След провала на Истанбулската конвенция - молитви!

Светият Синод остана доволен от решението на КС
Обновена: 3 авг 2018 18:17 | 3 авг 2018 18:12, Камелия Цветанова
18
След провала на Истанбулската конвенция - молитви!
Снимка: Булфото, архив

Синодът подкани във всички храмове да се чете благодарствена молитва за благоденствието на българския народ
Св. Синод на Българската православна църква излезе с обръщение, в което благодари на Бога, на народа и на Конституционния съд, който преди седмица отхвърли Истанбулската конвенция.

"Слава на Бога за всичките му благодеяние към българския народ! Благодарение на великия Божи промисъл чрез мъдростта и съвестта на мнозинството конституционни съдии, беше взето справедливо и конституционносъобразно решение за отхвърляне на добилата популярност т.нар. Истанбулска конвенция", пишат митрополитите.

Още по темата
Светият Синод на БПЦ-БП още в самото начало на дебата за ратификацията на Конвенцията се обяви с мотива, че тя противоречи на православното учение за сътворението на мъжа и жената като Божий образ и подобие и като биологични същества, както и срещу въвеждането на понятия, несъвместими с българския обществен и правен ред.

Св. Синод със свое решение призова да се отправя усърдна молитва към Пресвета Богородица в храмовете и манастирите в диоцеза на БПЦ- БП против приемането на този международен договор от Народното събрание.

"Съдът е дело Божие, но до справедливото решение се стигна чрез усилията, вдъхновението, съвестта и мъдростта на много хора – духовници, учени, общественици, журналисти, юристи, представители на държавни институции, на политици, на мнозинството от благочестивия български народ. Всички те, водени от нравствените устои на обществото, стремежа за съхраняване на държавността и защита на бъдещето на България – нашите деца, се обединиха и отстояваха несъгласието си с въвеждането чрез международен договор на понятия и идеология, несъвместими с традиционния християнски морал на българския народ. Изпълниха се думите на Сърцеведеца - Господ Иисус Христос, „дето са двама или трима събрани в Мое име, там съм Аз посред тях“ (Мат. 18: 20)! Когато просим от Бога помощ, следва и да му благодарим, за да не бъдем като онези десет прокажени, които просиха от Него милост и изцерение, но само един от тях се върна и благодари (Лук. 17:12 – 19)“, отбелязва от Синода.

За да покажат своята благодарност митрополитите благославят да се отправи в храмовете и манастирите на БПЦ-БП в пределите на България и извън нея в дните на Богородичния пост, благодарствена молитва към Всемилостивия Бог след прочитането на молебения канон към Св. Богородица за благоденствието на българския народ.
 


18
Още от Общество
Родолюбецът Хайтов! Дълбоко привързан към народното, към селото
Напиши коментар Коментари
12
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Да единствените работещи в тая територия са църквето и винаги истински и праведен съд в които вярват всички успели хорица
11
14
 
0
 
! Отговори
House M.D. преди 2 седмици
Щом и агентите на Партийна сигурност са против, значи ИК е трагичен документ. БПЦ - БП не се ли кланяше на Светата Троица /Мордохай, Енгелс, Улянов/?
10
4
 
17
 
! Отговори
Taliban преди 2 седмици
ХРИСТИЯНИ СМЕ.НЕКА ЛАЯТ МЮСУЛМАНИТЕ.ПРАВИЛНО РЕШЕНИЕ НА БГ СИНОДА .ПРАВОСЛАВНИ СМЕ.
9
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Синодът е трябвало да анатемоса банкянския за фразата - да я гласуват и да ми се маат от главата!
8
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Щом Църквата е доволна и ние трябва да сме доволни. Само джендърите ще реват.
7
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ченгесарницата няма ли да си хоДи?
6
18
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Мале, мале, как ви въртят на малкия си пръст и попове, и политици, и журналисти... Няма отлепване от дъното с такава пропаганда на всички фронтове.
5
16
 
11
 
! Отговори
Канадец преди 2 седмици
Абсолютни тъпири!
4
11
 
10
 
! Отговори
Мичмана преди 2 седмици
Господ е българин!
3
7
 
44
 
! Отговори
реалист преди 2 седмици
Разбира се , че трябва благодарим на Бог. Той над всяка власт.
2
30
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Попа е гушнал еврейската конвенция за какво му е Истанбулска !
1
28
 
11
 
! Отговори
GD преди 2 седмици
Точно па тия ли???