00,
286
Заплата в плик и невнесени осигуровки. Колко губи всеки?
Снимка: Dnes.bg

Около 6 млрд. лева годишно губи държавната хазна от недекларирани възнаграждения. При средна работна заплата за страната от 1060 лв. по данни на националната статистика средната декларирана в Националния осигурителен институт е 821 лв.

Сметките показват, че при тази разлика месечно хазната губи по 53 млн. лв. от невнесени осигуровки за всички работещи над 2,2 млн. души, а годишно цифрата набъбва до малко над 6 млрд. лв., пише "Монитор".

"Липсата на пари в осигурителните фондове означава невъзможност държавата да изпълнява основните си функции. Тези вноски днес са необходими на правителството, за да изплащат пенсиите на родителите ни утре. Освен това бюджетът е източник и на ред други блага като здравеопазване и инфраструктура", коментира пред изданието говорителят на НАП Росен Бъчваров. Щетите за родните служители също не са малко, годишно те губят над 2 млрд. лева.

Усреднените загуби на човек пък възлизат на малко над 1000 лева за година, а за период от 30 години набъбват до 32 хил. лв., показват изчисленията на новия софтуер на Националната агенция по приходите на сайта zaplatavplik.bg. За същия период пък всички работещи ще бъдат oщетени с почти 73,5 млрд. лв. от болничните, ползването на обезщетение за безработица или при майчинство, както и при пенсиите, където е най-голямата загуба. Дори и да се осигуряваме на реалната си заплата пак има риск да имаме проблем при достигане на пределна възраст.

"Честа практика е работодателите да осигуряват служителите си на 4-часов работен ден, а действително те да прекарват над 8 или 12 часа в службата. Ако този феномен продължава през целия трудов път на човека, той никога няма да може да се пенсионира", обяснява Бъчваров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


286
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
255
0
 
1
 
! Отговори
besen преди 5 години
докато не оправите кашите в държавата няма да изчезне заплатата в плик
254
1
 
1
 
! Отговори
x преди 5 години
Аз съм частник от 1992 г.,добре платен проектант.За да не ме дерат гадовете се самоосигурявах на минимума,ползвал съм и всички възможни(законни) вратички в законите за данъците.Спестените от осигуровки и данъци пари инвестирах в два офиса и един апартамент.Днес за 46 г. стаж получавам 400 лв. пенсия, но си живея достойно с 2000 лв.наеми.Ако бях кон с капаци и си плащах всичко,като пълен баламурник, щях да взимам до 800 лв пенсия и нищо повече.
253
0
 
2
 
! Отговори
1 преди 5 години
Осигуровките не се плащат както трябва,защото държавата ги краде.Военни,полиция,съд,прокуратура и останалите държавни служители стотинка не внасят.При пенсиониране получават по 20 заплати на куп и обикновено максималната пенсия.А ти работи 45-50 г внасяй добросъвестно и накрая 300 лв.пенсия.Да не говорим,че ман га лите нищо не внасят,но ползват всичко и ежедневно бият лекарите.При средна заплата 1060 лв. осигуровките са 400 лв. и накрая да получиш 350 лв. пенсия си е истинска подигравка.
252
0
 
4
 
! Отговори
Дръндер преди 5 години
"При средна работна заплата за страната от 1060 лв." Е те тук ще те спра! Средната заплата максимум да е 600. Тоест най вного да губят около 4 милиарда а и за това се съмнявам!
251
0
 
5
 
! Отговори
DiesIrae преди 5 години
До НаблюдателКога най накрая вие държавните служители като лицето на държавата ще започнете да прилагате закона с еднаква тежест към всички?Няма как за едните да са само задължения,а за другите само права!Ако мен ме хванете да крия доходи за по 50 лева на месец ще ме разпънете на кръст,а в махалите крият доходи за стотици хиляди левове!Там търсете,защото това са 2 престъпления-укриване на доходи и подаване на фалшиви данни с цел облага! Ето там са ви парите за заплатите, а не в данъкоплатеца!
250
0
 
