НОИ с наредба за прехвърляне на пенсии от частни фондове

От правилата имат интерес близо 2.4 млн. българи
57
НОИ с наредба за прехвърляне на пенсии от частни фондове
Снимка: Dnes.bg, архив

Надзорният съвет на Националния осигурителен институт (НОИ) одобри нова наредба за прехвърлянето на втората пенсия от частните фондове в НОИ.

До това се стигна, след като Върховният административен съд отмени старата наредба.

Още по темата
Според данните на финансовото министерство от правилата са заинтересовани близо 2.4 млн. души, които са родени след 31 декември 1959 година и които могат да упражняват правото си на свободен избор.

Заради отмяната на досегашната наредба, в момента липсва подзаконова нормативна уредба, с която да се регламентира изборът за промяна на осигуряването им. Става въпрос за реда, по който осигурените в частен фонд прехвърлят средства от индивидуалните си партиди в държавния фонд "Пенсии".

Решението на съда е в сила от края на май и оттогава на практика няма действащи правила как да става прехвърлянето на средствата. До това решение се стигна след жалба на пенсионноосигурителни дружества, в която се казваше, че спорният нормативен акт е приет при допуснати особено съществени процесуални нарушения. Върховният съд отмени документа в досегашния му вид.

Съгласно Административно-процесуалния кодекс правните последици, възникнали от подзаконов нормативен акт, който е обявен за нищожен или е отменен, се уреждат служебно от компетентния орган в срок, който не е по-дълъг от три месеца от влизането в сила на съдебното решение.
 


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
8
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Парите в частните фондове са един безлихвен заем,свежи и редовно постъпващи пари в сметките на техните собственици-а всеки от тези собственици развива и и друг бизнес,който се нуждае от тези пари!Мислят ли привържениците на тези фондове,че частника го боли оная работа,за това кой каква пенсия ще получава?
45
9
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Частен фонд"Топлина"-на Ковачки! На работещите в енергетиката.Работещите в този сектор сектор,вчастните компании на великия бизнесмен Ковачки,под силата на заплахи от уволнения,спиране на социални придобивки-ваучери за храна,допълнителни пари за лош битови и др.парични бонуси към работниците му,е принудил всички да внасят средства в собствения му Частен пенсионен фонд.
Някой смята ли,че когато дойде време за плащане на доп.пенсии,тези хора ще си ги получат?
44
11
 
27
 
! Отговори
Гост преди 7 месеца
Аз съм на 52 г с 30 г. стаж до момента и имам 8 000 лв. в частния фонд /5 % ДЗПО/ ДОО е 12-13 % т.е. в държавното ДОО би трябвало да имам около 20 000 лв, само след 2002 г., когато влезе в сила ДЗПО. А преди това??? Ако зависеше от мен искам вноските от ДОО да ми ги прехвърлят в частен фонд и да се откажа от ДЪРЖАВНАТА пенсийка. В момента НОИ е празен и 50 % от пенсиите се доплащат от държавата и ще става по-зле.
43
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Радой Ралин
Народа "търпи",защо много неща не са му ясни,а не са му ясни,защото не чете!
В конкретния случай всеки има право на избор-частен фонд или НОИ!
Не се иска много акъл или да си специалист по въпросите на соц.осигуряване,за прецениш,къде ще ти е по-изгодно!
Лично на мен ми беше по-изгодно да прехвърля парите си от ЧФ в НОИ,направих го и не съжалявам!
Междуд другото това е една,да не кажа единствена реална реформа,направена от Калфин и подкрепена от Борисов!
42
3
 
18
 
! Отговори
Радой Ралин преди 7 месеца
Търпи народът наш,
той има 500 годишен стаж.
41
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Мен
Съмнявам се дали парите ти са гарантирани,дано да е така,но обърни внимание,че всъщност във фонда не разполагаш с реални пари,а с дялове,които към определен момент струват например по 1лв.Като се има предвид,че зад повечето фондове стоят мощни финансови групировки,пречи ли им нещо чрез финансови и борсови спекулации да ти откраднат поне половината от този 1 лев и утре един дял да струва 50ст.
40
14
 
