Българинът зад Баба Дора: Сценарий. Властите не бяха прави!

Едва 22% одобряват напълно действията на ветеринари и БАБХ в Ямболско
Обновена: 3 авг 2018 20:06 | 3 авг 2018 15:00, Красимир Ангелов
130
Българинът зад Баба Дора: Сценарий. Властите не бяха прави!
Снимка: Bulgaria ON AIR

Няколко хиляди овце и кози бяха евтанизирани в Ямболско заради потвърдените случаи на чума сред животните. Срещу действията на властите обаче се обявиха мнозина, като десетки доброволци се събраха около засегнатите села в опит да попречат на ветеринари и служители на БАБХ да умъртвят животните.

Още по темата

Скандалът достигна и до парламента, където управляващи и опозиция се упрекваха взаимно за действията си. И трагедията на десетки стопани се политизира.

В разгара на случващото се екипът на Dnes.bg попита своите читатели: Трябваше ли да бъдат евтанизирани стадата с овце и кози заради чумата? В традиционната ни анкета участие взеха 2099 наши читатели.

Резултатите от проучването показват, че повечето от анкетираните не одобряват и не разбират действията на ветеринари и БАБХ.

29% от хората смятат, че е трябвало да бъдат умъртвени единствено болните животни, а другите поставени под сериозна карантина.

Цели 32% пък вярват, че случилото се е сценарий, който цели постепенно да бъдат ликвидирани дребните стопани и производители.

На фона на това едва 22% от хората смятат, че властите са взели най-правилното решение в случая.

Други 16% по-скоро подкрепят действията на властите като смятат, че решението може би вероятно е било крайно, но е важно да не пламне болестта из цялата страна.

Анкетата показва и високият обществен интерес към темата, като само 1% от запитаните са обявили, че не се интересуват от нея, а повече ги вълнува времето и как ще се отрази то на лятната им почивка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
6
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само дето чумата не беше потвърдена. Официални документи от сертифицирана лаборатория никой не видя дори след масовото клане /евтаназията е купешка дума/. На сайта на БАБХ качиха по една страница от някакъв доклад, който нищо не доказва и то в края на месец юли. А клането почна още през юни. В тази първа страница пише дори, че резултатине кй излезли на 9.07. Е как разбраха нашите тикви през юни, че има чума? Вярно, че народът у нас не обича да чете, но не всеки четящ още се е изнесъл.
7
18
 
6
 
! Отговори
читател преди 5 години
Човек като чете коментарите на този от Северозапада разбира защо положението там е толкова тежко. Това село Крушовица май и то се числи към Северозапада.
6
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами то никак не е трудно да си на страна(каквато и да е) с/у държавата, тази мащеха!
5
9
 
10
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 5 години
Герб се уплашиха, че техните фирми няма да могат да изнасят, и то-с години напред...Катарските шейхове щяха да гладуват години-те разчитат само на нашите агнета. Оставаше ни при това положение, само износът на картофи, дето ги "сеят вишистите" , по призива на Бойко.Изправени бяхме и пред фалит, и за това тези спешни мерки. А и се демонстрация, какво би се случило при една грипна сериозна епидемия-бевтаназия на възрастните и болните, те носят само разходи.Мачкай, Бойко! Пуделче послушно и страхли
4
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
are stiga salzi...podrajanov sha vi kupi novi vnosni agneta, frenski, italianski, germanski...holandski
3
3
 
20
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
знаете ли бая българи ходят на село и баба и дядо пълнят багажника на колата никои не пазари ментетата от веригите
2
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Между другото, анкетата не е точно проучване, а чисто и просто допитване.
1
6
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
20% притежават здрав разум, за останалите 80% вече някой се беше изказал.