3
 
! Отговори
бай Иван преди 5 години
1. "Освен това бюджетът е източник и на ред други блага като здравеопазване и инфраструктура"2. "За същия период пък всички работещи ще бъдат oщетени с почти 73,5 млрд. лв. от болничните, ползването на обезщетение за безработица или при майчинство, както и при пенсиите, където е най-голямата загуба."МОЛЯ!?!?!Плащам си всичко - *** нали има праг на 2600 (а аз взимам 5к+), като излвезна болничен съм -1000 лева, айде да не говорим за блага и загуби и кой на кой плаща загубите....
249
0
 
1
 
! Отговори
DiesIrae преди 5 години
До НаблюдателКато сте толкова неподкупени и кадърни защо никога служител на НАП и НОИ не е влизал в махалите на братята и да направите една данъчна ревизия - как така "социално слаб" има достатъчно доходи за къща+МПС за 200 000 лева, по цяла нощ купони, по цял ден спят и накрая пак наредени защото доходите им били ниски! Как става тоя номер? То излиза, че на помощи се живее по добре от работещите и вие наглите имате очите да застанете пред нас и да ни вменявате вина?Ако имаш съвест, засрами се!
248
0
 
2
 
! Отговори
DiesIrae преди 5 години
До НаблюдателДраги държавен служителю - има фирми в които проверка от НАП или НОИ не е стъпвала от 1989 защото са с политически чадър! Затова вие ходите само в тези без защита и като башибозук искате те да плащат и за тези които защитавате! И къде според теб е предимството на честните фирми със съвестни ръководители и работливи работници? И законите пак вие си ги пишете така, че 10 проверяващи едно и също нещо по 10 различни начина го тълкувате! Ето от там идва корупцията!
247
1
 
6
 
! Отговори
Vb преди 5 години
До Maks : Напълно съм съгласен с теб, приятелю... Аз все още гледам да съм честен, но продължат ли да вдигат осигуровките, възрастта за пенсиониране (а недай си боже и подоходно облагане да вкарат, както онази *** корнелийка предлагаше), ще говоря с шефовете да започнем практиката с пликове, че не се наядоха тези г.овна по институциите и парламента, а насреща - нищо.
246
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
и не ке да взимаш пенция като не внасаш, оно големата пенция де
245
7
 
1
 
! Отговори
Наблюдател преди 5 години
До 249:Корупцията, скъпи, тръгва от вас, които бутате пари на слъжителите за да получите някакво предимство, па после пискате че вземали!
244
5
 
0
 
! Отговори
Реалист преди 5 години
До Maks 250Ми няма да мине ,много време и ще припищиш че не било държава, щото пенсията ти била малка.. Дано някой ти напомни тогава що за гявол си бил кагато е трябвало да плащаш осигуровки..
243
2
 
8
 
! Отговори
РЕЗИЛ преди 5 години
Като българите никъде няма ! Едни на други се ядете . Как може да обвинявате хората,които избягаха от рекета върху тях.Бяхме морално и парично ограбени от ДРУГАРИТЕ от БСП,ДСБ,ДПС.....през 90-години ! Избягаха,за да могат да оцелеят децата им и родителите им.Много хора останаха без работа точно преди пенсия,масови съкращения,инфлация..... ТРЯБВА да има НАРОДЕН СЪД за всички,които ни ОГРАБИХА и ни съсипаха живота !
242
1
 
7
 
! Отговори
Пълни глупости преди 5 години
Я не пишете глупости,българи !Западните държави отдавна са си направили такива системи,че работят успешно и има пари за всички ! Политиците само,че нищо не вземат от тях ! Те ,ако вземаха Западните модели,досега щеше да имаме и добра социална,пенсионна,здравна и т.н.системи ! Още след свалянето на Живков,трябваше да променят старите неработещи системи! Също много важно беше да се въведат НОВИТЕ технологии и нямаше да има затваряне на предприятия и заводи.За това се мисли години напред !
241
3
 
