Борисов за тръбата с Турция: Другите се чудят, нашето работи!

Премиерът и турският енергиен министър откриха газова отсечка
Обновена: 3 авг 2018 15:41 | 3 авг 2018 15:37, Веселина Йорданова
90
Борисов за тръбата с Турция: Другите се чудят, нашето работи!
Снимка: МС

"Докато другите се чудят къде и какво щяло да мине, нашето вече работи". Така премиерът Бойко Борисов коментира пускането на транзитния газопровод за Турция в участъка Лозенец - Недялско.

"Чувал съм много мои колеги през годините да говорят за доставки на газ, за проекти, но на практика нула! А днес като отворим крана, ще може да има пренос на 16 млрд. куб. метра природен газ в двете посоки", каза Борисов, който днес участва в церемонията по въвеждане в експлоатация заедно с турския министър на енергетиката Фатих Дьонмез.

С изграждането на 20-километровата газопроводна отсечка капацитетът за пренос на природен газ от България за Турция ще се увеличи с 1.7 милиарда кубически метра на година, съобщиха от правителствената пресслужба.

Министър-председателят напомни за договорките, които направихме в Анкара и в Москва, за продължението на Турски поток през нашия хъб за Сърбия, Македония, Австрия и Унгария. "Това правим в момента – по европейските правила, със санкциите на ЕК", каза още премиерът Бойко Борисов.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган днес представя програмата си за управление, но той е казал на енергийния министър да тръгва към България, тъй като проектът бил много важен. Борисов благодари на Ердоган за разбирането.

Според премиера там, където минават газопроводи и има централи, винаги има мир.

Турският енергиен министър заяви, че България ще продължи да транзитира газ към Турция по трансбалканския газопровод, т.е. през Румъния и България, към Турция, но може да транзитира и от Турция към Европа.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
10
 
37
 
! Отговори
Доц. д-р Чоко Боков преди 5 години
ето го селския бек, запретнал ръкави като главния коляч на ДСО родопа. само гумената престилка му липсва. ръси мъдрости и селски моабети, пинизи и чалъми. радвайте му се и да гласувате за кабинета на хоризонта "*** чиляк 4", има още за грабене и онождане на бай ***, най-звездния мазохист и скот в галактиката, а, както е известно, каунът-илитерат ведно с цвъко интелекта, лауреатът на помощното училище, са академици в тази специфична експертиза, гавренето с материала. приятен ден.
15
9
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какъв газ какви 5 лева?!? Тая тиква няма научаване! Хъб?!? Защо се продължава с тиражирането на тази неземна глупост! Хъб можеш да имаш, когато разполагаш с газ за разпределение, в случая само транзитираме. Газа от 'турски поток', Турция си го купува целия на входа и го продава като свой, на цени каквито прецени султана.Та така, много спрете да повтаряте предизборни глупости!
14
7
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименДа не стане като американския терминала за втечнен газ в Балтика, голямо надъхване беше с него по медии, ама нещо пустее и ръждясва тоя терминал. Латвииците пак клекнаха на руснаците след като 1 американски танкер почти не им фалира бюджета.
13
6
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Боко, не ми разправяй колко метра газ щели да минат, ами кажи колко пари ще влязат в БГто и с колко ще свалиш данъците от това???
12
7
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Азерското находище не се ли разработва пак от руска корпорация с руски персонал, техника и т.н. ? :D
11
24
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Азерската газ ще покрива около 40% от нуждитени. Но капацитета, ще се увеличава с годините. Гърция също е готова да приема газ от Израел, САЩ и Египет и ще носи до нашия Хъб. Региона се разви бързо след 50 годишно съботиране на алтернативи те.
10
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименЗа азерската трябва да се наредим на опашка, пък и 1 млрд.куб.м. ще ни стигнат ли?
9
49
 
21
 
! Отговори
minava6t преди 5 години
Браво на господин примиера. Поздравления. Поздравления както за успешното реализиране на ключовите проекти така и за водещата миролюбива политика на Балканите.Една арабска поговорка гласи "Когато се събудиш рано сутрин, първо виждаш съседа си". Добрите отношения със съседите само добро ще ни донесат. За това аферин.Моите най-искренни поздравления и благопожелания.
8
21
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Азарбаджанска газ идва от там. Руска още не е тръгнала. И да тръгне ние ще вземаме Азерската.
7
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Щом съвсем съзнателно се игнорира източника на газа, ясно от къде е :D
6
9
 
49
 
! Отговори
да бе преди 5 години
Що не кажете истината, че тази тръба ще е, за да внасяме руски газ от Турция.Та КОЙ се хвалеше, че е спрял три проекта, вкл. и ЮП???Честито да ни е!
5
9
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От бг за турция?!?! Тоя у ред ли е ? Лак ще работи като няма газ, до 2 г и за нас няма да има. Тази тръба е поредния паметник на глупостта на герб..
4
31
 
16
 
! Отговори
корнела преди 5 години
А ние ще газифицираме Бузлуджа другари.Догодина кебапчетата ще са печени на руска газ.И тогава ще дойдат не 75 хиляди, 750 хиляди.
3
5
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
симитлийската тръба !
2
8
 
22
 
! Отговори
Iozeff преди 5 години
Tova zad boeko trabata li e?
1
44
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво след 30 гпдини обещания и лъжи най-после нещо реално и работещо. Браво на кабинета и успех занапред в проектите.