7
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 7 месеца
Държавата не може да фалира. Дружествата може да фалират, но не и фондовете. Това са две различни неща. Материята ви е чужда. Друг въпрос е, че натрупаните средства са малко и не стигат за това, за което са натрупани. Трябва повече време. Напр. 25-30 години.
39
9
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Трябва да си много глупав за да разчиташ на частни пенсионни фондове! Някъде четох, че се отклоняват големи суми пари и с тях се купуват съпи имоти на запад и скъпи коли. Има една уловка в закона, която им позволява да инвестират парите от пенсионния фонд в ценни книжа, да играят на борсата и така при евентуален фалит /а това им е целта/ ще се оправдаят с някой срив на фондовия пазар и няма да се разбере колко пари са откраднали през годините! Явно има още гламави да вярват в тия нови пирамиди!
38
20
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Аз си прехвърлих парите в НОИ и сега съм спокоен, а тези които разчитат на частните фондове ще пият една студена лимонада! Държавата никога няма да фалира, освен ако пак не дойдат на власт БСП и ДПС и тяхната креатура госпожица Славка Трифонова, затоа пък честните частници от частните дружества 100% ще фалират, като преди това ще прехвърлят парите в ошфорки!
37
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Държавния фонд Пенсии- Тиквата пак ще прилапа парите, всичко се прави с цел
36
10
 
19
 
! Отговори
Мен преди 7 месеца
Предпочитам парите ми да са в частен фонд. Там партидата си е на мое име. Дори да фалира фонда до 200000 парите са ми гарантирани, а те няма да се съберат повече. НОИ е каца без дъно.
35
4
 
10
 
! Отговори
До Сотир преди 7 месеца
Това не е вярно. Аз живея в Хърватия и парите са ми в Частен пенсионен фонд.
34
7
 
13
 
! Отговори
Сотир преди 7 месеца
Частните пенсионни фондове у нас, май са опраскали парите на вносителите изцяло, или частично, за да водят фалшива пропаганда, че по изгодно е да се осигуряват при тях, отколкото в НОИ.
МФ преди две години обяви експеримента в Източно Европейските страни с ЧПФ за неудачен и препоръча парите от ЧПФ да се прехвърлят в Държавните осигурителни фондоеве. Всички други страни автоматично прехвърлиха парите. Само у нас това не се случи, защото съвпадаше с кризата в КТБ.
33
4
 
21
 
! Отговори
Ванката преди 7 месеца
20% от вноските ни в частния пенсионен фонд отиват за администриране на парите ни - разбирай заплати от по 10 000лв. и нагоре + екстри. Не желая нито в ЧПФ, нито в НОИ да внасям, а да ги спестявам - защо няма такава опция? И все пак вероятността частният фонд да духне с парите /като КТБ/ е много по-голяма, отколкото НОИ /т.е. държавата/ да изчезне.
32
4
 
13
 
! Отговори
акули преди 7 месеца
,,Алианс" не знам от кога съществуват, но по малко от месец след като тиквите взеха /официално/ властта, тръгнаха по администрации, офиси и служби да рекетират ганчовците да се прехвърлят при тях!
31
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Бе хубаво си поставяте минусите, но кажете колко крадете като заплати от там, бе! Някои сигурно само се водят там експерти, а на практика не знаят къде е офиса!
30
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Прехвърлят тези, които се пенсионират и най вече военни и полицаи, пенсиониращи се 15 години преди Вас! Набор 1960 г. са още на 57 и половина и я дочакат, я не! Просто мафията ви обира парите, а като наближи ред да ви даде пенсия елегантно ви праща в НОИ! А в ЧПФ си и ще си разпределят добри пари едни привилегировани важни людоеди! Да кажат тези, които са се закопчили там колко получават да се ,,грижат" за парите ви! За дъщерята на един людоед се чу преди време за скромните 30 000 лева месечно!
29
3
 
6
 
! Отговори
Бубето преди 7 месеца
34-ти е адекватен коментар.
Сред източниците на осигурителното право са и много на брой подзаконови нормативни актове. Освен министри, които по силата на чл. 115 КРБ могат да издават наредби, правилници и инструкции, други държавни органи могат да приемат актове, източници на ОП. Органи, които са извън системата на законодателната и изпълнителната власт. Такъв орган преди всичко е НОИ. Нормотворческата му компетентност се основава на изрични разпоредби на ОП - в случая - в КСО.
28
1
 
19
 
! Отговори
Накратко ..... преди 7 месеца
НОИ има нужда от пари . Много пари . Щото приходите отиващи там са по -малки от РАЗХОДИТЕ .
Временно това може да оправи положението....... а после ? Ща го духат бедните т.е. Тези които са си внасяли паричките там очаквайки после да си ги получат обратно . Другия вариант е теглене на заем който СЪЩО ще бъде изплащан от бачкаторите .
27
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До БПФ
Ами заниваш се с неща,от които нищо не разбираш!