25
 
! Отговори
Maks преди 5 години
НОИ е държавна пирамида. След 25 години няма да има достатъчно работещи за да внасят в този фонд ( продънената каца го наричам аз ) че да получават тези които сега внасят някаква прилична пенсия, затова искам заплата в плик и без осигуровки.
240
1
 
17
 
! Отговори
DiesIrae преди 5 години
Понеже по долу имаше един дето защитаваше държавните служители, че без тях щяло да стане по зле, НЯМА ТАКОВА НЕЩО! Корупцията тръгва от тях! Те си я създават, чрез абсурдни закони! Полза от тях за нормалния гражданин НЯМА! Като искате пари НАП и ПОЛИЦИЯТА да спрат да се почесват, а да влязат в махалите на братята и да видят колко Q7, S класи и тн. има паркирани пред палатите с мраморни стени на "социално" слаби ползващи, но 1ст. данък не платили братя! Там са ви парите, отидете да си ги вземете!
239
0
 
17
 
! Отговори
DiesIrae преди 5 години
Към 247ще го призная. Държавата спокойно може да вкара електронно правителство и да съкрати служителите си с поне 200 000!Колко дублирани комисии, агенции и тн има? А колко лелки на гишета които могат спокойно да се сменят с един единствен сървър и електронна система?Ето ви ги парите които не достигат и които ви трябват! Там са, имате ги, но ги харчите за глупости! А всички родени след 1977 ще са без пенсии! Сметнато от англичани, а не наши пишман статистици! Те за какво плащат осигуровки?
238
0
 
9
 
! Отговори
DiesIrae преди 5 години
Преди държавата да реве за пари първо да започне да изпълнява това за което и в момента и плащаме!Инфраструктура? - ела питайте хората които пътуват Русе - Кубрат дали има такова животно по нашите географски ширини!Здраве и образование - за умрял или добро или нищо!Държавна администрация? - първия които ми обоснове с факти защо администрацията ни в 21 век е повече отколкото когато държавата е управлявала икономиката, имала е нужда от цяла армия машинописки и населението е било с 2 мил. повече
237
0
 
6
 
! Отговори
Както и да ги смятам преди 5 години
53 млн лв на месец по 12 месеца са 636 млн лева, а не 6 млрд лева?!?
236
0
 
6
 
! Отговори
seira преди 5 години
ТЯ "РИБКАТА МИРИШЕ ОТКЪМ ГЛАВАТА!"ИМА ЛИ ЗАКОН, КОЙТО ДА ЗАДЪЛЖАВА СКЛЮЧВАНЕТО НА ТРУДОВ ДОГОВОР В КОЯТО Й ДА Е ФИРМА (ИНСТИТУЦИЯ) САМО С ИЗРИЧНИЯ ПОДПИС НА ПРЕДСТАВИТЕЛИТЕ НА СИНДИКАТИТЕ?!КОЛКО ОТ РАБОТЕЩИТЕ СА ЧЛЕНОВЕ НА СИНДИКАТИТЕ?!МОЖЕ ЛИ ДА СЕ СКЛЮЧВА ТРУДОВ ДОГОВОР БЕЗ "РАБОТОДАТЕЛЯТ" ДА Е ОСИГУРИЛ ИЗПЛАЩАНЕТО НА ТРУДОВОТО ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ?!КАК ТАКА, ПРИ ЗАТРУДНЕНИЕ НА РАБОТОДАТЕЛИТЕ, ТЕ ПО КТ СА ДЛЪЖНИ ДА ИЗПЛАТЯТ НА РАБОТНИЦИТЕ (СЛУЖИТЕЛИТЕ) САМО 60 % ОТ ТРУДОВОТО ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ?!