БСП пита: Даренията на Столичната община заменки ли са?

Социалистите сезират прокуратурата, смятат, че законът се заобикаля
17
БСП пита: Даренията на Столичната община заменки ли са?
Снимка: архив, БулФото

БСП иска проверка дали с някои дарения на терени в София не се заобикаля законът и дали това не са всъщност замени. За целта социалистите ще сезират Върховната административна прокуратура.

Това съобщиха на пресконференция в централата на партията депутатът Георги Свиленски и общинският съветник Калоян Паргов.

Свиленски заяви, че в последната година Столичната община под формата на дарение е извършила четири замени, предаде БТА. В закона е записано, че дарението е безвъзмездно.

"Когато в едно решение аз дарявам на някой и той дарява на мен, това си е чиста проба заобикаляне на закона и чиста замяна", коментира той.

Това по думите му не е в интерес на софиянци. Въпросните четири дарения са: терен в "Изток" за такъв в "Дианабад"; терен в "Подуяне" за друг в "Подуяне"; терен в "Младост" 1 за друг в "Младост" 4; терен в "Слатина" за два терена - в "Лозенец" и в "Оборище".

Според Свиленски последното дарение е скандално. "Характерното за всички тези замени е, че оценителят е един и същ - Юлия Цекова. Оценителят, който оцени Царските конюшни за 650 000 лв., за който има дела", коментира депутатът. Той попита защо Столичната община се спира точно на този оценител.

От БСП попитаха кмета на София Йорданка Фандъкова защо тикет системата струва 83 млн. лв., а не 15 млн. лв., какъвто е бил първоначалният вариант. Свиленски уточни, че през януари 2016 г. Столичният общински съвет (СОС) е гласувал инвестиционна програма на Центъра за градска мобилност (ЦГМ), където са заложени около 15 млн. лв. за изграждане на тикет система.

Предвиждали са се и по 2 млн. лв. на година за поддръжка на системата за период от две години. Оценката на тези цени е на експерти от Световната банка. През октомври 2016 г. СОС решава да прави друга тикет система за 83 млн. лв. без ДДС. Предвижда се и 8 години поддръжка от фирмата, която ще изгради системата, т.е. плюс 16 млн. лв.

Системата е същата, със същия обхват и параметри, заяви Свиленски. Реалната стойност на проекта според експерти и хора от бранша е около 35 млн. лв., допълни той. Откъде идва разликата, питат от БСП. Очакваме отговор от кмета Йорданка Фандъкова, каза Свиленски.

Групата на БСП ще участва в мониторинга на изпълнение на тази система и ще информира обществото, заяви Калоян Паргов.

От БСП настояват да се направи регистър на проблемните имоти в София. Градът продължи да се развива навътре. Трябва ясно да кажем накъде ще се развива столицата - на Север ли, на Югоизток ли, каза Паргов.

На въпрос има ли яснота кой ще е кандидат-кметът на БСП за София, от левицата заявиха, че е в ход процес на планиране и идентифициране на потенциални кандидати за местните избори, но не уточниха имена.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
1
 
! Отговори
смехрко преди 5 години
Кога другарката от Крушевица ще даде обяснение за подбраните в партията боядисвала се много пъти водещи :)))))))))))))))) другарки и другари .Задържани по граници, митници и магазини......................................................Е другари *** платени от предателите писалисе комунисти слагайте минуси
14
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Суджуци, сър!
13
1
 
0
 
! Отговори
АЛО, ПРОКУРАТУРАТА преди 5 години
И КОГА КАЗВАТЕ, ЩЕ ЗАПОЧНЕ ДЕЛОТО СРЕЩУ ЮЛИЯ ЦЕКОВА ОТ ГЕРБ, КОЯТО ОЦЕНИ ЦАРСКИТЕ КОНЮШНИ НА БЕЗСРАМНО НИСКА ЦЕНА - 10 ПЪТИ ПОД РЕАЛНАТА.
12
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Фирмата, която ни строи блока, дари улицата (строежа на която разбира се е включена в цената на жилищата, които ни продават) на общината. Срещу това там си затвориха очите, че парцела с изчерпан кинт ще бъде разделен на две части. Втората, незастроена част, която трябваше да бъде озеленена обединиха с друга съседна с изчерпан кинт за строеж и сега там ще вдигат нова десететажна сграда. И главен архитект и община вероятно са подходящо стимулирани да си затворят очите и дадат необходимите разрешит
11
3
 
12
 
! Отговори
герп са велики преди 5 години
Съсипаха бдж,бга,фалираха ктб,обраха здр.каса,унищожиха бмф и продадоха за скрап плаващи кораби,купиха 6 апартамента,остров,бугати и къщи в барселона и ел ей и напавиха ремонт на ндк за 5 ъти повече пари,отколкото са отишли за построяването.
10
2
 
17
 
! Отговори
Кон статирко преди 5 години
Срещу фандъка може много помия да излезе,но трябва де се сменят възлови хора в кривосъдието.Докато са наши,така ще е и ще си праим кво си искаме.
9
10
 
5
 
! Отговори
изнервен преди 5 години
До фандъчето 1. Ти нещо личен счетоводител ли си й, та знаеш колко има? То така само приказки всеки може, само че за толкова години нищо срещу нея не излезе, просто защото няма.
8
6
 
7
 
! Отговори
Байфидан преди 5 години
До северозападния. А защо от толкова време няма кмет на БСП в София? А? Сам си отговори на въпроса, ако искаш.
7
5
 
6
 
! Отговори
БСП са гад.ини преди 5 години
НЕ СА! Пак ли търсите нещо незначително или което го няма, за да го превърнете в "скандал"?
6
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А селянката от Крушовица кога ще върне откраднатото от Техноимпекс?
5
1
 
13
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 5 години
Един въпрос, като човек, не запознат с кметуването и кметовете на София, може ли?Аджеба, кой е бил кмет, и от коя партия, когато са ставали тия далавери? Какво е било имотното му състояние преди, и след кметуването му, състоянието на него и фамилията му? Ако има желание, всичко може да излезе на яве, но всички са в кюпа. А ако има нещо, с което не могат да се справят, пардон, да усвоят, то или гори, или се прави постановка на неудобните, с едни пари...Впрочем, от кога не е имало кмет от БСП?
4
3
 
14
 
! Отговори
грешка преди 5 години
Задават грешен въпрос.Не "Откъде идва разликата", а къде отива разликата!
3
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всеки е невинен до доказване на противното. За толкова години като кмет, нито веднъж не доказаха, че е "крадла". Ха сега вие докажете, че е или ще ви смятаме за лъжец!
2
2
 
15
 
! Отговори
sport преди 5 години
Докато има *** глави, филиповци, факултетО, христо ботев и други подобни квартали, чиито имена не заслужават да носят названието квартал, камо ли да се пишат с главни букви.
1
10
 
16
 
! Отговори
ФАНДЪЧЕ ВЪНКААААААА преди 5 години
Ф А Н Д Ъ К О В А Е МИЛИАРДЕРКА ВЕЧЕ ДО КОГА ЩЕ Я ТЪРПЯТ СОФИЯНЦИ ТО СЕ КРАДЕ КРАДЕ АМА МНОГО СЕ КРАДЕ ТЯ Е НАГЛА И ЩЕ Е ДОКАТО НЕ Я ИЗГОНЯТ А КАК ГЕПИ