Как се означават биохраните? Проверка показа, че не е ясно

В заведенията пък няма кой да контролира качеството им
10
Как се означават биохраните? Проверка показа, че не е ясно
Снимка: архив, БулФото

Системата за контрол върху производството и търговията с биологични храни не защитава достатъчно интересите на потребителите. Това е изводът от одит на Сметната палата, извършен за периода от 01.01.2015 г. до 30.06.2017 г.

Проверката е показала, че липсва информация за всички обекти в страната, които търгуват с биологично произведени земеделски продукти и храни.

Потребителите не са достатъчно осведомени за изискванията за етикетиране и означаване на тези храни и начините за тяхното разпознаване.

Освен това Агенцията по безопасност на храните не осъществява контрол върху биологичните храни и продукти в заведенията за обществено хранене и он-лайн търговията поради липсата на нормативна регламентация.

Не са съставяни актове за установяване на нарушения, а са издавани само предписания, се посочва още в одита.

Според Сметната палата надзорът върху самите контролиращи не е ефективен.

Няма и ефективен обмен на информация между Министерството на земеделието, Агенцията по безопасност на храните и Държавен фонд Земеделие в случай на нередности и/или нарушения на правилата за биологично производство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още по темата: Сметна палата
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
2
 
! Отговори
annybody преди 5 години
"Био"-храните се познават първо по цените, а вкъщи - и по вкуса. Това го знаят само хора, чиито баба и дядо все още имат сили да гледат градинката, без да я обират систематично проверящите ги привилегировани.Какъв е смисълът да си купя къща наблизо и да си гледам био-зарзават, ако "проверките" по реколтата започват още от черешите през май, опустошават всичко, докато ние сме на работа денем, и приключват с дюлята и лозата през октомври?
8
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Узаконяване на продаването на ***, за да може някой да се обърка и да плаща някакви такси за суперлинцензиран.
7
0
 
15
 
! Отговори
Хасфалт преди 5 години
"Био" е най-голямата измама на 21в!!!
6
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ресторантите от семеен тип в малките градове взимат храни директно от производители от съседните села, но никъде не се отчита и искат да го водят като " сива икономика".Качеството на храната е в пъти по-добро от т.нар големи вериги.Ясно е, че се цели унищожаването дори на малките семейни ферми за сметка на пластмасовите и гмо *** в големите вериги.
5
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как се означават биохраните?..че някой ги е кОпал, поривал, торил , а не са расли на капкомер върху стъклена вата.такива имаме само на село, в градината .всичкото "био" във "веригите" е само етикат, за оправдаване на с нищо не обоснованите галактически цени на продукти, които едно време, кагота изобщо нямаше "био", защото всичко беше био - струваха ...буквално стотинки
4
2
 
7
 
! Отговори
Бате Гойко преди 5 години
Това ме навява на мисълта, че има ХРАНИТЕЛНИ ПРОДУКТИ, които НЕ са с биологичен произход.
3
0
 
6
 
! Отговори
матура преди 5 години
Означават или обозначават, нещо не разбрах!Хехехе, днес се забавлявам особено много!!!
2
1
 
7
 
! Отговори
Веско преди 5 години
Все си мисля, че всяка храна е с биологичен произход. Ама знам ли? Имаше един филм с Луи дьо Финес, там ги синтезираха пилешките кълки.
1
0
 
6
 
! Отговори
Щерю преди 5 години
На тия цени означават: - Еббаси будалите!